Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
6. 11. 2015,
15.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tobačna mesto Miha Artnak

Petek, 6. 11. 2015, 15.28

6 let, 1 mesec

Ljubljana, ne najlepše, temveč najbolj kreativno mesto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

"Ustvarjalnost resno škoduje dolgčasu", "Opustite teženje", "Vstaja osvobaja", "Beseda povzroča hudo osvobojenost" so nekateri izmed napisov na cigaretnih škatlicah na razstavi Za vogalom.

Cigaretne škatlice, na katerih so zdravstvena opozorila zamenjala družbeno angažirana sporočila, so le eden izmed elementov prve razstave z naslovom Za vogalom, ki je nastala v okviru cikla Živela Tobačna!. Postavitve, ki ne le tematizira, temveč podčrtuje pomembno vlogo ustvarjalnih posameznikov, skupin, iniciativ in programov, ki delujejo in se povezujejo v nekdanjem tovarniškem kompleksu.

Današnje Tobačna mesto v zadnjem času namreč postaja vse pomembnejše ljubljansko ustvarjalno sidrišče različnih projektov, programov in prostorov. Med njimi so Tobačna 001, Cirkulacija, Poligon, klub ZOO in drugi. Razstava Za vogalom v kreativnem centru Poligon, na ogled bo do 24. decembra, pa želi pognati prav refleksijo o današnji Tobačni in dodatno podčrtati vizijo o njeni umestiti v širši kulturni in družbeni prostor.

Od spodaj gor Ime ostaja, a vsebina se spreminja, je eno od sporočil omenjene razstave, ki ga je mogoče prebirati tudi v imenu nekaterih oz. tistih, ki (so)ustvarjajo današnje Tobačno mesto, po načelu od spodaj navzgor.

V razstavnem prostoru Poligona je tako nastala urbana situacija, z grafiti na steni, odpadki v kotu in Mächtigovim kioskom na sredini. V njem je mogoče za simbolično ceno kupiti cigaretne škatlice, odete v nove barve in sporočila ter prebirati predelane časopise in revije, v katere so posegli avtorji razstave Maruša Račič, Miha Artnak in Luka Mancini.

Tematiziranja položaja današnje Tobačne so se ustvarjalci lotili s postopki recikliranja in ready made. "Smeti v kotu, ki jih nismo posebej za ta namen sproducirali, temveč jih le prenesli, simbolizirajo praznjenje starih predstav o Tobačni. Gre za našo interpretacijo, kako v dojemanju, ne da bi spremenili ime, premostiti nekdanji industrijski prostor, danes naseljen s sodobno kreativno vsebino in programom," prehod od tobačne tovarne, v tovarno idej predstavi Miha Artnak.

"Tema razstave je preobrazba prostora v drugačno namembnost. Od industrijskega do kreativnega prostora. To spremembo smo želeli pokazati in hkrati apelirati tudi na skupnost, da se še bolj povežemo med seboj. Pomembno je namreč, da se združujemo, sodelujemo in si na tak način ustvarjamo pogoje za delo, pa tudi druženje," pravi Luka Mancini.

Maruša Račič pa dodaja: "Opozarjamo, da tovarna ni več to, kar je bila. V njej se odvijajo nove aktivnosti, v njej se ljudje v današnji individualizirani družbi povezujejo." Cigarete so tako zamenjali svinčniki, v nekdanjih tovarniških prostorih, ki je nekoč z zaposlitvijo žensk predstavljala pomembno možnost za njihovo ekonomsko neodvisnost, pa je tako med drugimi danes nastal Poligon, kreativni center za opolnomočenje ustvarjalnih posameznikov.

V povezovanju vidimo priložnost S temi izhodišči ustvarjalci razstave merijo na vzdušje in pomen tega kreativnega centra, pa tudi na širši družbeni kontekst. "V povezovanju vidimo priložnost, pa tudi možnosti za širše družbene premike in spremembe," poudarja Artnak. Znotraj Tobačnega mesta se namreč vse bolj združujejo ne le ustvarjalci, temveč tudi posamezniki z drugih področij.

"Povezujemo se z različnimi panogami, ki niso neposredno s področja ustvarjalnosti. Na tak način se oblikuje presečišče, ki zajema vprašanja, ki se tičejo celotne družbe. Produciramo ne samo na vizualni in glasbeni, temveč tudi na drugih vsebinskih ravneh, tistih, ki se tičejo prihodnosti naše družbe," meni Miha Artnak.

Ljubljanski prostor alternativne produkcije Vizija celotnega projekta Živela Tobačna!, ki ne želi biti le Poligonov, čeprav so ga poligonovci začeli, je prek različnih dogodkov kontinuirano predstavljati ustvarjalce različnih profilov, ki tam delujejo. Na tak način pa tako še bolj vidno, ob Metelkovi in Rogu, pokazati vrednost tretjega ljubljanskega prostora alternativne produkcije in prezentacije.

"V strateških dokumentih država pogosto poudarja pomen kreativnih in kulturnih industrij za ponovni zagon gospodarstva. Obenem pa pozablja, da predvsem ustvarjalci mlajše generacije za kakovostno produkcijo nujno potrebujejo tudi primerno urejene in dostopne produkcijske prostore," so med drugim o pomenu današnje Tobačne zapisali v spremnem besedilu razstave.

Razstava vam lahko koristi Z zagonom ustvarjalnih sil in programov v nekdanjih tovarniških prostorih in s ciljem krepiti zavest o pomenu medsebojnega sodelovanja sosedov iz različnih industrijskih hal v Tobačna kvartu pa sodobna situacija na dober način komunicira tudi s svojo preteklostjo.

Tako kot v drugih tovarnah se je tudi v tobačni nekoč vzpostavljala tovarniška skupnost, ki je sooblikovala lokalno identiteto. Tovarne tako niso bile le prostor produkcije, temveč so sooblikovale tudi družbo. Povezovala je generacijo, vzpostavljala socialno varnost in skrbela tudi za kulturno in družabno življenje. To, kar je danes, seveda odgovarjajoč na nove družbene ekonomske okoliščine in zahteve ter drugo področje delovanja, ki se tam zdaj odvija, mogoče pripisati tudi sodobnemu Tobačna mestu.

Cigaretna škatlica kot simbol Tobačne tovarne Na razstavi Za vogalom je tako predelana škatla za cigarete postala simbol prav za Tobačno mesto. "V škatlice smo dali marsikaj. Vse to simbolizira igro, ustvarjalnost, nove vsebine v stari škatli," pravi Luka Mancini. "Gre za (torej) spontan poskus spreminjanja, od spodaj navzgor, od zgoraj navzdol postavljene strategije Ljubljana kot najlepšega mesta v najbolj kreativno mesto," kot sklenejo poligonovci v besedilu ob razstavi. Na eni od škatlic pa so avtorji postavitve zapisali: "Ta razstava lahko koristi vam in ljudem okoli vas".

Živela Tobačna! --> Za vogalom! from Matic Zavodnik on Vimeo.

 

Ne spreglejte