Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
11. 3. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dom notranja oprema pohištvo aplikacija

Petek, 11. 3. 2016, 15.30

6 let

Kako bo videti novi kavč v dnevni sobi? Preverite z aplikacijo.

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

iStaging je ena od aplikacij za virtualno umeščanje kosov pohištva v prostor. Na zaslonu je tako mogoče preveriti, kako bo videti novi kavč v dnevni sobi. Pa je to orodje resnično uporabno?

"Gre za pripomočke, ki so praviloma učinkoviti v idealnih pogojih, v prazni beli sobi z ravnimi ploskvami pri največji osvetlitvi. Slabše se odrežejo pri zapletenih tlorisih, mansardah ali podstrešjih, kjer na primer slaba svetloba preprečuje natančnost rezultatov. Gre za mlado panogo aplikacij in v tej fazi je interes predvsem na strani proizvajalcev pohištva, ki tako promovirajo podjetje in svoje izdelke," o tehnoloških pripomočkih pri opremljanju notranjih prostorov pravi arhitekt Jure Kotnik.

Takšna orodja, ki ljudem olajšajo predstavo o izdelkih in delno dajejo sliko tega, kako bi njihova postavitev delovala v prostoru, so po arhitektovem mnenju dobrodošla predvsem pri spodbujanju prodaje. "Podjetja že leta vlagajo v razne simulatorje izdelkov in posledično so ti pomagali tudi pri rojstvu posebnih branž trgovine, kot na primer izdelke DIY (naredi sam, op. p.), kjer si po komponentah sestaviš nek izdelek ali izbereš barvo."

Pri takšnih orodjih, ki so na voljo za opremljanje notranjih prostorov, Jure Kotnik še izpostavlja: "V zelo preprostih okoliščinah je s podporo aplikacij, ki ponujajo tudi nasvete, npr. predpripravljene ambiente, mogoče dobiti zelo spodobne rezultate. Večinoma pa gre za neke približke, podobno kot pri aplikacijah, ki ti na podlagi tvoje fotografije spremenijo na primer pričesko. Nekaj se vidi, vendar pa to ni primerljivo s fotomontažo, za katero profesionalni oblikovalec porabi uro ali več. Podoben razkorak je tudi med aplikacijo in arhitekturo po naročilu."

Sodelovanje z arhitektom se obrestuje Tehnološka orodja kot pomoč pri opremljanju odpirajo več vprašanj na tem področju. Eno je povezano z vlogo arhitekta, ki je pri načrtovanju uporabnega in estetskega doma ali katerega drugega projekta z dolgoročnimi rešitvami ključnega pomena. Je zato sodelovanje z arhitektom investicija?

Drugo vprašanje se nanaša na vpliv cenovno dostopnih pohištvenih ponudnikov, ki so za marsikoga izhod v sili oz. dobrodošla rešitev.

Tudi Ikea že nekaj časa ponuja orodje za izbiro pohištva

Vendar pa se, kot izpostavlja Jure Kotnik, "družbo potiska stran od trajnostnih rešitev k instantnim rešitvam, ki pospešujejo prodajo in vzdržujejo potrošniško družbo. To je vlak, na katerem se peljemo, in redki imajo čas ter voljo za premislek, da izstopijo." Načrtovanje z dobrim arhitektom pa je investicija, ki se povrne.

Za poceni načrte lahko na koncu plačate precej več "Smisel arhitekta je ravno v tem, da hišo ali prostor učinkovito ukroji potrebam. Med tipsko hišo, veliko 160 kvadratnih metrov, in hišo s 150 kvadratnimi metri je v osnovni ceni na primer okoli deset tisoč evrov razlike. Vendar pa je lahko manjša hiša, ki jo arhitekt ukroji po potrebah stanovalca, precej bolj učinkovita in skladna. Razliko je mogoče porabiti za boljšo opremo, savne, džakuzije in kakovostni bivalni standard, za katerega ljudje mislijo, da jim ni dostopno. Vendar jim je, tudi znotraj njihovega proračuna. Arhitektura je ujeta med proračunom in željami, arhitekt pa je mediator. Ljudje se projektov lotevajo precej na pamet, še posebej v začetnih fazah, ki so najbolj ključne za končni rezultat in ceno. Zato za poceni načrte na koncu plačajo precej več, saj ne upoštevajo veliko kriterijev. Izkaže se, da se profesionalizem v veliki večini primerov finančno obrestuje."

Ne spreglejte