Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Gorenjska banka advertorial

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Hiša ali stanovanje – to je zdaj vprašanje

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Thinkstock

Se odločate za nakup prvega lastnega domovanja? Ali pa ste se zaradi povečanja družine odločili preseliti v novo, večje stanovanje oziroma hišo? Si glavo belite z vprašanjem – izbrati hišo ali stanovanje?

 | Foto:
Slovenci se, v nasprotju z drugimi evropskimi narodi, raje kot za najem hiše oziroma stanovanja odločamo za nakup nepremičnine. Nakup stanovanja ali hiše predstavlja investicijo, za katero marsikdo plačuje vse življenje. Zato se je pred nakupom treba vprašati kakšne so naše potrebe in želje, ter skleniti nek kompromis.

Običajno je za tiste, ki so vse življenje odraščali v hiši, odločitev za hišo najbolj logična rešitev. Na drugi strani pa se tisti, ki so že izkusili življenje v stanovanjskem bloku, bolj zavedajo prednosti in slabosti življenja v stanovanju. Ker gre za večjo življenjsko odločitev, saj stanovanja ne menjamo vsakih nekaj let, je smiselno dobro pretehtati vse prednosti in slabosti življenja v hiši oziroma stanovanju.

 | Foto:

Prednosti in slabosti življenja v hiši ali stanovanju

 

 | Foto:

Kakšne so povprečne cene nepremičnin na različnih območjih Slovenije?

 | Foto:

Kraj €/m2
Ljubljana 2.180
Okolica Ljubljane 1.710
Maribor 1.070
Celje 1.130
Kranj 1.610
Koper 1.980
Obala brez Kopra 2.260

 

 

 

 

 


 

 

 


Vir: Letno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin, Geodetska uprava RS, april 2017

 | Foto:

Ne glede na to, ali se boste odločili za nakup stanovanja ali hiše, pred nakupom upoštevajte naslednjih 5 pravil:

 | Foto: #1 Preverite nepremičninski trg
Dobro proučite vse razpoložljive oglase na spletu, pozanimajte se tudi pri več nepremičninskih agencijah in se predhodno dogovorite za provizijo ob nakupu. Preverite tudi, kaj se dogaja s cenami nepremičnin, ali te v zadnjem času padajo ali naraščajo. Na podlagi tega boste dobili tudi informacije, kakšna so vaša pogajalska izhodišča in za približno kakšen odstotek lahko zbijete ceno nepremičnine.

 | Foto: #2 Razmislite o lokaciji
Čeprav ste se v nepremičnino zaljubili na prvi pogled, je izredno pomembno, da nanjo pogledate s širšega zornega kota. Lokacija nepremičnine vpliva tudi na ceno, zato se predhodno pozanimajte, kakšne so cene nepremičnin na tej lokaciji. Dobro proučite mikrolokacijo – ali je v bližini vsa potrebna infrastruktura (dostop do obvoznice ali avtoceste oz. ustrezna povezava do službe, bližina vrtca, šole, trgovin, postajališča mestnega prometa, zdravstvenega doma, pošte, banke …). Preverite tudi, kakšna je lega stanovanja. Boste imeli v stanovanju dovolj svetlobe, kakšen je pogled skozi okno ipd.?

#3 Preverite pravno stanje nepremičnine
V zemljiški knjigi, ki je prosto dostopna prek spleta, preverite kdo je lastnik nepremičnine in ali je ta obremenjena s hipoteko ali drugimi obremenitvami. Če nepremičnina – to velja za starejše nepremičnine – ni vpisana v zemljiško knjigo, predlagamo, da se posvetujete s pravnim strokovnjakom, ki vam bo svetoval, ali je nakup nepremičnine varen ali ne. Če kupujete stanovanje v večstanovanjski stavbi, mora biti to etažirano, v nasprotnem primeru ne boste mogli vpisati svojega lastništva na tem stanovanju, pač pa boste lastnik dela celotne stavbe.

 | Foto: #4 Natančen pregled nepremičnine
Ne glede na to, ali kupujete rabljeno stanovanje ali hišo ali novogradnjo, dobro preverite, ali ima objekt kakšne napake. Določenih stvari sami s prostim očesom ne boste mogli ugotoviti, zato je priporočljivo, da najamete strokovnjaka, ki bo preveril kakovost gradnje. Pri novogradnjah obvezno preverite tudi investitorja, kakšno je njegovo poslovanje in reference, prav tako se že predhodno dogovorite glede odpravljanja morebitnih skritih napak, da kasneje ne bo nesporazumov.

 | Foto: #5 Kako boste financirali nakup
Ker nakup stanovanja ali hiše predstavlja velik finančni zalogaj, je treba dobro preučiti vse možnosti, ki so nam na razpolago. Običajno za nakup porabimo večino svojih prihrankov, prodamo obstoječo nepremičnino, če jo imamo, poleg tega pa vzamemo še stanovanjsko posojilo. Predlagamo, da se dobro pozanimate o ponudbi posojil, višini obrestne mere, zlasti pa dobro razmislite, v kateri valuti se vam najbolj splača vzeti posojilo in kakšen tip obrestne mere je najprimerješi.

 | Foto:

Kakorkoli se že odločite, vam bodo vaše drzne načrte pomagali uresničiti pri Gorenjski banki. Oglasite se v njihovi najbližji poslovalnici in preverite posebno ponudbo stanovanjskega posojila s še nižjo obrestno mero. Preverite najbolj aktualne primere stanovanjskih posojil ali pa sami naredite INFORMATIVNI IZRAČUN.

Ugodnosti, ki jih ne smete spregledati:
•    30 let za odplačevanje posojila.
•    Zelo konkurenčne obrestne mere.
•    Življenjsko zavarovanje posojilojemalcev pri Zavarovalnici Triglav.
•    Več posojil znotraj družine z le enkratnimi stroški odobritve.
•    Mesečna anuiteta do 60 odstotkov plače oziroma pokojnine.

Več informacij o ugodnem stanovanjskem posojilu pri Gorenjski banki lahko preberete tukaj.


Zdaj ste verjetno že bližje odločitvi. Ne glede na to, ali se boste odločili za nakup hiše ali stanovanja, z nakupom nikakor ne smete hiteti. Gre za pomembno in dolgoročno življenjsko odločitev, zato si zanjo vzemite potreben čas, da boste v svoji novi nepremičnini uživali vrsto let.

Ne spreglejte