SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Forma Vila z Raven na Koroškem (foto)

1

termometer

Enodružinska hiša na Ravnah na Koroškem, ki kozmopolitsko povezuje z lokalnim.

Pri zasnovi enodružinske hiše na Ravnah na Koroškem je arhitekt Jure Kotnik izhajal iz kulturnega konteksta tega koroškega kraja, ki lokalno povezuje s kozmopolitskim.

Ravne na Koroškem so industrijsko mesto z železarno, ki se naslanja na več kot tristoletno tradicijo fužinarstvav tem prostoru. 51 let bo minilo, odkar so pod finančnim okriljem Železarne Ravne in taktirko idejnega vodje projekta kiparskega mednarodnega simpozija Forma viva v jeklu Franceta Faleta postavili prvo skulpturo.

Industrijsko zaznamovani lokalni ambienti so tako zdaj že več desetletij kraj in snov za nastajanje najpomembnejše zbirke kiparstva na Koroškem iz druge polovice 20. stoletja. Z mednarodno obarvanim avtorstvom skulptur ta predstavlja tudi pomemben vpogled v kiparsko svetovno ustvarjalnost.

Hiša med skulpturami V pol stoletja je tako na Koroškem nastalo malo manj kot 40 skulptur. Ohranjene so postavljene na različnih urbanih delih Raven na Koroškem, nekaj jih je tudi po drugih krajih Mežiške doline.

Prav za Formo vivo pa arhitekt Jure Kotnik meni, da gre za "eno izmed najbolj navdihujočih zgodb na Koroškem", zato ne čudi, da se je z enodružinsko hišo, ki jo je zasnoval, naslonil prav na ta kulturni kontekst kraja.

Hiša Forma Vila, ki je postavljena na ravenski hrib, stoji v neposredni bližini dveh skulptur iz zbirke koroške Forma vive. "Po tlorisu in prerezih gre za sorazmerno razgibano hišo s poudarjenimi volumni z zamiki. S tem je ustvarjena navezava na okoliške skulpture v jeklu."

Dinamična zasnova zunanjosti ni edina navezava na kiparsko ustvarjalnost, zbrano v kraju, temveč se vila nanjo nanaša tudi v materialu. Konstrukcija iz masivnega lesa z opečnato podstatjo je pokrita z kovinskim fasadnim ovojem. A to ni vse, saj gre za izjemno vzdržljivo zunanjost, ki se bo dobro obdržala tudi čez čas, poudarja arhitekt.

Kozmopolitski trenutek na periferiji K okoliški industrijski, naravni in kulturni krajini se hiša ozira tudi iz notranjosti. V spodnjem delu je tako zasnovano skoraj 180-stopinjsko panoramsko okno, ki ponuja pogled na železarno.

Čeprav ta morda ni tako atraktivna čez dan, pa ponoči s svojimi lučmi daje pravi manhattanski občutek, pravi Kotnik. Nočni pogled iz hiše zato ustvarja "kozmopolitski moment, ki ga lahko doživiš na periferiji", dodaja.

Interjer osvetljuje naravna svetloba Prosta pot pogledu je omogočena tudi v notranjosti hiše. Med prostori je namreč malo vrat, naravna svetloba pa ima skozi velika okna veliko možnosti za osvetljevanje interjerja.

V spodnjem delu hiše so dnevni prostori, v zgornjem pa spalnici, kopalnici, garderobna omara, v previsu je tudi prostor za galerijo. Vila je zasnovana tako, da bodo spodnji del čez čas lahko preuredili v bivalne prostore za hčerko.

Nov standard gradnje na Koroškem Z zasnovo Forma Vile je arhitekt kozmopolitsko zgodbo, zbirko skulptur avtorjev z vsega sveta, povezal z uporabo materialov lokalnega okolja, torej dve resničnosti Raven na Koroškem. Ob tem je postavil tudi nov standard za gradnjo v tem predelu Slovenije. Projekt je bil objavljen tudi v reviji Hiše 87 in predstavljen na izzivu-H v Mestu oblikovanja Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin