Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
9.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Baumit

Foto: Thinkstock in Baumit

Natisni članek

fasada Baumit izolacija prihranek advertorial gradnja prenova

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 9.30

2 meseca, 1 teden

Plašč, ki nam bo služil cela desetletja

Vsebino omogoča Baumit

Foto: Thinkstock in Baumit

Toplotna izolacija stavbe je zaščitni ovoj okrog konstrukcije. Stavbo ščiti pred zunanjimi vplivi, tako kot obleka ščiti človeka. Pred nakupom plašča za svojo hišo moramo premisliti, kaj točno potrebujemo, saj bo ta plašč svoje delo opravljal od 30 do 50 let.

fasada gradnja toplotna izolacija hiša dom | Foto:

V času podnebnih sprememb, naraščajočih cen energije in omejenih virov energentov se vedno bolj zavedamo pomena dobre toplotne izolacije stavb.

Z dobro toplotno izolacijo stavbe lahko zmanjšamo stroške ogrevanja pozimi, poleti pa se zaščitimo pred pregrevanjem. Dobro izolirana stavba ima daljšo življenjsko dobo, saj je manj poškodb zaradi prevelike vlage. Gradbena konstrukcija zdrži veliko več, če je zaščitena pred prevelikimi toplotnimi obremenitvami.

Samo s kakovostnimi fasadnimi sistemi lahko dosežemo največje prihranke in visoko kakovost bivanja, zato je tudi dolgoročno gledano bolje narediti vrhunsko fasado. S prihrankom stroškov ogrevanja do 35 odstotkov je toplotna izolacija največji potencial prihranka.

fasada gradnja toplotna izolacija hiša dom | Foto: Elementi toplotne izolacije stavbnega ovoja so:

  • tla proti terenu oziroma neogrevanemu prostoru,
  • zunanje stene proti neogrevanim prostorom (fasada),
  • stropi proti neogrevanemu prostoru (streha),
  • stavbno pohištvo (okna, vrata).

Hiša nam mora zagotoviti visoko stopnjo udobja in primerno bivalno okolje, kjer se bomo prijetno počutili.

V nagradni igri, ki poteka pri Baumitu, se lahko potegujete za odlično nagrado – fasadni sistem Baumit open. Nagradna igra poteka do 25. junija 2017.

Okolje bo hvaležno za dobro izolacijo doma

fasada gradnja toplotna izolacija hiša dom | Foto:

S tem ko pozimi porabimo manj energentov za ogrevanje, pripomoremo tudi k varovanju okolja, saj zmanjšujemo količino okolju škodljivih snovi, ki se sproščajo pri ogrevanju.

Ustrezna toplotna zaščita celotne zgradbe zagotavlja tudi večjo trajnost zgradbe, saj preprečuje prevelike temperaturne obremenitve v gradbenih konstrukcijah in poškodbe zaradi vpliva zračne vlage.

Varčna stavba je tista, pri kateri izoliramo ovoj stavbe, medetažne konstrukcije, klet in streho. Pri načrtovanju izolacije, pa naj gre za novogradnjo ali prenovo, moramo upoštevati vrsto stavbe (ali je prostostoječa), lokacijo in orientacijo zgradbe ter prostorsko ureditev prostorov, velikost in kakovost oken ter še gradbene lastnosti konstrukcije.

baumit fasada | Foto: Pri izvedbi toplotne izolacije sta pomembni debelina toplotne izolacije in izvedba gradbenih detajlov.

Le tako se lahko izognemo toplotnim mostovom, vlažnim zidovom, plesni in nenehnemu hladu ob zunanjih zidovih.

Višja ko je temperatura na zunanjih stenah, bolje se v prostoru počutimo. Pri višji temperaturi na površini stene je lahko temperatura zraka celo malce nižja, pa se v prostoru vseeno dobro počutimo. Temperaturna razlika med steno in zrakom naj ne bi bila večja od dveh stopinj Celzija.

Kaj je toplotni most?

fasada gradnja toplotna izolacija hiša dom | Foto:

Toplotni most označuje predel v gradbenih elementih stavbe, skozi katerega toplota hitreje uhaja kot pri drugih gradbenih elementih. Toplotni mostovi imajo velik vpliv na toplotno prehodnost, povzročajo pa lahko tudi poškodbe na gradbenih elementih.

Koliko stopinj za dobro počutje?

Pomembna kriterija za udobno počutje v hiši sta temperatura in relativna zračna vlažnost. Temperatura zraka naj bi bila v idealnih razmerah od 19 do 22 stopinj Celzija, zračna vlažnost pa med 40 in 60 odstotki. Prenizka vlažnost v stanovanju je lahko vzrok različnih obolenj, kot so alergije, prehladi in občutek oteženega dihanja. Prav tako izsušen zrak povzroča nastajanje prahu, ki draži dihalne organe. Po drugi strani lahko prevelika vlažnost zraka pospeši razvoj plesni in bakterij, ki ogrožajo naše zdravje. Povzroči lahko tudi pojav ali poslabšanje astmatičnih obolenj.

Fasadni sistem Baumit open

baumit fasada | Foto: Redkokateri drugi sistem toplotne izolacije združuje tako zdravo, naravno, energijsko in cenovno ugodno bivanje kot paroprepustni fasadni sistem Baumit open, ki ga odlikujeta visoka toplotna izolativnost in inovativen način vgradnje.

Vsaka komponenta v sistemu je pomembna in vpliva na kakovost celotne fasade. Homogenost omogočajo vse komponente sistema, ki so prilagojene paroprepustnosti plošč. Poleg posebno prirejenega izolacijskega materiala je najpomembnejša komponenta lepilo s posebno delno prepustno zgradbo.

Fasadni sistem Baumit open je primeren tako za novogradnje kot toplotne prenove, priporočajo ga tudi pri izolaciji pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Baumit open zagotavlja zdravo in prijetno bivalno okolje.

Kdo vam lahko zagotovi, da bodo vaše stene dihale?

Fasadni sistem Baumit Star baumit star | Foto:

Fasadni sistem Baumit Star je preizkušen sistem in varna naložba v prihodnost. Združuje izkušnje in ponuja harmonično kombinacijo najboljših komponent. Kakovostno fasadno lepilo in izravnalni sloj Baumit StarContact White zagotavljata dolgotrajno funkcionalnost in obstojnost fasade, tako pri novogradnjah kot pri prenovah. Pestra izbira najpogosteje uporabljenih fasadnih plošč (mineralna volna, plošče EPS-F/plus, lamele) dodatno odlikuje fasadni sistem in ga tako še bolj približa lastnikom hiš in njihovim željam.

Sistem sklene fasadni omet Baumit SilikonTop, ki ga odlikujeta dobra paroprepustnost in odlična vodoodbojnost.

 

Inovativne arhitekturne rešitve

Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu/Ljubljana. Foto: Miran Kambič | Foto: Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu/Ljubljana. Foto: Miran Kambič

Baumit se ves čas povezuje s sorodnimi strokami in v sodelovanju z njimi išče integralne bivanjske rešitve.

Eden od takšnih projektov je tudi Baumit Life Challenge, mednarodni bienalni arhitekturni natečaj, v okviru katerega iščejo najbolj inovativne arhitekturne rešitve in fasade.

Na tem natečaju so se v letu 2016 odlično odrezali tudi slovenski arhitekti, saj sta se dva projekta uvrstila v finale, projekt avtorjev Multiplan arhitekti (stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu) pa je zmagal v kategoriji večstanovanjskih zgradb.

Baumit je mednarodno in večkrat nagrajeno podjetje z dolgoletno tradicijo, ki proizvaja različne gradbene materiale za vsak dom (fasade, ometi, malte , estrihi, sanacije, zunanja ureditev). Usmerjen je v razvoj inovativnih proizvodov in rešitev, ki prispevajo h kakovostni gradnji in bivanju.

Ne spreglejte