Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
19. 9. 2014,
8.59

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Drama slika

Petek, 19. 9. 2014, 8.59

4 leta, 9 mesecev

Drama v novo sezono z novo fasadno sliko

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pokončne plakate, ki so v preteklosti napovedovali repertoar SNG Drama Ljubljana, je te dni nadomestila fasadna slika Mihe Vipotnika.

Velika fasadna slika, ki nosi naslov Lovci zablod "kot refraktor miniaturnih podob in prepognitev razkriva tu les, drugje razpokano barvo in drobce izginjajočih figur iz starih panjskih končnic", je o delu zapisal avtor Miha Vipotnik. SNG Drama Ljubljana je v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem steno, na kateri so bili v preteklosti plakati za aktualne predstave, nadomestila z 18 x 10 metrov veliko fasadno sliko, ki na daleč deluje kot freska, v resnici pa gre za digitalni tisk, razpet čez večji del zamaknjenega kota prečnega trakta stavbe.

Na sliki se izmenjujejo prizori miru in vojn, uspehov in bede, blaženosti in mitoloških zgodb, je zapisal avtor, ki je motive slovenskih panjskih končnic prekril s podobami temnih in belih antičnih rokoborcev. Kot je na predstaviti povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, so se z avtorjem slike že skoraj razšli, saj na začetku niso našli skupnega jezika.

A Vipotnik je kljub temu pošiljal nove in nove različice slike, ki so, vse po vrsti, Samoborja prepričale, da so prave za na steno. "Če ne bi imeli roka, bi Miha zagotovo poslal vsaj še 70 različic, in vsaka bi bila še boljša," se je pošalil ravnatelj Drame.

Z vsemi zgodbami, ki so prepletene na sliki in kjer se lahko v vsako posebej zapreš ali pa se vsakič znova sprašuješ, kje si se izgubil prejšnjikrat, Samobor upa, da bo slika vsem mimoidočim in ljubiteljem vizualne Ljubljane ponudila alternativo vsem oglasnim vsebinam, ki pokrivajo mestne površine.

Avtor je še poudaril, da je vesel, da se je njegovo delo znašlo na steni institucije, kot je Drama, ter da upa, da bi na tak način lahko začasno prekrivali tudi fasade hiš v času obnove, za sliko na Drami pa upa, da bo tam ostala vsaj nekaj let. Ob tem je Samobor v šali dejal, da bo slika ostala na steni vsaj do obnove Drame, torej še nekje okoli 70 let.

Ne spreglejte