TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

film družina otroci komedija

Četrtek, 4. 10. 2012, 13.57

8 let

Top 10 družinskih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V DKino na SiOL TV se je uvrstila družinska komedija Mali Nikec, ki smo jo pozdravili z lestvico na Rotten Tomatoes najbolje ocenjenih družinskih filmov.

Mali Nikec je prikupno navihana francoska družinska komedija o najslavnejšem šolarju vseh časov, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Renéja Goscinnyja, avtorja besedila slovitega Asterixa. Film pripoveduje o srečnemu fantiču, ki ga mimobežen pogovor med staršema napelje na misel, da bo dobil bratca. Dogodek, ki bi mu lahko spremenil življenje in mu ukradel pozornost staršev, ga vrže iz tira, zato se odloči, da mora nekaj ukreniti …

Ob tej priložnosti smo obiskali spletno stran Rotten Tomatoes, ki je sicer najbolj znana kot agregator recenzij filmskih kritikov, objavljenih v raznovrstnih medijih, ki po posebni formuli izračuna povprečje ocen in po tem kriteriju razvršča filme – povprečje se izraža v odstotkih. Naj njej smo si si ogledali, kateri družinski filmi z več kot dvajsetimi kritikami so si prislužili najboljše ocene.

10. Kako je Grinch ukradel božič! (1966)

Chuck Jones je v šestdesetih ustvaril kratki animirani film, ki temelji na istoimenski knjigi Dr. Seussa, pripoveduje pa zgodbo o godrnjavem zelencu, kateremu je svoj glas posodil Boris Karloff. Grinch prebiva na hribu s pogledom na mesto Whoville, kjer ga vsako leto za božične praznike ob pamet spravljajo radoživi meščani. Ko mu je vsega preveč, se obleče v božička in se poda na misijo uničevanja božiča. Prikrade se v domove meščanov, jim pokrade darila, hrano in božične okraske. Toda glej ga, zlomka! Naslednje jutro meščani vseeno prepevajo. Se je vsa ta leta motil?

Risani film je čez čas postal praznična klasika, leta 2000 pa doživel igrano predelavo, v kateri je pod režisersko taktirko Rona Howarda Grincha upodobil Jim Carrey.

9. National Velvet (1944)

Film, ki temelji na romanu Enid Bagbold, pripoveduje zgodbo Mika Taylorja (Mickey Rooney), svojeglavega nekdanjega džokeja, ki mu je življenje zagrenila resna nesreča. Nepričakovano spozna deklico Velvet, s katero si deli ljubezen do konjev. Ko Velvet na srečelovu zadane konja, ji pomaga, da zamaskirana v džokeja zmaga pomembno konjsko dirko. Anne Revere si je za vlogo dekličine matere prislužila oskarja za stransko vlogo, hkrati pa je film pomenil tudi prvi večji filmski podvig takrat enajstletne Elizabeth Taylor, ki je kakopak upodobila Velvet.

8. Henry V (The Chronicle History of King Henry the Fift with His Battell Fought at Agincourt in France) (1944)

Režijski in igralski podvig Laurenca Olivierja velja za eno najboljših adaptacij Shakespearovih del – polna je razburljive akcije, čudovitih barv in izjemnih igralskih vložkov. Zgodba pripoveduje o pravkar okronanem angleškem kralju, ki se spopade s Francozi. Za film, ki se sprva odvija na odru gledališča Globe Theatre, si je Olivier kot igralec, režiser in producent filma prislužil izrednega oskarja za posebne dosežke.

7. Wallace and Gromit in the Wrong Trousers (1993)

Z oskarjem nagrajeni kratki animirani film pripoveduje o tem, kako ekscentrični izumitelj Wallace in njegov pes Germit nevedoč postaneta kriminalna partnerja tatu draguljev. Težave se začnejo, ko Wallace pod streho sprejeme skrivnostnega pingvina, za katerega se izkaže, da je vlomilec z velikim slovesom – še več, pingvin po imenu Feathers McGraw si želi Wallaceovega izuma – mehaničnih hlač, ki bi mu lahko pomagale pri tatvini svetovno znanega diamanta. Bo Germitu uspelo rešiti situacijo?

Animirani film velja za vznemirljivo pustolovščino, polno akcije, izvrstne animacije in edinstvenega podajanja zgodbe, začinjene s parodijo na film noir.

6. Meet Me in St. Louis (1944)

Še en film iz leta 1944 pripoveduje zgodbo o sedemnajstletnem dekletu Esther (Judy Garland), ki se zaljubi v svojega novega soseda – fanta, ki jo sprva komajda opazi. Celotno Estherino družino preseneti očetova odločitev, da se bodo iz St. Louisa preselili v New York. Z več oskarji nominiran muzikal je postregel s skladbami, ki so po premieri filma postale veliki hiti, recimo The Trolley Song in Have Yourself a Merry Little Christmas.

5. Ostržek (1940)

V dobro znani Disneyjevi filmski pripovedi mojster Geppetto, da bi nadomestil sina, izrezlja leseno marioneto, ki jo vila zbudi k življenju. Kljub temu da lutka Ostržek živi, še ni resničen fantek – telo iz mesa in krvi si mora prislužiti s pogumom, resnicoljubnostjo in nesebičnostjo. Čeprav mu pri tem pomaga čriček, ki predstavlja njegovo vest, Ostržek počasi skrene s poti, tako da ne hodi v šolo in neprenehoma laže. Ko pa ugotovi, da je njegovega stvaritelja pogoltnil kit, se zanj nesebično žrtvuje.

Film temelji na zgodbah italijanskega avtorja Carla Collodija in velja za drugi celovečerni animirani Disneyjev film – prvi je Sneguljčica in sedem palčkov.

4. Mary Poppins (1964)

Glasbeni film z Julie Andrews in Dickom Van Dykom v glavnih vlogah temelji na seriji knjig pisateljice P. L. Travers. Zgodba s petimi oskarji nagrajenega filma – med drugim tudi za glavno žensko vlogo – pripoveduje o supervaruški s posebnimi močmi, ki jo pri svoji nesrečni družini zaposli hladni bankir. Mary Poppins začne korak za korakom v družini popravljati tisto, kar ne deluje.

3. Čarovnik iz Oza (1939)

Čarovnik iz Oza, ki temelji na romanu L. Franka Bauma iz leta 1900, danes velja za enega najbolj znanih filmov zgodovine sedme umetnosti. Glasbeno obarvana pripoved o deklici, ki s tornadom odpotuje v neznano deželo, tam pa dobi tri izjemno dobre prijatelje, je bila med drugim nominirana za oskarja za najboljši film, a jo je premagala klasika V vrtincu. Ostala sta ji oskarja za najboljšo izvirno glasbo in najboljšo izvirno pesem.

2. Svet igrač (1995)

Z oskarjem nagrajeni animirani film se je v zgodovino zapisal kot prva celovečerna Pixarjeva produkcija, obenem pa tudi prvo celovečerno delo, ki je vilo v celoti animirano z računalniško tehniko. Zgodba se osredotoča na igrače, ki se ob prisotnosti ljudi pretvarjajo, da niso žive. Med njimi glavni vlogi nosita kavboj Woody in astronavt Buzz Lightyear – zgodba se zaplete, ko se Woody začne počutiti ogroženega – Buzz je namreč postal najpomembnejša igrača v sobi. Glasova sta protagonistoma posodila Tom Hanks in Tim Allen.

1. Svet igrač 2 (1999)

V drugem delu pripovedi o igračah, ki živijo v svojem, otrokom nepoznanem svetu, se Buzz s svojimi kolegi odpravi na reševalno akcijo – Woodyja je namreč ugrabil zbiratelj igrač. Kljub temu da ni več doma, pa se Woodyju nesmrtno življenje v muzeju začne zdeti vse bolj in bolj privlačno.

Svet igrač 2 se je med gledalci in tudi kritiki uveljavil kot eden redkih filmskih nadaljevanj, ki se lahko pohvali z izvirnostjo, ki zasenči celo njegove predhodnika.

Ne spreglejte