Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2018,
11.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

Natisni članek

Pjongčang 2018

Sobota, 17. 2. 2018, 11.31

6 let, 2 meseca

ZOI, Pjongčang, tek na smučeh, ženska štafeta (4 x 5 km)

Bjoergnova ujela legendarnega rojaka, Slovenke bolje od pričakovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43
norveška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norveška ženska štafeta je zmagovalka tekme v smučarskem teku na 4 x 5 kilometrov na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Drugo mesto so osvojile Švedinje, tretje pa so bile članice olimpijske ekipe Rusije. Slovenska ekipa v postavi Anamarija Lampič, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Vesna Fabjan je osvojila osmo mesto.

Slovenke so dobro odprle tekmo, saj je Lampičeva po prvi predaji in klasičnem teku uvodnih pet kilometrov z zgolj štirimi sekundami zaostanka pretekla kot druga. Olimpijske športnice iz Rusije so narekovale oster tempo, a Lampičeva ni popuščala, z majhnim zaostankom je Slovenijo držala visoko.

Tudi na drugi predaji je sledil klasičen tek, tu je največ izgubila Višnarjeva. V prvi polovici je še tekla na tretjem mestu, nato pa začela popuščati in drseti po lestvici navzdol. Kot tretja je v smučino za prosto tehniko krenila Čebaškova, ki je na teh igrah tako kot Lampičeva že opozorila nase. Vendar so se zaostanki za najboljšimi počasi večali. Čebaškova je izgubila le še deset sekund glede na vodilne in štafeto predala kot sedma.

Anamarija Lampič je Slovenijo v roke Katji Višnar predala kar na drugem mestu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anamarija Lampič je Slovenijo v roke Katji Višnar predala kar na drugem mestu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zadnja je za slovensko izbrano vrsto tekmice "napadla" nosilka slovenske zastave na odprtju iger Fabjanova, za katero je bil to po odločitvi slovenskega trenerja Stefana Saracca prvi nastop na teh igrah. Vodstvo so v tej menjavi na vrhu prevzele Norvežanke z Bjoergnovo na čelu, zato se je tudi zaostanek preostalih, z izjemo Švedske, večal. Fabjanova je v cilj pritekla na osmem mestu, skupno pa zaostala 2:31 minute.

Bjoergnova osvojila še 13. odličje na ZOI

V ospredju so tekmovalke bile ogorčen boj za zlato. Ruske olimpijske športnice so v zadnji menjavi povsem odpadle, za zlato pa sta se udarili Bjoergnova in Švedinja Stina Nilsson. Bjoergnova ni popuščala, vseskozi je narekovala oster ritem, Švedinja pa ji je dihala za vrat. A na koncu, v zaključnih metrih Švedinja ni imela dovolj moči. Bjoergnova se je z močnim soročnim odrivanjem prebila že do 13. odličja na zimskih igrah.

Marit Bjoergen je na današnji štafetni tekmi 4 x 5 km v Pjongčangu osvojila zlato kolajno in svojo zbirko olimpijskih kolajn povišala na 13. S sedmimi zlatimi kolajnami, štirimi srebrnimi in dvema bronoma se je 37-letnica na vrhu večne lestvice izenačila z rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom. | Foto: Reuters Marit Bjoergen je na današnji štafetni tekmi 4 x 5 km v Pjongčangu osvojila zlato kolajno in svojo zbirko olimpijskih kolajn povišala na 13. S sedmimi zlatimi kolajnami, štirimi srebrnimi in dvema bronoma se je 37-letnica na vrhu večne lestvice izenačila z rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom. Foto: Reuters

S to zmago se je na vrhu prejemnikov z največ olimpijskimi kolajnami na zimskih igrah izenačila z legendarnim Olejem Einarjem Bjoerndalnom. Ta ima osem zlatih, štiri srebrne in en bron, 37-letna Bjoergnova pa sedem zlatih, štiri srebrne in dva brona.

S tem dosežkom ostaja na tretjem mestu, saj ima njen rojak Bjoerdalen eno zlato kolajno več, a ima še na teh igrah možnost dosežek izboljšati, saj sta na sporedu še ekipnišsprint in zadnji dan še 30 kilometrov klasično. Drugo mesto zaseda še en Norvežan, tekač Bjoern Daehlie z 12 kolajnami, od tega osmimi zlatimi.

Ne spreglejte