Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
14.40

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Pjongčang 2018

Sreda, 17. 1. 2018, 14.40

6 let, 3 mesece

Severna in Južna Koreja pod eno zastavo na olimpijske igre #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Severna in južna Koreja | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

S Korejskega polotoka, ki bo februarja gostil zimske olimpijske igre, prihajajo nove spodbudne vesti. Potem ko so se predstavniki sosednjih držav pred dnevi po več kot dveh letih prekinjenih stikov v obmejnem mestu Panmundžom srečali na skupnem sestanku, je zdaj padla še odločitev, da bodo športniki iz Severne in Južne Koreje na prihajajočih igrah nastopili pod združeno zastavo.

Poleg tega so sprejeli še eno odločitev, ki je za nekatere sporna, za druge pa pomeni novo spravljivo potezo korejskih sosed. Na zimskih olimpijskih igrah bosta namreč v združeni ekipi nastopili tudi južno- in severnokorejska ženska hokejska reprezentanca. Če se bo napoved uresničila, bo to nov zgodovinski mejnik, saj takšne ekipe na športnih tekmovanjih še ni bilo. Koreji sta do zdaj skupaj nastopali le na protokolarnih delih tekmovanj (OI Sydney, 2000, OI Atene, 2004 in ZOI Torino, 2006) oziroma pri predstavitvi ekip.

Ideja ni po godu selektorju južnokorejske reprezentance, ki meni, da bo zaradi te poteze možnost za osvojitev olimpijske kolajne bistveno manjša, predlog pa so skritizirali tudi na Japonskem, kjer opozarjajo, da gre zgolj za slepitev javnosti z navidezno "šarmantno ofenzivo".

Video: Planet TV


S. Koreja v Pjongčang z več kot 500-člansko delegacijo

Severna Koreja je še sporočila, da bo na olimpijske igre v Pjongčangu poslala 550-člansko delegacijo. V njej bo tudi 150 članov za paraolimpijske igre, 230 navijačev, 30 članov reprezentance v taekwondoju in 140 članov umetniškega dela delegacije.

Par v umetnostnem drsanju Ryom Tae Ok in Kim Ju Sik sta edina severnokorejska športnika, ki sta se kvalificirala na olimpijske igre. | Foto: Getty Images Par v umetnostnem drsanju Ryom Tae Ok in Kim Ju Sik sta edina severnokorejska športnika, ki sta se kvalificirala na olimpijske igre. Foto: Getty Images

Edina severnokorejska športnika, ki sta si skozi kvalifikacije prislužila olimpijski nastop, sta Ryom Tae Ok in Kim Ju Sik, par v umetnostnem drsanju.

Spomnimo: predstavniki Severne in Južne Koreje so se pred dnevi srečali po več kot dveh letih in povečanju napetosti. Med drugim so se dogovorili o udeležbi severnokorejskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah in ponovni vzpostavitvi telefonske povezave med vojskama.

Nenadno zbližanje med državama se je zgodilo po novem letu, ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Un v govoru opozoril, da ima jedrski gumb na svoji mizi, hkrati pa je dejal, da bi se severnokorejski športniki lahko udeležili olimpijskih iger v Pjongčangu.

Severnokorejski državni mediji so v zadnjih dneh prenehali napade na južno sosedo in so pozivali k "neodvisni združitvi" Korej brez zanašanja na druge države, kot so ZDA.

Ne spreglejte