Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2018,
6.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

3

Natisni članek

Rok Marguč Gloria Kotnik Tim Mastnak Žan Košir paralelni veleslalom deskanje Pjongčang 2018

Sobota, 24. 2. 2018, 6.37

6 let, 1 mesec

OI, deskanje na snegu, paralelni veleslalom, moški + ženske

Žan Košir v sobotno jutro štartal z bronasto olimpijsko medaljo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

3

Žan Košir | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Žan Košir, 33-letni deskar iz Pristave pri Tržiču, ki ga na športni poti že nekaj let zavirajo težave s hrbtom, je na olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil bronasto medaljo v paralelnem veleslalomu in dopolnil zbirko dveh olimpijskih odličij iz Sočija. Med dekleti je slavila čudežna Čehinja Ester Ledecka, ki se je po naslovu olimpijske prvakinje v superveleslalomu povzpela še na deskarski Olimp. V moški konkurenci je bil najhitrejši Švicar Nevin Galmarini, ki je v osmini finala izločil Tima Mastnaka.

Žan Košir je bil hiter že v kvalifikacijah, kjer je osvojil 2. mesto, kar mu je dalo pravico do izbiranja proge. Izbral je rdečo, ki se je izkazala za hitrejšo od modre.

Žan Košir | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Najprej je v osmini finala izločil Korejca Kim Sang Kyumoma, v četrtfinalu Nemca Stefana Baumeistra, v polfinalu pa se je srečal s še enim Korejcem Lee Sanghom, tretjim iz kvalifikacij. Ta ga je prehitel za pičlo stotinko sekunde, v nadaljevanju tekmovanja pa osvojil naslov olimpijskega podprvaka.

Po Twitterju so medtem že zaokrožili posnetki fotofiniša, ki naj bi dokazovali, da je bil Košir v polfinalu hitrejši od Korejca.

Po porazu v polfinalu je bil zelo razočaran. | Foto: Reuters Po porazu v polfinalu je bil zelo razočaran. Foto: Reuters

33-letni Tržičan je v malem finalu ugnal Francoza Sylvaina Dufourja in se veselil brona. To je po srebrni medalji Jakova Faka na 20-kilometrski biatlonski preizkušnji druga medalja za Slovenijo na teh igrah in 21. na zimskih olimpijskih igrah.

Obrazložitev vodstva Olimpijske reprezentance Slovenije glede regularnosti polfinalne tekme v paralelnem veleslalomu

- Fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, kot je to primer v nekaterih drugih športih;

- Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje le razlika med tekmecema. Na cilju posamezne proge sta A in B časomerilni napravi. A naprava je pozicionirana nižje kot B in le A naprava je merodajna;-

Na cilju je TV kamera, ki pa za merjenje časa ni pomembna in pri tem ne igra nobene vloge. Ta kamera snema pod drugačnim kotom kot je pozicionirana časomerilna A točka in je zavajajoča;

- Na pritožbo vodstva ekipe deskarjev smo prejeli odgovor, da je čas polfinalne tekme pravilen, kar je potrdil tudi direktor tekmovanja vodji olimpijske reprezentance Slovenije na srečanju po tekmi. Pritožba na merjenje časa ni bila možna.

Žan Košir | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tim Mastnak in Gloria Kotnik sta obstala v osmini finala, Rok Marguč pa je bil za izločilne boje za stotinko sekunde prekratek.

Tim Mastnak je obstal v osmini finala. Izločil ga je olimpijski podprvak iz Sočija, Švicar Nevin Galmarini. | Foto: Stanko Gruden, STA Tim Mastnak je obstal v osmini finala. Izločil ga je olimpijski podprvak iz Sočija, Švicar Nevin Galmarini. Foto: Stanko Gruden, STA

Mastnaka je v osmini finala za 38 stotink sekunde prehitel srebrni iz Sočija, Švicar Nevin Galmarini, novi olimpijski prvak, Gloria Kotnik pa je za pičle tri stotnike sekunde zaostala za Rusinjo Aleno Zavarzino, dobitnico bronastega odličja iz Sočija, ki je že napredovala v polfinale. Kljub velikemu razočaranju v cilju je bil to najboljši olimpijski nastop 29-letne Velenjčanke (15. mesto).

Gloria Kotnik, edina slovenska ženska predstavnica na olimpijskih igrah v Pjongčangu, je v kvalifikacijah zasedla 15. mesto, potem pa izpadla v osmini finala. Na koncu je zasedla 15. mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Gloria Kotnik, edina slovenska ženska predstavnica na olimpijskih igrah v Pjongčangu, je v kvalifikacijah zasedla 15. mesto, potem pa izpadla v osmini finala. Na koncu je zasedla 15. mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čehinja Ester Ledecka, ki je prejšnji konec tedna svetovno javnost šokirala z zmago v superveleslalomu, je zmagala tudi v deskanju in je tako dvakratna olimpijska prvakinja v dveh različnih disciplinah. Zmagovalni oder si je delila z dvema Nemkama, Selino Jörg na 2. mestu in Ramono Hofmeister na tretjem.

Čehinja Ester Ledecka, dvakratna olimpijska prvakinja v Pjongčangu! | Foto: Stanko Gruden, STA Čehinja Ester Ledecka, dvakratna olimpijska prvakinja v Pjongčangu! Foto: Stanko Gruden, STA

Deskanje, paralelni veleslalom

Moški:

1. Nevin Galmarini (Švi)
2. Sangho Lee (JKo)
3. Žan Košir (Slo)
...

16. Tim Mastnak (Slo)

Ženske:

1. Ester Ledecka (Češ)
2. Selina Jörg (Nem)
3. Ramona Hofmeister (Nem)
...
15. Gloria Kotnik (Slo)

 
Ne spreglejte