SiolNET. Sportal ZOI
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
DENIS ŠTEHARNIK PO SLALOMU IN VELESLALOMU

O smučarski realnosti in (ne)izstreljenih nabojih

1,73

termometer

S trenerjem slovenske ženske smučarske reprezentance smo potegnili črto pod tehnični preizkušnji smučarskega programa olimpijskih iger, se zazrli v nadaljevanje programa in se dotaknili tudi opreme, kjer pa je v izjavah veliko bolj previden in zadržan kot pred odhodom v Pjongčang.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga

Besedo ima Denis Šteharnik ... Besedo ima Denis Šteharnik ... Foto: Stanko Gruden, STA

Veleslalom: 14. Meta Hrovat, 21. Ana Bucik, odstop Ane Drev in Tine Robnik. Slalom: 18. Maruša Ferk, 21. Meta Hrovat in 24. Ana Bucik. To je slovenski ženski izkupiček na prvih smučarskih preizkušnja olimpijskih iger. Daleč od območja kolajn in v večini primerov tudi daleč od najboljših rezultatov v svetovnem pokalu ter še dlje od glasnih in tihih želja. Kako pa na dosežke gleda glavni trener Denis Šteharnik?


Tehnični disciplini sta v Pjongčangu pod streho. Pričakovanja so bila višja.
Seveda. To še posebej veja za veleslalom. Ni se izšlo, sem pa zadovoljen z Meto Hrovat. V Pjongčang je prišla po izkušnje. Verjamem, da jih je dobila, obenem pa poskrbela za soliden rezultat. Pred njo so še tri olimpijske igre. Žal mi je, da se četrtkov veleslalomski nastop ni posrečil Ani Drev, ki je v te igre vložila vse. Tina Robnik pa je prehitro odstopila.

Meta Hrovat: ime smučarske sedanjosti in predvsem prihodnosti Meta Hrovat: ime smučarske sedanjosti in predvsem prihodnosti Foto: Getty Images

Slalom?
To je trenutno realna slika. Imamo težave. Na določenih postavitvah in snežnih podlagah smo bolj konkurenčni, na drugih manj. Predvsem v zaprtih postavitvah se ne moremo kosati z najboljšimi. Priznati pa si moramo, da se nobeni slovenski slalomistki ni posrečila res dobra vožnja. Cilji sicer niso bili pretirano visoki, a vseeno višji od doseženega.

Omenili ste Meto Hrovat. Jo čez štiri leta vidite v igri za kolajne?
Da. Vsekakor. Je zelo tehnično nadarjena. Pri njej bomo morali razvijati tudi hitri disciplini. V prvi vrsti zaradi veleslaloma. Nato pa se bo skozi leta videlo, kako daleč lahko gre. Pri tem razvoju bomo morali biti previdni. Pri mnogih smučarkah namreč dodajanje disciplin ohromi razvoj v osnovnih disciplinah.

Kako pa je nanjo vplivala selitev na mladinsko svetovno prvenstvo?
Za ta korak smo se po pogovoru s trenerjem Juretom Hafnerjem zavestno odločili. To je njena starostna kategorija. Zakaj bi jo prikrajšali za možnost napada na kolajno? Verjamem, da je v Davosu doživela lepe trenutke, ki se jih bo še dolgo spominjala.

Pri delu ekipe se je rezultatska krivulja do olimpijskih iger dvigovala. Izjema pa je slalom Ane Bucik. Kaj se dogaja s prvo slalomsko violino?
Več razlogov. Eden od glavnih razlogov je tudi oprema. Tekmovalka ima sliko, kako smučati. Ko tej sliki ne more slediti, se začne v glavi dogajati marsikaj. Pri Ani so se tako tudi na olimpijskem slalomu začeli ponavljati nekateri stari vzorci. Ni prišla v pravi ritem. S to opremo nam tehnika ne gre v pravo smer.

Ana Bucik: daleč od svojih najboljših slalomskih predstav Ana Bucik: daleč od svojih najboljših slalomskih predstav Foto: Stanko Gruden, STA

Olimpijskih iger še ni konec. Se priložnost za slovenski rezultatski presežek ponuja v kombinaciji?
Prav gotovo. Iskali bomo svojo priložnost, čeprav bo to smukaško-slalomska kombinacija. V smuku se lahko zgodi marsikaj. Moramo pa dobro izkoristiti treninge, tudi za testiranja. Pogoji so namreč tukaj odlični. Lahko povem, da je Tina Robnik že dobila nove smučarske čevlje, v katerih se počuti bolje. Čevlji so bolj prilagojeni njenemu smučanju. Večja gibljivost je že vidna.

Nočem se izgovarjati na material. Poudarjam pa, da določene stvari ne gredo v pravo smer. Dekletom mora do določene mere pomagati oprema, do določene mere se morajo prilagoditi. V tem območju iščemo svoj položaj. V veleslalomu smo ga deloma že našli, v slalomu še ne, so nam pa opremljevalci ponudili nove smuči, a žal tri mesece prepozno. Prav zaradi tega sem nejevoljen.

Bosta pomlad in poletje, ko se testira oprema in smučarji menjajo opremljevalce, v Sloveniji zelo pestra?
Tega bo ogromno. Marsikaj na tej ravni že pripravljamo, a sezona še ni končana. Po finalu svetovnega pokala si bomo vzeli čas za to. Takrat se bodo podpisovale tudi pogodbe z opremljevalci. Ko bo to poglavje zaprto, se bomo znova posvetili učenju.

Slalom ni prinesel slovenskega presenečenja. Slalom ni prinesel slovenskega presenečenja. Foto: Sportida

Imate v mislih tako Stöckli kot Völk?
Pripravljam testiranja z več opremljevalci. O tem, kako naprej, se bomo odločali na podlagi rezultatov testiranj. Upam le, da bomo imeli za testiranja res dobre pogoje. Želim, da smučarke dobijo opremo, ki jim najbolj ustreza. To pa ni preprosto. Smučanje je živo. Dogaja se namreč, da določenega opremljevalca ni med najboljšimi, nato pa vloži velika sredstva v razvoj in ponudi povsem konkurenčno opremo. Če poenostavim: vemo, katera oprema je trenutno najboljša, ne vemo pa, kaj se dogaja v ozadju.

Pred časom ste javno kritizirali Stöcklijeve smuči. Ste zaradi tega prejeli kakšen oster klic?
Sem.

In?
Nič posebnega. Moja naloga je, da zaščitim tekmovalke. Res pa je, da določenih stvari ne smem komentirati.

Na vaše kritike se je odzval tudi Andrea Massi, ki je dejal, da je Stöckli proizvajalec, pri katerem nekaj dosežeš s stalnim vključevanjem v proces. Bi mu pritrdili ali menite, da so Švicarji obstali v razvoju?
Tega ne bi rad komentiral. Kar lahko rečem, je, da v slalomu niso v stiku z najboljšimi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin