Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

Slovaška ZDA zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 olimpijski hokejski turnir

Sreda, 16. 2. 2022, 16.44

2 leti, 2 meseca

ZOI, HOKEJSKI TURNIR, ČETRTFINALE (M)

Američani se po drami poslavljajo, Švedi izločili Kanadčane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31
Slovaška ZDA četrtfinale OI | Slovaki so v boju za polfinale izločili Američane. | Foto Guliverimage

Slovaki so v boju za polfinale izločili Američane.

Foto: Guliverimage

Znani so vsi polfinalisti moškega hokejskega turnirja na olimpijskih igrah v Pekingu. Slovaki so po dramatični končnici in izvajanju kazenskih strelov premagali Američane in se po 12 letih uvrstili v polfinale. V tem se bodo v petek pomerili s Finci, ki so s 5:1 premagali Švico. Uspešni so bili tudi branilci naslova iz Rusije, vlogo favorita so potrdili proti debitantom Dancem (3:1). Rusom bo v polfinalu nasproti stala Švedska, ki je v zadnjem četrtfinalu z 2:0 izločila Kanado.

Češka Švica OI
Sportal Švicarji prek Čehov v četrtfinale, sanjski dan debitantov

Četrtfinale, moški

Sreda, 16. februar:
ZDA : Slovaška 2:3* (1:1, 1:0, 0:1, 0:0,0:1) - po kazenskih strelih
ROK : Danska 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Finska : Švica 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Švedska : Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0) 

Polfinalna para, petek, 18. februar:
Slovaška - Finska
Rusija - Švedska

Prva četrtfinalna tekma moškega hokejskega turnirja je ponudila presenetljiv razplet, nekateri slovaški mediji so veliko zmago nad ZDA označili tudi za senzacijo. Res da Američani na Kitajsko še zdaleč niso pripotovali z najmočnejšo zasedbo in da je priložnost dobila kopica igralcev iz univerzitetnih lig, a kljub temu so jih po skupinskem olimpijskem delu v paru s Slovaki postavljali v vlogo favoritov. Američani so predtekmovanje končali s tremi zmagami, brez praske, kot edini z maksimalnimi devetimi točkami – med drugim so premagali tudi Kanado. Na drugi strani so Slovaki prvi del končali z eno zmago na tretjem mestu, tako da so morali v dodatni boj za četrtfinalno vstopnico in v tem s 4:0 odpravili zadnje olimpijske podprvake Nemce.

Slovaki so 44 sekund pred koncem izsilili podaljšek in se uvrstili v polfinale. To jim je v samostojni državi uspelo le še leta 2010. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovaki so 44 sekund pred koncem izsilili podaljšek in se uvrstili v polfinale. To jim je v samostojni državi uspelo le še leta 2010. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prvi gol je padel v 12. minuti, ko je Slovake v vodstvo popeljal Juraj Slafkovsky, a še pred iztekom prve tretjine so Američani izenačili z zadetkom Nicka Abruzzesa, sredi obračuna pa je Sam Hentges zadel za ameriško vodstvo (2:1). Ko je že vse kazalo, da bodo Američani tesno zmagali, je Marek Hrivik 44 sekund pred iztekom rednega dela izsilili podaljšek, v katerem gola ni bilo, tako da so o zmagovalcu odločali kazenski streli. Prav nikomur od petih Američanov ni uspelo premagati slovaškega vratarja Patrika Rybarja, pri Slovakih pa je bil v četrti seriji uspešen Peter Cehlarik

Slovaki, ki so jih v skupinskem delu tako v Sočiju kot v Pjongčangu premagali Slovenci, se bodo prvič po letu 2010 in Vancouvru, kjer so na tekmi za bron izgubili proti Fincem, borili za olimpijsko odličje. Tega kot samostojna država še niso osvojili. 

Slovaki se bodo za finale udarili s Finci.

Kanada ZDA olimpijski hokejski turnir finale
Sportal Kanadčanke s tesno zmago do petega olimpijskega naslova

Rusi do polfinala prek debitantov Dancev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rusi do polfinala prek debitantov Dancev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Branilci naslova končali olimpijsko pot debitantov

Na drugi četrtfinalni tekmi sta se srečali branilka naslova iz Rusije in debitantka Danska, ki sta palice prekrižali že v predtekmovanju, ko je zbornaja komanda zmagala in končnih 2:0 postavila z zadetkom v prazen gol. Tudi tokrat so slavili z dvema zadetkoma razlike, tudi tokrat so se Danci rezultatsko dobro držali, a jim presenečenje ni uspelo.

Sebastian Dahm je zaustavil kar 38 strelov, njegovi rojaki so jih sprožili le 18. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sebastian Dahm je zaustavil kar 38 strelov, njegovi rojaki so jih sprožili le 18. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rusi so prvič povedli v 14. minuti, ko je znova dobro razpoloženega Sebastiana Dahma (38 obramb) ugnal Vadim Šipačjov.

Danci so v začetku druge tretjine izkoristili power-play in z zadetkom Fransa Nielsna izenačili, a še pred drugim odmorom je Nikita Nesterov zadel za novo vodstvo branilcev zlata. Skandinavci so ob koncu novo izenačenje lovili brez vratarja, a jim ni uspelo, Slava Vojnov je z zadetkom v prazen gol postavil končnih 3:1. 

Eden od pomembnejših členov finske zmage je bil vratar Harri Sateri, ki je zaustavil 33 od 34 švicarskih poskusov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eden od pomembnejših členov finske zmage je bil vratar Harri Sateri, ki je zaustavil 33 od 34 švicarskih poskusov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Finci prek Švicarjev do bojev za odličja

Kot tretji so si boj za odličja priigrali Finci, ki so po 11 minutah tekme s Švico vodili 2:0, zadela sta Miro Aaltonen in Mikko Lehtonen, Marko Anttila je v začetku druge tretjine zvišal na 3:0. Švicarji se niso predajali, upanje jim je v 38. minuti vrnil Andreas Ambuhl, ki je ob prvi številčni prednosti znižal na 3:1.

V zadnjih 20 minutah so Švicarji močno pritisnili, obstreljevali vrata Harrija Saterija (14:5 razmerje strelov v prid Švicarjev v 3/3, 34:23 v celotnem srečanju), a izjemno razpoloženega 32-letnika niso več premagali. Pet minut pred koncem so poskušali še brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a se jim ni izšlo, Iiro Pakarinen in Teemu Hartikainen sta zadela v prazen gol in postavila končnih 5:1. 

Severnjaki se bodo za finale pomerili s Slovaki, reprezentanci sta se srečali v predtekmovanju, s 6:2 so zmagali Finci. Ti so do zdaj osvojili šest olimpijskih odličij, štiri bronasta (zadnje v Sočiju) in dve srebrni. Je čas za prvi naslov prvakov?

Švedi so po hudem boju izločili Kanadčane. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedi so po hudem boju izločili Kanadčane. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Švedi izločili Kanadčane

V zadnjem četrtfinalu so Švedi in Kanadčani uprizorili hudo bitko, zmage pa so se veselili Skandinavci, olimpijski prvaki iz Lillehammerja 1994 in Torina 2006. Prvi gol je padel šele v zadnji tretjini, v 51. minuti, ko je mrežo kanadskega vratarja Matta Tomkinsa zatresel Lucas Wallmark. Ob koncu tekme so Kanadčani do izenačenja poskušali priti brez vratarja in s šestimi možmi v polju, a je do ploščka prišel Anton Lander, zadel nebranjen gol in postavil končni izid tekme 2:0. V polfinalni poslastici se bodo Švedi udarili z Rusi.

Četrtfinale, moški

Sreda, 16. februar:
ZDA : Slovaška 2:3* (1:1, 1:0, 0:1, 0:0, 0:1) - po kazenskih strelih
ROK : Danska 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Finska : Švica 5:1 (2:0, 1:0, 2:0)
Švedska : Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

 
Finska
Sportal Izjemen preobrat Fincev, neposredno v četrtfinale kljub porazu tudi Švedi
Ne spreglejte