Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
8.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Švica Finska ZDA Kanada zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 olimpijski hokejski turnir

Četrtek, 17. 2. 2022, 8.50

2 leti, 2 meseca

ZOI, Hokejski turnir, tekmi za odličja, ženske

Kanadčanke s tesno zmago do petega olimpijskega naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Kanada ZDA olimpijski hokejski turnir finale | Kanadčanke so v finalu s 3:2 premagale Američanke in petič postale olimpijske prvakinje. | Foto Guliverimage

Kanadčanke so v finalu s 3:2 premagale Američanke in petič postale olimpijske prvakinje.

Foto: Guliverimage

Kanadska ženska hokejska reprezentanca je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu s 3:2 premagala večne tekmice Američanke in tako osvojila peto olimpijsko odličje v tem športu za svojo državo. Bron so si v sredo z zmago nad Švico (4:0) priborile Finke.

Kanada Švica polfinale OI
Sportal Kanadčanke in Američanke za olimpijsko krono

Kanadčanke so po prvi tretjini odšle na odmor z rezultatom 2:0, pri čemer sta bili natančni Sarah Nurse in kapetanka Marie-Philip Poulin. Do sredine druge tretjine je Poulinova zadela še drugič in svojo reprezentanco povedla v vodstvo s 3:0.

Nato so Američanke nastopile malo bolj odločno in Hilary Knight je z zadetkom tri minute pred koncem druge tretjine vlila nekaj upanja svoji ekipi, nato pa je Amandi Kessel le 12 sekund pred koncem tekme uspelo zmanjšati zaostanek na en gol. A je zmanjkalo časa in Američanke so se morale zadovoljiti z drugim mestom.

Kanada ZDA olimpijski hokejski turnir finale | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kanadčanke so bile v boju za zlato medaljo na vseh sedmih olimpijskih igrah, odkar so ženski hokej leta 1998 uvrstili v olimpijski program. Današnja zmaga jim je prinesla peto zlato olimpijsko medaljo, preostali dve so osvojile ZDA.

Američankam ni uspelo ubraniti naslova iz Pjongčanga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američankam ni uspelo ubraniti naslova iz Pjongčanga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vse odkar na olimpijskih igrah sodelujejo tudi hokejistke − od Nagana 1998 −, so se Kanadčanke uvrstile v finale. Do današnjega novega naslova so bile štirikrat zapored prvakinje (2002, 2006, 2010, 2014), dvakrat so osvojile srebro (1998, 2018). Američanke le enkrat niso bile finalistke, in sicer v Torinu leta 2006, ko so se morale zadovoljiti z bronom. Američanke so bile zlate v Naganu in Pjongčangu.

Finke četrtič bronaste

Finske hokejistke bodo domov odnesle bron, potem ko so s 4:0 premagale tekmice iz Švice. Finke so povedle v 12. minuti z zadetkom napadalke Viivi Vainikka. Rezultat je v drugi tretjini ostal nespremenjen, Švicarke pa kljub dobri igri niso bile uspešne pri zaključnih strelih.

Finke so četrtič bronaste. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Finke so četrtič bronaste. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Majhno razliko, ki je Švicarkam še vedno dajala upanje, je v 44. minuti povišala Sussana Tapani, kar je dokončno zlomilo švicarsko obrambo. Dobrih pet minut pred koncem tekme je nato zadela še mlada branilka Nelli Laitinen, finsko zmago pa je tik pred koncem zakoličila veteranka Michelle Karvinen.

Finke in Švicarke so se pomerile že v skupinskem delu olimpijskega turnirja. Takrat so sicer slavile Švicarke, ki so nordijsko reprezentanco ugnale s 3:2. A finske hokejistke so očitno nasprotnice dobro preučile in si po četrtfinalnem uspehu proti japonskim tekmicam danes priborile olimpijski bron. V polfinalu so izgubile proti reprezentanci Združenih držav Amerike.

Finke so za bron s 4:0 premagale Švico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Finke so za bron s 4:0 premagale Švico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Švicarke so si tekmo za tretje mesto priborile po zmagi nad ruskimi hokejistkami v četrtfinalu in po visokem polfinalnem porazu proti Kanadi.

To je že četrti olimpijski bron za finsko žensko reprezentanco v hokeju. Tretje so bile že na igrah v Naganu leta 1998, v Vancouvru leta 2010 in v Pyeongchangu leta 2018.

Hokejski turnir, tekmi za odličja, ženske


Finale

Četrtek, 17. februar
Kanada : ZDA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Tekma za 3. mesto

Sreda, 16. februar
Finska : Švica 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

 
Slovaška ZDA četrtfinale OI
Sportal Američani se po drami poslavljajo, Švedi izločili Kanadčane
Ne spreglejte