Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
10.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

ZOI 2022 nordijska kombinacija zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 Vid Vrhovnik

Sreda, 9. 2. 2022, 10.07

2 leti, 2 meseca

ZOI PEKING 2022, NORDIJSKA KOMBINACIJA (M)

Vrhovnik 37. v nordijski kombinaciji, zlato Geigerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Vinzenz Geiger | Novi olimpijski prvak v nordijski kombinaciji je Nemec Vinzenz Geiger. | Foto Guliverimage

Novi olimpijski prvak v nordijski kombinaciji je Nemec Vinzenz Geiger.

Foto: Guliverimage

Nemec Vinzenz Geiger je zmagovalec nordijske kombinacije na olimpijskih igrah v Pekingu. Po skokih na srednji skakalnici in teku na 10 km je bil drugi Norvežan Joergen Graabak z osmimi desetinkami zaostanka, tretji pa Avstrijec Lukas Greiderer (+6,6). Edini Slovenec Vid Vrhovnik, 31. po skoku, je bil 37. (+5:26,8) med 46 nastopajočimi.

Dvaindvajsetletni Vrhovnik je bil po prvem delu tekmovanja na 31. mestu. Na srednji skakalnici je za 91,5 m dolg skok prejel 88 točk. Tek na 10 km je začel točno tri minute za najboljšim po skoku, Japoncem Ryotom Yamamotom. To je bilo preveč, da bi izboljšal svoj dosežek izpred štirih let na OI v Pjongčangu, ko je zasedel 28. mesto. V teku je izgubil še šest mest.

"Ne bom vrgel puške v koruzo, a nekaj bom moral spremeniti"

"Imam še vročo glavo, kaj naj drugega rečem, kot da sem razočaran," je Vrhovnik potrdil, da je pričakoval več, in dodal: "Mislim, da v skokih spadam višje, kot sem pokazal, v teku pa ne vem, kaj se dogaja, v zadnjih letih ne gre nič po načrtu. Mučil sem se v treh krogih od štirih. Res je visoka nadmorska višina, počasen sneg, a so razmere za vse enake. Moj zaostanek je dvakrat večji, kot je bil v Pjongčangu, ne vem, zakaj je tako. Ne bom vrgel puške v koruzo, a nekaj bom moral spremeniti."

Yamamoto je s skokom, dolgim 108 m (133 točk), krepko vodil po prvem delu. Greiderer (103,5 m, 123,4 točke), ki je bil po skoku drugi, je tek začel 38 sekund za Japoncem, še dve sekundi pozneje Nemec Julian Schmid (103 m, 123,1), četrti je startal rojak slednjega Johannes Rydzek s 43 sekundami zaostanka za Yamamotom.

Vid Vrhovnik je prvo tekmo v nordijski kombinaciji končal na 37. mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vid Vrhovnik je prvo tekmo v nordijski kombinaciji končal na 37. mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Omenjena četverica je bila skupaj že po četrtini proge, na 2,5 km je bilo med njimi vsega osem desetink razlike. Kilometer pozneje je le za las narasla (1,5 sekunde), ostali so bili 36 sekund in več za vodilnimi. Nič drugače ni bilo na polovici nastopa. V naslednjem kilometru pa je Yamamoto povsem popustil in nazadoval na deseto mesto.

Vodilno nemško-avstrijska trojka je bila skupaj in imela pol minute prednosti, a je bila ta zaradi nesložnosti vse manjša. Dva kilometra in pol pred ciljem je bila šesterica slabih 20 sekund za prvimi. Še kilometer pozneje je bila na čelu le še dvojica, Schmid je tedaj odpadel, Rydzek pa je imel 2,4 sekunde naskoka pred Greidererjem.

Vinzenz Geiger | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rydzeku pa se napad ni posrečil, še več, na koncu, čeprav je vodil še 200 m pred ciljem, je po napetem obračunu končal "šele" na petem mestu. Z minuto in pol zaostanka po skokih za Yamamotom se je z 11. mesta (+1:26) z izjemnim tekom na sam vrh povzpel Geiger in zdržal pritisk Graabaka.

Ta se je do srebra dokopal z devetega mesta (+1:16) po polčasu tekme. Le Greiderer je na koncu edini zdržal izmed prvih treh po skokih ter z bronom pristal na zmagovalnem odru, prvič na velikem tekmovanju. Dobil je tudi dvoboj z rojakom in vodilnim v svetovnem pokalu Johannesom Lamparterjem, ki je za njim na četrtem mestu zaostal 2,4 sekunde.

Geiger je bil drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala v prejšnji sezoni. Po zlatu v nemški štafeti pred štirimi leti je osvojil prvo posamično medaljo na velikih tekmovanjih. Pred osmimi leti pa je v Sočiju blestel Graabak s posamičnim in ekipnim zlatom, pred štirimi leti je bil ekipno srebrn.

Dva favorita prikrajšana za svoj nastop

Karantena in pozitivni testi na novi koronavirus so za nastop prikrajšali dva velika favorita. Na startu namreč ni bilo branilca naslova Nemca Erica Frenzla in Norvežana Jarla Magnusa Riiberja. Oba naj bi se vrnila naslednji teden za nastopa na veliki skakalnici in ekipno tekmo.

Nordijska kombinacija, srednja skakalnica, posamično:

ZLATO: Vinzenz Geiger (Nem)
SREBRO: Joergen Graabak (Nor)
BRON: Lukas Greiderer (Avt)

Preberite še:

Jarl Magnus Riiber
Sportal Ni še dobrih novic za enega od favoritov: Riiber brez prve tekme
Vid Vrhovnik
Sportal Vrhovnik prvi dan treninga najvišje na 22. mestu
Ne spreglejte