Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2022,
13.43

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022

Petek, 4. 2. 2022, 13.43

2 leti, 8 mesecev

Petra Vlhova in njene napovedi za OI

Slovakinja v Pekingu želi pokazati, katera je glavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Petra Vlhova | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Najuspešnejša slovaška alpska smučarka Petra Vlhova je bila na olimpijskih igrah do zdaj v senci ameriške smučarske zvezdnice Mikaele Shiffrin, a tokrat je pripravljena, da stopi v ospredje in osvoji olimpijsko zlato.

"Razlog je, da sem zdaj stoodstotno psihično pripravljena," je danes na prizorišču olimpijskih iger dejala Vlhova, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Le to mi je pred tem manjkalo, da bi lahko postala res najboljša."

"Letošnja sezona je bila zame zelo dobra, zato sem zelo dobre volje. Sem tudi dobro telesno pripravljena in popolnoma osredotočena na olimpijska tekmovanja. Počutim se res močno," je dejala 26-letna Slovakinja, ki že dlje časa tekmuje s prav tako 26-letno Američanko Shiffrinovo v enem najzanimivejših ženskih smučarskih rivalstev.

Petra Vlhova | Foto: Grega Valančič/Sportida Petra Vlhova Foto: Grega Valančič/Sportida Zaostanek za ameriško tekmico zmanjšuje

Shiffrinova je na velikih tekmovanjih za zdaj uspešnejša od slovaške tekmice. Je namreč dvakratna olimpijska in šestkratna svetovna prvakinja, osvojila pa je tudi tri zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala.

A Vlhova zaostanek za ameriško tekmico zmanjšuje. Leta 2019 je na svetovnem prvenstvu v švedskem Areju osvojila zlato medaljo v veleslalomu, v lanski sezoni pa je dosegla tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, svojo prvo.

"Dolgo časa je bila Mikaela boljša od mene. A v zadnjih sezonah sem jasno pokazala, da jo lahko pogosto premagam," je še dejala Slovakinja, katere najboljša uvrstitev na olimpijskih igrah je peto mesto. "Spoštujeva druga drugo, ker obe veva, kako težko je postati najboljša na svetu."

Vlhovi se ponuja idealna priložnost

Vlhova bo prvo možnost za olimpijsko medaljo dobila v ponedeljek, ko bo nastopila na veleslalomu. Njena najmočnejša disciplina je sicer slalom, na katerem se bo lahko izkazala v sredo.

Vlhovi se ponuja idealna priložnost, da se na Kitajskem vpiše v zgodovino. Slovaška v alpskem smučanju še nima osvojenega olimpijskega odličja. Najbližje odličju je bila Vlhova pred štirimi leti, ko je v alpski kombinaciji pristala na petem mestu, štiri leta pred tem je njen rojak Adam Žampa v Sočiju prav tako v alpski kombinaciji osvojil peto mesto, Peter Jurko, še pod zastavo Češkoslovaške, je leta 1988 v Calgaryju takratno olimpijsko kombinacijo prav tako končal kot peti.

V Pjongčangu se ji je lov na olimpijsko odličje v njenih paradnih tehničnih disciplinah povsem ponesrečil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Pjongčangu se ji je lov na olimpijsko odličje v njenih paradnih tehničnih disciplinah povsem ponesrečil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Pjongčangu ji ni uspelo

V Pjongčangu se ji je lov na olimpijsko odličje v njenih paradnih tehničnih disciplinah povsem ponesrečil. Tako slalom kot veleslalom je končala na 13. mestu. Slalomsko lovoriko je sicer presenetljivo osvojila zdaj že tekmovalno upokojena Švedinja Frida Hansdotter. Američanka Shiffrinova je obrambo slalomskega naslova iz Sočija v Pjongčangu končala na četrtem mestu, je pa olimpijsko zlato osvojila v veleslalomu.

Tako Vlhova kot Shiffrinova sta v Peking pripotovali s popotnicama desetih uvrstitev na oder za zmagovalke v tej sezoni svetovnega pokala. Vlhova je zbrala pet zmag, vseh pet je v tej zimi osvojila v slalomu, eno več od Shiffrinove, ki pa je pred OI ohranila minimalno prednost 17 točk na mestu vodilne v svetovnem pokalu alpskih smučark. Američanka je na 27 tekmah zbrala 1.026 točk, Slovakinja jih ima 1.009.

Eric Frenzel
Sportal Konec upanja za trikratnega olimpijskega prvaka
slovenska olimpijska reprezentanca 2022
Sportal V Pekingu zagorel olimpijski ogenj, slovenski olimpijci pripravljeni #foto
hokej ZDA Finska
Sportal Zaplet: že so si podale roke, nato pa morale še enkrat odigrati zadnji minuti
Ne spreglejte