Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
20.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Natisni članek

Vili Črv Janez Lampič Miha Šimenc Anita Klemenčič Anja Mandeljc Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 20.30

2 leti, 2 meseca

Napoved pred olimpijskim šprintom v prosti tehniki

Pričakuje mesarsko klanje, a samo da bo na štartu nasmejana

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Anamarija Lampič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

"Tisti, ki bo najbolj miren, sproščen, ki bo verjel vase …," je pred odhodom na olimpijske igre povedala Anamarija Lampič, ki v torkovem šprintu spada med glavne favoritinje za olimpijsko medaljo.

Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva brez vsakršnih možnosti v polfinalu, zmaga na Švedsko

Za slovenske tekačice na smučeh je v torek zelo pomemben dan, ko bo na sporedu šprint v prosti tehniki. V tej disciplini povsem na vrh meri Anamarija Lampič. Lampičeva je že pred odhodom na olimpijske igre odkrito povedala, da si želi medalje in da se zaveda, da jo lahko tudi osvoji.

Njene želje in ambicije so povsem upravičene, saj se je letos v svetovnem pokalu v posamični konkurenci trikrat zavihtela na stopničke. Šestindvajsetletna športnica je bila trikrat tretja, enkrat pa je bila skupaj z Evo Urevc tretja v ekipnem šprintu.

Anamarija Lampič je imela dan pred tekmo lažji trening. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je imela dan pred tekmo lažji trening. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Maja Dahlqvist je v letošnji sezoni nepremagljiva. | Foto: Maja Dahlqvist je v letošnji sezoni nepremagljiva. Najbolj se bo morala paziti Švedinje

Če pogledamo konkurenco, bo največja nevarnost grozila iz švedskega tabora. Maja Dahlqvist je v letošnji sezoni nad vsemi, saj v šprintu še ne pozna poraza in zagotovo spada med glavne favoritinje. Prav tako bodo nevarne Američanka Jessie Diggins, Švedinja Johanna Hagstroem, Švicarka Nadine Faehndrich …

"Komaj čakam, da se začne. To so moje druge, resne olimpijske igre (smeh, op. p.) Merim na medaljo in zdi se mi, da bo v torek mesarsko klanje. Mislim, da je deset deklet, ki lahko osvojijo medaljo. In jaz sem ena izmed njih," je dan pred tekmo za nacionalno televizijo povedala vedno nasmejana slovenska tekmovalka.

Stopničke Anamarije Lampič v letošnji sezoni za svetovni pokal

Davos, prosta tehnika (šprint), 3. mesto
Dresden, prosta tehnika (šprint), 3. mesto
Lenzerheide, prosta tehnika (šprint), 3. mesto
Dresden, prosta tehnika (ekipni šprint), 3. mesto

Zaveda se, da ima več izkušenj. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zaveda se, da ima več izkušenj. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eden od najtežjih šprintov

Ne samo rezultati, tudi izkušnje so na strani Lampičeve. Olimpijske igre v Pekingu so njene druge, tako da Anamarija dobro ve, kako je treba tekmovati na olimpijski tekmi. V Pjongčangu je bila v klasičnem šprintu sedma, a tokrat so njene želje veliko višje. V zadnjih štirih letih se je namreč razvila v eno od najboljših šprinterk v svetovnem pokalu. Njen zaščitni znak sta nalezljiv nasmeh in sproščenost. Tega si želi tudi na dan tekme.

"Danes imam več izkušenj, večkrat sem bila v finalu in imam tudi več stopničk. Olimpijska tekma se ne razlikuje prav veliko od svetovnega pokala. Tekmice bomo iste kot v svetovnem pokalu. Tisti, ki bo najbolj miren, sproščen, ki bo verjel vase … Mislim, da bo to ključno," je pred časom razlagala Lampičeva, ki je pred dnevi iz Pekinga sporočila, da je olimpijski šprint eden od najtežjih in najdaljših.

 

Eva Urevc ima do srede protkol "bližnjega stika". | Foto: Urban Meglič/Sportida Eva Urevc ima do srede protkol "bližnjega stika". Foto: Urban Meglič/Sportida

Velika smola Eve Urevc

Pravo nočno moro na olimpijskih igrah doživlja Evo Urevc. Eva je pred kratkim prebolela covid-19, a kitajski testi so ji ob prihodu pokazali, da je še vedno pozitivna. Zato se mora vse do srede ravnati po protokolu "bližnjega stika". To namreč pomeni, da je ločena od preostale ekipe, na trening pa gre lahko s posebnim prevozom. Eva je priznala, da ta položaj nanjo ne vpliva najbolje in da ne ve, kako se bo sploh lahko pripravila na tekmo.

Kdo od naših bo še na tekmi

Poleg Urevčeve in Lampičeve se bosta na kvalifikacije, te bodo ob 9. uri po slovenskem času, podali še Anja Mandeljc in Anita Klemenčič. Ob dekletih se bodo za preboj v finalni del v moški konkurenci potegovali tudi Janez Lampič, Miha Šimenc, Miha Ličef in Vili Črv. Finale ženskega sprinta se bo začel malo pred 13. uro.

Eva Urevc
Sportal Eva Urevc šele od srede v normalnem ritmu olimpijskih iger
Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič: Sposobna sem jo dobiti
Žan Košir
Sportal Iz Pekinga prihajajo dobre novice: Evi Urevc prižgali zeleno luč, Žanu Koširju sveti oranžna
Ne spreglejte