Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
8. 2. 2022,
13.38

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

18

Natisni članek

Miha Ličef Vili Črv Miha Šimenc Janez Lampič Anja Mandeljc Anita Klemenčič Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Torek, 8. 2. 2022, 13.38

2 leti, 2 meseca

ZOI, tek na smučeh, šprint

Lampičeva brez vsakršnih možnosti v polfinalu, zmaga na Švedsko

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

18

Anamarija Lampič | Anamarija Lampič | Foto Guliverimage

Anamarija Lampič

Foto: Guliverimage

Na olimpijskih igrah v Pekingu je med tekačicami na smučeh v šprintu zmagala Švedinja Jonna Sundling, druga je bila njena rojakinja Maja Dahlqvist, tretja pa je bila Američanka Jessie Diggins. Anamarija Lampič je tekmovala pod svojimi pričakovanji in obstala v polfinalu. Njen čas je na koncu zadostoval za 12. mesto. V moški konkurenci je zmagal Norvežan Johannes Høsflot Klæbo.

Anamarija Lampič
Sportal Pričakuje mesarsko klanje, a samo da bo na štartu nasmejana

Anamarija Lampič je v polfinalu močno zaostala za svojimi tekmicami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je v polfinalu močno zaostala za svojimi tekmicami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bila je med favoritinjami, a ostaja pozitivna

V torkovem šprintu v prostem teku so bile vse oči uprte v 26-letno Anamarijo Lampič, ki je spadala v ožji krog favoritinj za olimpijsko medaljo. Anamarija je komaj čakala, da se poda v tekaške smučine, a je že v kvalifikacijah spoznala, da so tokrat njene nasprotnice premočne. 26-letna slovenska športnica je bila v kvalifikacijah šele 26. V nadaljevanju se ji je še uspelo prebiti čez četrtfinalno skupino, v polfinalu pa je bila povsem brez možnosti.

Anamarija Lampič
Sportal Kam bo Anamarijo Lampič peljala prihodnost? #video

Jo bomo zdaj spremljali s puško na ramenih? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jo bomo zdaj spremljali s puško na ramenih? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Morda pa v kakšnem drugem športu?

"Ne morem reči, da sem zadovoljna, prav tako pa nisem razočarana. 12. mesto je bil danes moj domet. Proga je bila brutalna in vidi se, katera reprezentanca je spredaj. Že prej sem povedala, da bodo Švedinje najmočnejše, in tako se je tudi izkazalo. Kaj naj rečem, danes ni bil moj dan. Bom znova poskusila čez štiri leta," je po tekmi za slovensko nacionalno televizijo povedala Lampičeva.

Ob tem je vedno nasmejana Lampičeva pripomnila, da morda obstaja možnost, da bi se preizkusila v kakšnem drugem športu. Športnica iz Valburge nam je že lani v intervjuju razkrila, da bi si morda enkrat želela preizkusiti v biatlonu. Jo bomo zdaj spremljali s puško na ramenih?

Eva Urevc, ki je imela na olimpijskih igrah veliko smolo s testi, se je že poslovila od tekmovanja. Kvalifikacije je končala na 46. mestu. Prav tako se v izločilne dvoboje nista uvrstili Anita Klemenčič (55. mesto) in Anja Mandeljc (59. mesto).

Izločilni dvoboji

* Rezultati v živo (ž)

FINALE (Ž):

- V finalu tokrat ni bilo Anamarije Lampič. Za odličje so se borile Švedinji Jonna Sundling in Emma Ribom, Švicarka Nadine Faehndrich, Američanka Jessie Diggins, še ena Švedinja, Maja Dahlqvist, in Američanka Rosie Brennan.

- Olimpijska prvakinja je postala Švedinja Jonna Sundling, druga je bila njena rojakinja Maja Dahlqvist, tretja pa Američanka Jessie Diggins.

POLFINALE (Ž):

- Anamarija je tekmovala v prvi polfinalni skupini, kjer je imela izjemno zahtevne nasprotnice. Poleg nje so v skupini tekle še Švedinja Jonna Sundling, Švicarka Nadine Faehndrich, Švedinja Maja Dahlqvist, Američanka Rosie Brenan in Norvežanka Tiril Udnes Weng.

- Že od samega začetka je bilo videti, da naša tekmovalka ne more slediti svojim tekmicam. V prvem delu proge ji je še nekako uspelo držati stik z vodilnimi, a proti koncu polfinala so se tekmice odlepile od nje in sanj o olimpijski medalji je bilo konec. Najhitrejša v tej v prvi polfinalni skupini je bila  Švedinja Jonna Sundling, druga je bila Švicarka Nadine Faehndrich. Skupina je bila zelo hitra, saj sta se v finale uvrstili tretja in četrta tekmovalka. Iz druge polfinale skupine sta se naprej uvrstili Švedinja Emma Ribom in Američanka Jessie Diggins.

Anamarija Lampič je v svoji četrtfinalni skupini zasedla tretje mesto. Njen čas je na koncu zadostoval za napredovanje v polfinale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je v svoji četrtfinalni skupini zasedla tretje mesto. Njen čas je na koncu zadostoval za napredovanje v polfinale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

ČETRTFINALE (Ž):

- 26-letna Anamarija Lampič je tekmovala v prvi četrtfinalni skupini, kjer je imela zelo zahtevne nasprotnice. Poleg nje so v njej tekmovale še Jonna Sundling, Švedinja, ki je bila v kvalifikacijah daleč najhitrejša, Američanka Rosie Brennan, ki je bila druga najhitrejša, in Rusinja Julija Stupak, ki je bila četrta. Peta in šesta tekmovalka v tej skupini sta še Kanadčanka Dahria Beatty in Italijanka Caterina Ganz. Lampičeva je po kvalifikacijah dejala, da je načrtno izbrala to skupino.

- Anamarija Lampič je v svoji skupini osvojila tretje mesto, tako da je bila v čakalnici za uvrstitev v polfinale. Prva je v cilj prišla Švedinja Jonna Sundling, druga je bila Američanka Rosie Brenan.

- Iz druge četrtfinalne skupine sta se v polfinale uvrstili Švedinja Maja Dahlqvist, druga pa je bila Norvežanka Tiril Udnes Weng.

- V tretji četrtfinalni skupini sta bili najboljši Švicarka Nadine Faehndrich in Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Tretja skupina je bila hitra, saj se je v čakalnici pred Lampičevo uvrstila Nemka Victoria Carl.

- Iz četrte skupine sta se naprej uvrstili Američanka Jessie Diggins in Švedinja Emma Ribom. V peti skupini pa sta bili najboljši Rusinja Veronika Stepanova in Nemka Sofie Krehl.

- Po vseh petih četrtfinalnih skupinah je čas Anamarije Lampič zadostoval za uvrstitev v polfinale, potem ko se je tja uvrstila kot druga srečna poraženka.

Vili Črv je tekmovanje končal na 42. mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vili Črv je tekmovanje končal na 42. mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med moškimi zmaga na Norveško, naši obstali v kvalifikacijah

V moški konkurenci je šla zmaga na Norveško, potem ko je zmagal Norvežan Johannes Høsflot Klæbo, drugi je bil Federico Pellegrino, tretji pa Rus Aleksander Terentjev

Klaebo je s tem ubranil sprinterski olimpijski naslov izpred štirih let, ki je sicer potekal v klasični tehniki. V Južni Koreji je ob tem osvojil še zlati medalji v štafeti in v ekipnem sprintu. Naslov olimpijskega podprvaka je ponovil tudi Pellegrino, medtem ko je Terentjev na tretjem mestu tokrat zamenjal rojaka Aleksandra Boljšunova.

V finalu najboljše šesterice so danes sicer nastopili še Finec Joni Maki, Rus Artjom Malcev in Šved Oskar Svensson.

Svoje predstavnike smo imeli tudi v moški konkurenci. Za izločilne dvoboje so se borili Janez Lampič, Miha Šimenc, Vili Črv in Miha Ličef. Vsi štirje so se poslovili že v kvalifikacijah.

Anamarija Lampič
Sportal On ji zna prisluhniti

Ostajamo pri dveh medaljah

V teku na smučeh imamo že dve olimpijski medalji. Petra Majdič je leta 2010 v Vancouvru v klasičnem šprintu osvojila bron, štiri leta pozneje pa je Vesna Fabjan v Sočiju osvojila bron v prosti tehniki. Vesna Fabjan je bila v Sočiju tretja. | Foto: Vid Ponikvar Vesna Fabjan je bila v Sočiju tretja. Foto: Vid Ponikvar

 

 

 

 

Ne spreglejte