Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2022,
6.57

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

4

Natisni članek

doping Kamila Valijeva umetnostno drsanje Peking 2022 Peking 2022

Ponedeljek, 14. 2. 2022, 6.57

2 leti, 2 meseca

Odločitev je padla: Rusinja bo lahko nastopila na tekmi, a zgodbe še ni konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

4

Kamila Valijeva | 15-letna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva bo vendarle lahko nastopila tudi na preizkušnji posameznic.  | Foto Guliverimage

15-letna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva bo vendarle lahko nastopila tudi na preizkušnji posameznic.

Foto: Guliverimage

Mednarodno športno razsodišče (CAS) je 15-letni ruski umetnostni drsalki Kamili Valijevi kljub decembrskemu pozitivnemu dopinškemu testu prižgalo zeleno luč za nastop na torkovi posamični preizkušnji, kjer velja za prvo favoritinjo za olimpijski naslov. 

Mednarodno športno razsodišče (CAS) je več kot šesturno zaslišanje 15-letne umetnostne drsalke, ki je bila 25. decembra na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin, opravilo prek videokonference.

Kaj je trimetazidin?

Gre za metabolično sredstvo, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija (Wada) ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti. 

Cas je s svojo odločitvijo zavrnil pritožbe Mednarodnega olimpijskega komiteja, Svetovne protidopinške agencije in Mednarodne drsalne zveze na dopinški postopek Valijeva ter preklical začasno prepoved nastopanja za mladoletno športnico, kar pa ne pomeni, da je primer končan in da je oprana vse krivde. 

V ad hoc razsodišču Casa v Pekingu, ki je zadolženo za razreševanje primerov dopinga med igrami, kot sodnica deluje tudi Ljubljančanka Vesna Bergant Rakočević. Poleg nje sta o tem konkretnem primeru odločala še Italijan Fabio Iudica kot predsednik arbitražnega panela in Američan Jeffrey Benz.

Celotno poročilo Mednarodnega športnega razsodišča si lahko preberete TUKAJ.

Mladoletna oseba je v dopinških postopkih zaščitena 

Na Casu so kot razloge za svojo odločitev navedli, da gre pri 15-letnici za "zaščiteno osebo" v dopinških postopkih. Celotna situacija v zvezi z njenim domnevnim dopingom je še nejasna, zato bi bilo nepravično, da se tekmovalka na podlagi doslej znanih podatkov suspendira. Za takšno odločitev dokazno gradivo v tem trenutku še ni v dovolj natančno analizirano.

Kamila Valijeva | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Valijeva, aktualna evropska prvakinja, je na teh igrah že nastopala, in sicer na ekipni tekmi, kjer je z izjemnima nastopoma v kratkem in prostem programu, kjer je kot prva ženska izvedla štirikratni skok, prispevala pomemben delež k zmagi ruske reprezentance. Zaradi zapleta z dopinškim testom jim medalje še niso podelili. 

V ruskem taboru sicer poudarjajo, da je bila športnica pozneje negativna na testiranjih januarja in tudi med igrami v Pekingu.

Najstnica velja tudi za prvo favoritinjo na posamični tekmi, ki se bo s kratkim programom začela v torek.

Ne spreglejte