Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

biatlon Teja Gregorin Andreja Mali Anja Eržen Urška Poje štafeta Oslo

Petek, 11. 3. 2016, 16.53

8 let

Zlato Norvežankam, prijetno presenečenje Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Norvežanke so nove svetovne prvakinje v biatlonski ženski štafeti. Slovenke so zasedle odlično deveto mesto.

Na SP v Oslu so za 5,3 sekunde ugnale Francozinje, 28,6 sekunde so zaostale branilke naslova Nemke. Nad pričakovanji so bile tudi Slovenke Andreja Mali, Teja Gregorin, Anja Eržen in Urška Poje, ki so zasedle 9. mesto in glede na sezono 2015/16 presegle pričakovanja.

S končno odločitvijo Slovenke niso imele nič. V četrto menjavo je prva krenila Norvežanka Marte Olsbu, ki si je pred favorizirano Nemko Lauro Dahlmeier in Francozinjo Marie Dorin Habert, prva je nova svetovna prvakinja v zasledovanju, druga pa je danes osvojila že svojo četrto medaljo, v progi priborila že pol minute prednosti. Ta se je po obeh streljanjih sicer stopila, a vseeno se je Olsbujeva na koncu pred 25.000 domačimi gledalci - med njimi je bil tudi kralj Harald IV. - veselila zlata skupaj z Synnove Solemdal, Fanny Horn Birkeland in Tiril Eckhoff, svetovno prvakinjo v sprintu. Francozinja je bila močnejša od Nemke.

Malijeva se je počutila, kot da ima 25 let

Slovenke so pokazale najboljšo tekmo po dolgih letih in spomnile na čase, ko so se slovenske ženske ekipe bale tudi najmočnejše reprezentance. Soliden je bil začetek Malijeve, ki je predala kot 11., na strelišču je morala popravljati le en strel na prvem postanku leže. "Danes sem se počutila, kot bi imela 25 let. Na progi ni bilo lahko, saj so bili spusti zelo hitri in nevarni, nekatere tekmice so celo plužile, jaz pa sem tam iskala svojo pot in pridobivala. Ob dobrem streljanju, smo danes imele tudi izreden material," je po tekmi za nacionalno televizijo povedala Malijeva.

Gregorinova je po 100-odstotnem strelskem nastopu napredovala na napredovala na šesto mesto, a od vodstva jo je ločilo le devet sekund. "Končno ena res dobra tekma na strelišču in na progi. Čakala sem jo celo sezono in očitno je res, da kdor čaka, dočaka," je bila zadovoljna nosilka olimpijske medalje iz Sočija 2014.

Breme sta nase prevzeli najmlajši v slovenski vrsti in na presenečenje je Anja Eržen uvrstitev celo popravila še za eno mesto, pa čeprav je popravljala dva strela. "Nisem pričakovala, da bomo tako visoko, zato sem bila zelo nervozna. Na srečo mi je uspel strelski nastop leže, stoje pa se je že pokazal tisti pritisk, saj so bile za mano številne odlične tekmovalke, vseeno pa mi je hitro uspelo popraviti oba zgrešena strela in obdržati visoko mesto. Zelo sem vesela," je po tekmi opisala mlada Gorenjka.

Na koncu se je na šestkilometrsko progo obsijano s soncem podala najmlajša 18-letna Urška Poje, ki je na SP nastopila le v štafeti, potrdila talent, morala dvakrat popravljati na prvem streljanju, nato pa z ekspresno petico stoje Sloveniji obdržala mesto med deseterico. "Običajno smo se v sezoni uvrščale okrog 15. mesta, danes pa sem s tem izhodiščem, ki ga nisem pričakovala, res uživala. Leže sem nato na strelišču naredila dve napaki, pred streljanjem stoje pa sem si rekla, da znam, se zbrala in šlo je tako, kot je treba."

Za slovenske tekmovalke je prvenstva konec. V soboto bo v Oslu na sporedu moška štafetna tekma, Slovenija bo nastopila brez Jakova Faka, v nedeljo na tekmi s skupinskim startom pa bo slovenske barve zastopal prav Fak, ki bo tam branil zlato z zadnjega SP lani na Finskem.

Ne spreglejte