Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
13. 5. 2014,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Zupan Rusija

Torek, 13. 5. 2014, 15.32

8 let

Želja Rusov, ki imajo tri skakalne centre, kot je Planica, je Slovenec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Saj se še spomnite, kako so slovenski smučarski strokovnjaki pred leti romali na delo v Rusijo. Zdaj je z eno nogo v deželi, ki je gostila olimpijske igre v Sočiju, tudi skakalni trener Matjaž Zupan.

Zadnje poglavje v trenerski karieri Matjaža Zupana ni bilo postlano z rožicami. Rezultati s francosko reprezentanco namreč niso bili takšni, kot si jih je sam želel in pričakoval, a tudi zanimanja za skoke v tej deželi praktično ni.

Zgodba z galskimi petelini je zdaj končana, odpira pa se mu nova pot v Rusiji, kjer je bistveno več denarja za skoke, ne manjka pa niti podmladka. "Dogovarjamo se, a ni še nič dogovorjeno. V roku desetih dni bo vse jasno. Sem pa končal delo v Franciji. Z motivacijskega vidika je v Rusiji mogoče čutiti veliko zanimanja. Želijo priti višje. Vidi se, da so zainteresirani. V Nižniju, Čajkovskemu in Sočiju imajo tri takšne centre, kot je Planica. Podmladek imajo tudi. Če potegnem vzporednico s Slovenijo, ga je približno od 20 do 25 odstotkov manj," je na kratko o morebitnem angažmaju v Rusiji dejal Zupan.

Pretekli konec tedna se je srebrni junak z ekipne tekme v Calgaryju leta 1988 spet preizkusil na skakalnici. Na 25-metrski napravi je v revijalni tekmi preizkusil, kakšni so občutki v zraku. Čeprav šteje že skoraj 50 let, ga ni strah ob spuščanju po zaletni mizi: "Največ adrenalina je pri prvem skoku, ker moraš imeti ogromno nadzora, da ne narediš kakšne neumnosti. V glavi je še vedno prisotno gibanje, a mišice ne delajo več tako, kot so nekoč. Vse skoke moraš izvajati pod nadzorom, da se ne zgodi kakšen nepotreben padec," je o sobotni prireditvi v Sebenjah dejal Zupan in na vprašanje, ali bi si upal skočiti tudi na večji skakalnici, odgovoril: "Na 60-metrsko bi še šel, za večjo pa bi potreboval nekaj treninga."

Ne spreglejte