SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi padcev Simon Ammann spremenil tehniko pristajanja

3

termometer

Švicarski skakalec Simon Ammann je po turbulentni pretekli sezoni spremenil način skakanja, saj ne bi rad ponavljal padcev iz preteklosti.

Začetek sezone v smučarskih skokih se nezadržno približuje. Še štirje dnevi nas ločijo do kvalifikacij v Klingenthalu, v katerih bo poskušal dobro nastopiti tudi švicarski skakalni as Simon Ammann.

Štirikratni olimpijski zmagovalec si za začetek sezone ni postavil visokih ciljev: "Najboljši rezultat na uvodu v sezono bi bil majhen čudež. O ciljih v tem trenutku še ne morem govoriti. Menim, da bom do Engelberga že veliko napredoval."

Ammann je v pretekli zimi dvakrat grdo padel. Zlasti v Bischofshofnu je bilo videti strašljivo – posledica so bili težji pretres možganov in odrgnine po obrazu. Ker je imel pri pristanku prevečkrat težave, se je odločil narediti spremembe.

Zdaj bo pristajal z desno nogo naprej, spremenil pa je tudi druge tehnične podrobnosti v samem skoku.

Na novo osvojil skakalnico v Bischofshofnu

"Proces je bil dolg, zlasti mentalni. Vse te spremembe so ga upočasnile, vseeno pa moram skrbeti, da ne izgubim moči v fazi odriva in pozneje pri prehodu v letenje," je za Neue Zuercher Zeitung dejal 34-letni Ammann.

Nato se je dotaknil težav, ki jih je imel pri pristajanju: "Težišče imam preveč naprej, prav tako narobe ocenim višino, zato se včasih prehitro odločim za pristanek. Možnost treniranja pristanka na treningu na skakalnici je omejena. Pristajanje je zadnji element skoka. Veliko več poudarka je pri odrivu in fazi letenja."

Prav tako pa se je vrnil na skakalnico, na kateri se je pripetil nesrečen padec in zaradi katerega je bil nekaj časa v bolnišnici. Jeseni je namreč treniral v Bischofshofnu: "Dan je bil prelep. S skakalnico sva bila sama. Po prvem skoku so me preplavila čustva, podobno, kar sem čutil na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju (v ZDA je osvojil dve zlati medalji, op. p.). Spet sem osvojil neznano okolje. Padca se ne spominjam, vem le, da je bilo nekaj hudo narobe."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin