Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Stane Baloh Daniela Iraschko Stolz Maja Vtič Planica Planica smučarski skoki

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 20.30

6 let, 7 mesecev

Zakaj so nežnejšemu spolu zaprli vrata planiške letalnice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Smučarske skakalke, ki se potegujejo za točke svetovnega pokala, ne smejo nastopati na letalnicah. Mednarodna smučarska zveza (Fis) tistim, ki ne bi spoštovale pravil, grozi s strogimi kaznimi.

Najboljša slovenska smučarska skakalka Maja Vtič je v nedeljo prejela priznanje za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala (sezona 2015/16). Odličje je prevzela na slavnostnem odru v Planici, ki je bil postavljen v izteku Letalnice bratov Gorišek. Presrečno Majo je pozdravilo več kot 30 tisoč navijačev. Njen pogled se je večkrat zaustavil ob morju slovenskih zastav, ki so zaplapolale v njeno čast, ko pa se je obrnila in se zagledala v strmo letalnico, je začutila občudovanje, a tudi grenkobo. Zakaj?

"Vsako leto je podobno. Vedno, ko se zazrem v planiško letalnico, si zaželim, da bi kdaj tudi sama poletela po njej. A na žalost bom morala na to še počakati, saj ne vem, kdaj nam bo Mednarodna smučarska zveza (Fis) prižgala zeleno luč. Za zdaj nam ne dovolijo, da bi lahko skakale na letalnicah. Če bi katera to storila, bi bila strogo kaznovana," je potožila 28-letna Mirnčanka, ki je v svetovnem pokalu v nedavno končani sezoni 2015/16 gledala v hrbet le dvema tekmicama in poskrbela za enega največjih uspehov v zgodovini ženskih smučarskih skokov na sončni strani Alp.

Podobno kot Maja razmišlja tudi večina njenih stanovskih kolegic v reprezentanci. Želja deklet, da bi preizkusile letalnico, je ogromna. Podobno veliko je tudi razočaranje, saj se zavedajo, da v Planici ne bodo mogle leteti vsaj še nekaj časa. Kako dolgo, ve le krovna smučarska zveza, ki tudi odloča o tem, ali bo kdaj umaknila prepoved.

Avstrijka poletela kar 200 metrov in opogumila dekleta

Leto 2003 je bilo revolucionarno za ženske polete. Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz je na Kulmu poletela 200 metrov in varno pristala. Takrat je bilo to še mogoče, saj še ni bilo take kontrole. Iraschkova je postavila svetovni rekord, presegla nov mejnik in s svojim dejanjem opogumila mnoga dekleta.

Svetovni rekord Daniele Iraschko-Stolz leta 2003:

Z zahtevami po spremembah so bili glasni zlasti na drugi strani velike luže. "Američani so se v obdobju med letoma 2003 in 2006, ko sem že vodil slovenske skakalke, borili za ženske pravice in v želji po emancipaciji naredili več škode kot koristi. Dekleta so želeli spraviti na olimpijske igre pa tudi na letalnice," je pojasnil Stane Baloh, dolgoletni trener slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih.

Daniela Iraschko-Stolz je marsikateri skakalki odprla oči. | Foto: Vid Ponikvar Daniela Iraschko-Stolz je marsikateri skakalki odprla oči. Foto: Vid Ponikvar

Rekord Avstrijke je odmeval po svetu. Prihodnje leto (2004) se je nekaj skakalk preizkusilo v Vikersundu. Med njimi je bila tudi Anette Sagen, ki pa je grdo padla. Fis je ocenila, da to ni dobra propaganda za ženske skoke in dekletom prepovedala polete.

"Če se zgodi huda poškodba, je desetkrat bolj odmevna, če se to zgodi dekletu kot pa fantu," je pojasnil Baloh in dodal, da se je krovna svetovna zveza zavestno odločila, da bo ustavila divjanje za ženskim rekordom. Tako si ga še vedno lasti Stolzova, ki je stik s svetovnim vrhom zadržala vse do danes, saj je bila druga najuspešnejša skakalka na svetu v sezoni 2015/16.

Fis je leta 2011 vpeljala izrecno prepoved

Nekaj drznih skakalk je nenapovedano poletelo na preizkusu letalnice v Vikersundu. To so na skrivaj naredile leta 2011. Od takrat dalje je nastopilo obdobje izrecne prepovedi za dekleta, ki ga organizatorji dosledno upoštevajo. "Nihče si ne upa spustiti deklet po letalnici. Trenerji pa tudi tega ne bomo naredili, saj bi bili kaznovani. Na tekmah v poletih se je nemogoče prijaviti za predtekmovalca, če si dekle," je pojasnil Baloh.

Zaradi tega tekme deklet v svetovnem pokalu najpogosteje potekajo le na 90-metrskih skakalnicah, le redko pa na 120-metrskih. "Fis ima delno povsem prav. Razvoj ženskih skokov je treba pripeljati tako daleč, da bodo varni tudi poleti. Spoštujem želje deklet, skoraj vse bi rade letele, ampak tudi one se zavedajo, da imajo v nogah premalo treninga na večjih objektih, tako da se ne splača tvegati," meni strokovnjak iz Zabreznice pri Žirovnici, že od nekdaj tesno vpet v dogajanje v ženskih skokih.

Podpira dekleta, a ne za vsako ceno

Trener skakalk Stane Baloh je dovzeten za spremembe, a ostaja previden. | Foto: Vid Ponikvar Trener skakalk Stane Baloh je dovzeten za spremembe, a ostaja previden. Foto: Vid Ponikvar

Trenerju Balohu pomenijo veliko več stopničke na tekmi svetovnega pokala, medalja na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah, kjer so dekleta prvič nastopile leta 2014 v Sočiju, kot pa polet na velikanki. "Stoodstotno podpiram dekleta, a ne za vsako ceno. Treba bo počakati, da bo situacija postala tako zrela, da bi Fis prižgala zeleno luč."

Sam ne bi nikoli dovolil, da bi dekleta pod njegovih vodstvom skočile na črno in preizkusile letalnico. "Ne bi želel tvegati, saj bi lahko tekmovalka prejela suspenz nastopanja v svetovnem pokalu."

Dekleta, ki bi se rada preizkusila v smučarskih poletih, so se tako znašla pred tremi ovirami. Smučarska zveza jim ne pusti, da se lahko prijavi na tekmovanje, podobno razmišljata tudi organizator in trener. Na tekmovanjih morajo biti vsi predskakalci uradno prijavljeni prek smučarske zveze.

Bo Maja Vtič kdaj dosanjala svoje sanje in poletela na letalnici? | Foto: Vid Ponikvar Bo Maja Vtič kdaj dosanjala svoje sanje in poletela na letalnici? Foto: Vid Ponikvar

Maja Vtič: Marsikaj ni pošteno

Dekleta so tako prikrajšana za najdaljše skoke, ki uživajo veliko priljubljenost in so letos v štirih dneh v dolino pod Poncami privabili več kot sto tisoč obiskovalcev. "Je to do nas pošteno ali ne? Marsikaj ni pošteno, a ne moremo storiti ničesar drugega, kot da to sprejmemo in se še naprej borimo, da bi nam nekega dne odobrili polete. Vsaj tistim, ki smo pripravljene na to. Vsaka definitivno ni," opozarja Vtičeva, da so poleti bistveno zahtevnejši zalogaj od skokov na manjših skakalnicah, ki so jih dekleta vajena na tekmah svetovnega pokala.

"Vse punce v slovenskem taboru imamo željo enkrat poizkusiti letalnico. Fantje so nam povedali, da ni tako grozna kot stara, ampak je zelo lepo narejena," je še dodala Dolenjka.

Se ji bodo kdaj sanje uresničile in bo lahko preizkusila letalnico v Planici, pa tudi druge po svetu? Po Balohovem mnenju to ne bo mogoče vsaj še do zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu (2018), saj so določene stvari pri Fis vezane na štiriletna obdobja. Za začetek si želi, da bi v koledar vpisali več ženskih tekem na 120-metrskih skakalnicah.

"Šele potem bi bilo mogoče, da bi se dogovorili. Želje obstajajo, enkrat bi se že lahko uresničile sanje," pravi dolgoletni trener. Pogledi tekmovalk so usmerjeni na Fis …

Ne spreglejte