Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
11.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Medex

Natisni članek

Collagen flex curcumin sklepi Nordijski center Planica tek na smučeh nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Medex advertorial

Sreda, 22. 2. 2023, 11.54

2 meseca, 2 tedna

Zakaj se za ta šport odloča vse več ljudi

Vsebino omogoča Medex
tek na smučeh | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Eden bolj priljubljenih nordijskih športov je tek na smučeh. S številnimi urejenimi progami je vse bolj razširjen tudi v Sloveniji. Tek na smučeh je tesno povezan z naravo, saj tekačem omogoča raziskovanje pravljično zasnežene pokrajine na neskončnih krožnih progah. Je odlična oblika telesne vadbe, saj se pri teku na smučeh ne morete zanašati na gravitacijo kot pri spustu po snežnih strminah, pač pa le na moč vašega telesa oziroma koraka. Za lajšanje bolečin v sklepih med in po vadbi je Medex razvil posebno prehransko dopolnilo Collagen flex curcumin.

Kje vse lahko v Sloveniji tečete na smučeh?

Si želite doživeti naravo na smučeh? Že imate vso opremo? Potem se morate samo se odločiti, kam se odpraviti. To je nekaj priljubljenih zimskih destinacij za tek na smučeh po Sloveniji:

Planica 2023 | Foto: Benjamin Črv/Sportida Foto: Benjamin Črv/Sportida

  • Kranjska Gora z Nordijskim centrom Planica. Iz središča Kranjske Gore vas 40 kilometrov urejenih prog vodi do Nordijskega centra Planica in naprej do doline Tamar.
  • Planota Pokljuka ponuja 30 kilometrov urejenih prog, ki povezujejo različne predele planote.
  • Kar 70 kilometrov urejenih prog na vas čaka v Bohinju. Krajše proge boste našli tudi na Voglu in Soriški planini.
  • Številne tekaške proge ponuja tudi Pohorje. Večina se jih nahaja v bližini pohorskih smučišč: Rogla, Areh, Kope in Trije Kralji.
  • Kamniško-Savinjske Alpe ponujajo tekaške proge: Jezersko, Logarska doline in Velika Planina.

Poleg najbolj priljubljenih tekaških prog lahko najdete tudi številne druge. Urejene proge ima velika večina smučarskih središč.

tek na smučeh | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tek na smučeh v Planici mogoč tudi v času SP

Med 22. februarjem in 5. marcem bo v Planici potekalo 43. nordijsko svetovno prvenstvo, med katerim bodo nekatere tekaške proge v okolici Nordijskega centra Planica zaprte. Tek na smučeh bo še vedno mogoč, a kot so napisali pri Nordijskem centru Planica, bodo med 20. februarjem in 5. marcem "proge v Planici zaprte, tek bo omogočen v Ratečah od Ledin do Ponce (meje z Italijo). Proga bo urejena vsak dan."

Ohranite svobodo in užitek gibanja

collagen flex curcumin | Foto: Medex Foto: Medex Prednosti teka na smučeh, kot razkrivamo v nadaljevanju članka, so številne. A poleg pozitivnega vpliva na zdravje lahko šport povzroči tudi bolečine v sklepih. To seveda ne sme biti razlog za popolno opustitev športnih aktivnosti, lahko pa vam pri skrbi za sklepe pomaga Collagen flex curcumin.

Zdravje sklepov namreč ni več težava, s katero bi se soočali le starejši. Je tudi pomemben dejavnik za vse starosti, saj vpliva na splošno zdravje posameznika. Collagen flex curcumin podpira normalno delovanje hrustanca in kosti.

Medexov Collagen flex curcumin vsebuje patentirane sestavine s kliničnimi študijami in dodanimi podpornimi vitamini in minerali za normalno delovanje hrustanca in kosti.

Collagen flex curcumin se priporoča:

  • vsem, ki potrebujete učinkovito podporo za normalno delovanje hrustanca in kosti,
  • vsem s prekomerno telesno težo, zaradi katere so kosti in hrustanec bolj obremenjeni,
  • vsem, ki se srečujete z nelagodjem v sklepih med telesno aktivnostjo in po njej,
  • vekreativcem in športnikom, ki pogosto obremenjujete sklepe,
  • vsem, ki zaradi nelagodja v sklepih pogrešate svobodo gibanja ter
  • vsem, ki prisegate na učinkovite naravne rešitve. 

Kako deluje?

medex | Foto: Medex Foto: Medex

Collagen flex curcumin je izdelek z nativnim (nedenaturiranim) kolagenom s kurkumo, hialuronsko kislino, silicijem ter vitaminoma D in C za podporo normalnemu delovanju hrustanca in kosti. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti, vitamin D pa prispeva k ohranjanju zdravih kosti in delovanju mišic ter k normalni absorpciji kalcija in fosforja.

Hrustanec je čvrsto in prožno tkivo, ki v sklepih blaži udarce in obremenitve ter zadržuje sklepno tekočino. S staranjem se količina kolagena v telesu zmanjšuje, naši sklepi se zaradi obremenitev z leti obrabljajo. Zaradi nelagodja v sklepih se ljudje pogosto izogibajo aktivnostim, ki to nelagodje sprožijo, kot na primer različne športne aktivnosti, kar dodatno slabo vpliva na njihovo zdravje.

Z napredovanjem obrabe sklepnega hrustanca se lahko pojavijo občasne ali stalne težave tudi v času mirovanja, ki ovirajo naše vsakdanje aktivnosti. Zato je priporočljiva uporaba Collagen flex curcumine. 

tek na smučeh | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

10 razlogov, zakaj je tek na smučeh vse bolj popularen

Tek na smučeh pozitivno vpliva na vaše zdravje:

#1 Aktivna vadba celega telesa. Združuje delovanje mišic spodnjega in zgornjega dela telesa. Za premikanje po progi namreč uporabljate gibanje telesa, pri čemer delujejo celo mišice, za katere niti ne veste, da jih uporabljate, saj morajo skrbeti za stabilnost in koordinacijo celotnega telesa.

#2 Nasvidenje kalorije. Tek na smučeh porabi več kalorij kot katerakoli druga vadba, kar do 1.122 kalorij na uro, če se teka lotite pravilno.

#3 Izboljša kardiovaskularno vzdržljivost. Tek na smučeh je odlična aerobna vadba, saj nobena posamezna skupina mišic ni preobremenjena, zato lahko tečete dlje časa. Dolgo ohranjanje povišanega srčnega utripa pa krepi tudi njegovo zmogljivost prečrpavanja krvi.

#4 Veča stopnjo telesne pripravljenosti. Vključenost celotnega telesa se odraža tudi na telesni pripravljenosti. Tekači na smučeh so v povprečju za 40 odstotkov bolj telesno pripravljeni od drugih športnikov.

tek na smučeh | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

#5 Je družaben šport, ki povezuje ljudi. Tek na smučeh ne predvideva predznanja, zato se ga lahko naučite hitro. Na smuči se lahko podajo tudi mlajši otroci. Skupaj lahko tako tečejo cele družine ali skupina prijateljev.

#6 Pomaga odpravljati stres. Pobeg od hitrega mestnega življenja v naravo, kjer vas obdajajo čarobno zasneženi borovci. To vam nudi odličen čas za razmislek, čas, ko ste lahko sami s svojimi mislimi. Sprostite se v miru in tišini ter pozabite na vsakdanji stres. Domov se boste vrnili prerojeni.

#7 Vsestranski šport. Ko tečete na smučeh, spodbujate svoje telo, da deluje na način, za kakršnega je bilo ustvarjeno. Tako trenirate in usposabljate mišice, da tudi pri vsakodnevnih gibih delujejo pravilno.

#8 Povečuje vzdržljivost. Pozabite na energijske napitke. Vzdržljivostni športi, kot je tek na smučeh, izboljšujejo vašo aerobno kondicijo in višajo vaš nivo energije.

#9 Odlična oblika cross treninga, funkcionalnega treninga ob visoki intenzivnosti vadbe. Tako je odlična oblika zimskega športa, ki vas bo dobro pripravila na sezono poletnih športov.

#10 Pristen stik z naravo. Ob dobri telesni vadbi lahko hkrati uživate v čudovitem razgledu, medtem ko vas grejejo topli sončni žarki, ob tem pa se lahko družite s prijatelji ali pa uživate v samoti.  

Ne spreglejte