Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
20.51

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letalnica poleti rekord Planica Planica Vikersund Kulm Oberstdorf Harrachov Janez Gorišek Sebastjan Gorišek

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 20.51

4 leta, 4 mesece

Zakaj se ne gradi večjih letalnic, da bi lahko skakalci poleteli še dlje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetovni rekord v poletih znaša 251,5 metra, bistveno dlje pa se na obstoječih velikankah ne da poleteti. Eden od razlogov, zakaj letalnice niso večje, je tudi ta, da so gledalci bližje dogajanju.

Na svetu je pet krajev, ki se lahko pohvalijo z letalnicami. Največje imajo Planica (Slovenija), Vikersund (Norveška) in Kulm (Avstrija), ob njih pa imata mesto še Harrachov (Češka) in Oberstdorf (Nemčija) – letos bodo letalnico v Nemčiji prenovili in bo tudi v bodoče v programu smučarskih poletov.

Veliko manevrskega prostora za izboljšavo najdaljše znamke skakalci nimajo

Za zdaj je rekordna znamka 251,5 metra, ki je v lasti Norvežana Andersa Fannemela, pred tem pa je bil en dan z 250 metri rekorder slovenski skakalni šampion Peter Prevc. Najdaljši daljavi so izmerili na letalnici Vikersund, ki sta jo Slovenca pretekli konec tedna zavzela. Prevc je zmagal v soboto in nedeljo, Robert Kranjec pa v petek.

Slovenska lepotica – letalnica bratov Gorišek – ima po prenovi najdaljšo znamko 248,5 metra, ki jo je postavil Prevc, slovenski tekmovalec pa ima recimo tudi rekord na prenovljenem Kulmu, kjer ga je letos poneslo 244 metrov.

Prav veliko manevrskega prostora za izboljšavo najdaljše znamke na največjih napravah skakalci nimajo. Nekaj metrov naj bi še bilo na razpolago, se pa mora veliko stvari poklopiti, da bi rekord padel.

Za Planico, ki bo konec marca gostila skakalce, bi morala med drugim vladati tudi termika. Ta nastane zaradi kroženja zraka med obema hriboma (Ponce). V Planici je to le eno obdobje v dnevu in traja od pol ure do uro. V tem času da namreč sonce toliko toplote, da je hitrost vetra, ki piha skakalcem v prsi, okoli dva do tri metre na sekunde. Takrat bi bili pogoji za rekord v Planici pravšnji, a mora biti tudi skakalec pravi za ta podvig.

"Zaradi navijačev vztrajamo pri določeni velikosti letalnice"

Jasno je, da skakalci prestavljajo meje in zato se vsako leto govori o rekordnih znamkah, ko pridejo na letalnice. Pred 12 leti je recimo padla dvestotica, v tem času pa so skakalci napredovali za skoraj 50 metrov.

In kako bo v bodoče? Bomo kmalu deležni, da bodo letalnice omogočale še daljše polete? "Ne, v prihodnjih petih, desetih letih se ne bo nič spremenilo. Naš glavni cilj je, da gledalcev ne umaknemo od dogajanja. Zaradi navijačev recimo vztrajamo pri določeni velikosti letalnice, da imajo dober pregled in so čim bližje dogajanju," je direktor skakalnih tekmovanj za svetovni pokal Walter Hofer odgovoril na vprašanje, zakaj in kdaj lahko pričakujemo še večje letalnice.

"Ko bodo prižgali zeleno luč, bo v Planici mogoče poleteti tudi 275 metrov"

Največje tri naprave na svetu je projektiral Janez Gorišek, ki svoje znanje prenaša na sina Sebastjana. Slednji pravi, da trenutno ne vidi smisla, da bi skakalci leteli 270 metrov: "Največji smisel je, da so letalnice po novih pravilih. Da so narejene tako, da vsem omogočajo polete prek 200 metrov, zaradi česar je bolj zanimivo. Varnost je osnova. Razvoj letalnic pa gre s skakalci. Letalnice so namreč živa stvar. Pri poletih se napreduje korak za korakom in se ne sme nič prehitevati."

Čeprav bodo še nekaj časa veljala trenutna pravila o velikosti letalnic, ki morajo imeti višinsko razliko med mizo in iztekom 135 metrov, bo ob morebitni spremembi teh Planica nemudoma pripravljena za nadgradnjo, poudarja Gorišek: "Letalnica v Planici ima vse skrite elemente za prihodnost. Zelo hitro se jo bo dalo povečati. Letalnica je narejena tako, da bo ob manjših posegih omogočala tudi polete okoli 275 metrov."

Med 18. in 20. marcem pa bomo lahko videli, kaj bo letos prenesla letalnica bratov Gorišek in če se bo po letu 2011 svetovni rekord spet preselil na največjo slovensko napravo.

Ne spreglejte