Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
20.45

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biatlon Janez Vodičar

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 20.45

4 leta, 11 mesecev

Zakaj morajo biatlonci za zgrešen strel enkrat v kazenski krog, drugič pa dobijo minuto pribitka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V biatlonu se vsak zgrešen strel kaznuje. Na najdaljših, posamičnih preizkušnjah si tekmovalke in tekmovalci z njim prislužijo minuto pribitka, v vseh drugih gredo v kazenski krog. Zakaj?

"To je povezano z zgodovino," nam je pojasnil Janez Vodičar, nekoč alfa in omega slovenskega biatlona, več let funkcionar Mednarodne biatlonske zveze (IBU) in tudi njen podpredsednik, danes pa predstojnik Inštituta za šport na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani ter predsednik zbora za smučarski tek na Smučarski zvezi Slovenije. "V preteklosti, ob samem začetku svetovnega pokala v biatlonu, so bili biatlonci precej slabi tekači in zato so odgovorni rekli, naj ima na individualnih, se pravi na 20- in 15-kilometrskih tekmah, večji učinek streljanje. Tako so imeli tudi slabši tekači možnost doseči dober rezultat. Pri krajši, šprinterski disciplini pa naj bo pomembnejši tek. To je bil temelj," je različne oblike kazni za zgrešene strele razložil Vodičar.

V 36 letih se ni spremenilo nič

A v sodobnem biatlonu so se razmerja moči uravnovesila. Slabih tekačev v svetovnem pokalu skoraj ni več. "Če gledam od moje generacije, se pravi od leta 1978 do danes, se pravi v dobrih 36 letih, se zadeva ni popolnima nič spremenila in smo že razmišljali, narejene so bile že neke manjše raziskave, ali v resnici niso zdaj v preveliki prednosti strelci na individualni tekmi. Rezultati so se od takrat drastično izboljšali. V začetku se je teklo v klasični tehniki in tekmovalci so za 20 kilometrov potrebovali uro in 15, uro in 20 minut. Danes tečejo 45 minut. Se pravi, da se je ta čas skrajšal celo do 30 odstotkov, medtem ko je natančnost na strelišču ostala enaka. Tako da imajo še večjo prednost v tem pogledu dobri strelci na daljši razdalji."

Biatlonci napredovali tako v streljanju kot teku

Tudi v strelskem delu biatlona so tekmovalke in tekmovalci močno napredovali, kot poudarja Vodičar: "Še ena stvar je zelo pomembna, in sicer da so časi streljanja zdaj občutno krajši. In to v obeh disciplinah. Včasih so streljali po minuto in pol, minuta in 20 sekund pa je bila že zelo dober rezultat. Zdaj nekateri streljajo na enem postanku samo po 25 do 28 sekund." Prvotno je torej šlo za nekakšno izenačevanje možnosti tekmovalk in tekmovalcev. Dobri strelci in nekoliko slabši tekači so se na najdaljši preizkušnji lahko precej enakovredno bojevali s hitrejšimi v smučini, a manj natančnimi na strelišču. Kazenske minute, ki so si jih prislužili drugi, so skrbele za izničenje prednosti in pomanjkljivosti. V šprintih, zasledovanjih in skupinskih štartih zelo hitri tekači zaradi zgrešenih strelov niso tako oškodovani, s 150-metrskim kazenskim krogom opravijo bliskovito.

Minuta je najbrž pretirana, če se kazenski krog preteče v pičlih nekaj več kot 20 sekundah

Dandanes je minuta pribitka prehuda kazen, glede na izenačenost konkurence nekako ni sorazmerna. "V novejši dobi, ko sem bil predsednik tehničnega komiteja in podpredsednik za šport IBU, pozneje pa še direktor tekmovanja, smo o tem veliko razmišljali. Vsak, ko spremlja individualno tekmo, ve, da zgrešen strel pomeni minuto pribitka. Takoj vidiš ta čas in veš, kam je tekmovalec uvrščen. Ampak pribitek bi bil torej lahko tudi 45 sekund, če bi tako hoteli. Na preglednost nad rezultati to ne bi vplivalo. Prav tako bi že takoj po streljanju dobil ta podatek," se je še razgovoril strokovnjak.

Pravi, da je tudi v sicer nekoliko bolj nepreglednem šprintu mogoče sproti računati zaostanke: "V šprintu moraš najprej preteči kazenski krog, ampak tudi glede tega je bila že v mojem času ideja – in to imajo danes zelo dobro naštudirano tudi trenerji –, da se po petih tekmovalcih preprosto izračuna srednja vrednost kazenskega kroga in se že takoj pri streljanju prišteva razliko. Na primer včeraj, ko je Jakov Fak enkrat zgrešil, smo takoj vedeli: aha, 22 sekund je kazenski krog, 29 sekund je imel prednosti, se pravi, da bo prišel ven drugi."

Le v štafetah možnost poprav

Posebnost so še štafetne tekme, kjer imajo tekmovalci pred kazenskim krogom na voljo še tri poprave. "To je pa klasika, v veljavi od prvenstva leta 1978 v Hochfilznu, ko smo prešli na malokalibrske puške. Ti trije naboji so prišli zato, da bi tekmovanje naredili bolj dramatično. Trije dodatni streli so v bistvu en kazenski krog. Tudi če si zelo hiter, je trikrat po osem sekund še vedno 27 sekund. In če še tega ne zadeneš, imaš še kazenski krog. Torej še dodatno kazen. Skratka pri tem ima tekmovalec dodatno možnost poprave, istočasno pa mu vzamejo čas. Nekoč so streljali dolgo. Ko so imeli še puške velikega kalibra, so imeli naboje za pasovi. Preden je tekmovalec tisti pas odpel, ven potegnil naboj, ga vstavil v puško, se spet postavil in nameril, je minilo 30 sekund."

Ne spreglejte