Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
28. 2. 2021,
19.38

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

4

Natisni članek

Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Nedelja, 28. 2. 2021, 19.38

3 leta, 1 mesec

Po uspehu v ekipnem šprintu

Zakaj je Anamarija Lampič tako dolgo ležala v cilju?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

4

Anamarija Lampič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Anamariji Lampič in Evi Urevc, slovenski tekačici na smučeh, sta z bronasto medaljo v ekipnem šprintu poskrbeli še za en velik uspeh na SP v Oberstdorfu. Slovenski junakinji sta spregovorili o zapletih na progi, taktiki in še o marsičem zanimivem.

V nedeljo popoldne smo gledali izjemno napeto tekmo, ki se je za slovenski tabor končala na najboljši mogoči način. V zadnji predaji je bilo že videti, da z medaljo ne bo nič, a je Lampičeva z izjemnim tekom in borbenostjo v cilj pretekla kot tretja. V cilju je kar nekaj časa ležala na tleh, a tokrat ni bila kriva utrujenost … "Danes sem ležala, ker sem lahko. In ker me je Eva ljubčkala, nisem mogla vstati," je uvodoma v smehu dejala najboljša šprinterka letošnje sezone.

Evi Urevc mehke razmere na progi niso ustrezale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evi Urevc mehke razmere na progi niso ustrezale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Povsem druga taktika

V finalu sta imeli naši dekleti povsem drugačno taktiko kot v polfinalu, kjer sta suvereno zmagali. Za finale je bila taktika, da bosta tekli v zavetrju in poskušali držati stik z najboljšimi. Anamarija je priznala, da se je nekoliko ustrašila, ko je Eva v zadnji predaji zaostala. Namreč ni bila prepričana, da bo lahko ujela skupino. Prav tako Eva ni bila povsem prepričana, da Ani lahko uspe izničiti tako velik zaostanek.

"Če bi bili pogoji takšni kot v kvalifikacijah, mislim, da ne bilo takšnih težav. Bilo je od juga, kar meni res ni pisano na kožo. Potrudila sem se, kolikor je šlo, in poskušala imeti čim manjši zaostanek. Ana je bila sposobna takšnega finiša in sem zelo vesela," je povedala Urevčeva, za katero je to prva medalja na svetovnih prvenstvih.

Na tekmi je bilo kar nekaj zapletov in kritičnih trenutkov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na tekmi je bilo kar nekaj zapletov in kritičnih trenutkov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Udiralo se je do gležnjev

Lampičeva je prepričana, da so na današnji tekmi odločali pogoji, a k sreči je dovolj vsestranska tekmovalka, da se znajde v vseh razmerah. Med drugim sta se med tekmo obe zapletli, zelo kritično je bilo pri Evi, ko ji je Čehinja padla na smuči, a se ji je z veliko spretnostjo uspelo rešiti.

 "V finalu so bile ravnine čisto uničene, udiralo se je do gležnjev. Sicer so bili klanci trdi. Tistim tekmovalkam, ki jim je težko že po ravnini, je bilo težko tudi v klanec. Srečo sem imela, da sem dovolj kompletna tekmovalka, in to me je reševalo. Če bi bila res samo šprinterka, bi verjetno popustila in jih verjetno sploh ne bi mogla ujeti. Zapodila sem se in jih ujela. Mislim, da sem naredila vse, kar sem lahko."

Anamarija Lampič in Eva Urevc na stopničkah | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič in Eva Urevc na stopničkah Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Priskrbeli so jima nove smuči

Tako kot na vsaki tekmi so tudi v ekipnem šprintu odločale dobro pripravljene smuči. Slovenski servis je še enkrat več opravil izvrstno delo, tega se vsakič znova zavedata tudi naši tekmovalki. "Moram povedati, ko je bilo v četrtek konec posamične tekme, so serviserji šli v lov za najboljše smuči za prosto tehniko. Testirali so skoraj do danes zjutraj, se trudili in šli celo do opremljevalca smuči, ali imajo še kakšne smuči za takšne pogoje. Valentina (serviserka v slovenski ekipi, op. p.) nama je priskrbela nove smuči. Mislim, da nama je šel Fischer zelo na roko in nam omogočil, da smo imeli zares dobre smuči," je razlagala Lampičeva, ki se je s svojimi uspehi zagotovo dobro zapisala pri proizvajalcu smuči.

Ju bomo na tem svetovnem prvenstvu še gledali? "Po današnjem dnevu bomo videli, kako naprej. Zase lahko rečem, da bom na eni tekmi zagotovo še nastopila." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Po današnjem dnevu bomo videli, kako naprej. Zase lahko rečem, da bom na eni tekmi zagotovo še nastopila." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Obe naši tekmovalki sta že pred prvenstvom poudarjali, da sta njuni glavni nalogi na tem prvenstvu posamični in ekipni šprint. Njuni nastopi v prihodnjih dneh so še vedno nekoliko zaviti v tančico skrivnosti.

"Po današnjem dnevu bomo videli, kako naprej. Zase lahko rečem, da bom na eni tekmi zagotovo še nastopila. Nimam nič več izgubiti, sezone je čez 14 dni skoraj konec. Trenirala sem od maja in bi bilo škoda vreči stran toliko truda. Če ne drugega, je zastopati Slovenijo na svetovnem prvenstvu super," je razkrila Anamarija. Vrata si še vedno pušča odprta tudi Eva.

"Namen imam morda nastopiti na 10-kilometrski razdalji v prostem slogu. Takšni pogoji mi res ne ustrezajo. Če bo malo bolj trdo, bom zagotovo štartala, a če bodo takšni pogoji, kot so bili danes … Ne vem še."

V ponedeljek imajo smučarji tekači prost dan.

Anamarija Lampič, Eva Urevc
Sportal Po osvojenem bronu: Mislim, da sva si tole danes res močno priborili" #video
Ne spreglejte