Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
25. 2. 2021,
20.13

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Četrtek, 25. 2. 2021, 20.13

3 leta, 1 mesec

Anamarija Lampič, pogovor

"Danes bomo zagotovo odprli šampanjec"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Anamarija Lampič, Oberstdorf 2021 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Anamarija Lampič je danes na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojila prvo posamično medaljo. Kot nam je zaupala, bodo danes odprli šampanjec, v petek pa se bo že osredotočala na ekipno tekmo, kjer imata z Evo Urevc lepe možnosti za novo vrhunsko uvrstitev.

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič bronasta na svetovnem prvenstvu

"Zelo vesela sem in ponosna na to bronasto medaljo. Morda je nekaj grenkega priokusa, ker je bila srebrna medalja tako blizu. Če sem srebrno medaljo osvojila na prejšnjem svetovnem prvenstvu skupaj s Katjo (Višnar, op. p.), moram zdaj imeti bronasto," se je uvodoma nekoliko pošalila naša najboljša tekačica na smučeh, ki je bila ob prihodu v cilj skoraj prepričana, da ima v rokah srebro.

Anamarija Lampič na ciljni črti. Sprva je mislila, da je druga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič na ciljni črti. Sprva je mislila, da je druga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Zagotovo sem druga, moram biti druga"

"Takoj ko sem prišla v cilj, sem bila prepričana, da sem druga. Ko sem prečkala ciljno črto, sem si rekla: 'O, morda sem druga. Zagotovo sem druga, moram biti druga.' Čez nekaj minut so prišli in rekli, da sem tretja. Meni je bilo vseeno, pomembno je bilo, da sem dobila medaljo," je dejala.

V finalu se je na začetku Anamarija držala bolj v ozadju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V finalu se je na začetku Anamarija držala bolj v ozadju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V finalu je ubrala nekoliko drugačno taktiko

Vsi slovenski ljubitelji športa so ob spremljanju tekme precej trepetali za medaljo, saj se je Anamarija v finale uvrstila kot srečna poraženka. Že v kvalifikacijah, kot je sama povedala, je bila zaspana. V nadaljevanju se je prebudila in bila iz nastopa v nastop boljša. V polfinalu je imela namreč zelo močno skupino, saj so se bile vse tekmovalke zmožne uvrstiti na stopničke. Bila je šele četrta v svoji skupini, a se je pozneje kot srečna poraženka uvrstila v finale. Tam pa je ubrala nekoliko drugačno taktiko.

"V četrtfinalu in polfinalu sem bila spredaj. V polfinalu sem nato videla, da to ni najboljša ideja. Finala sem se lotila bolj iz ozadja. Zdi se mi, da sem bila v finišu res tako močna, da sem potem lahko prišla do bronaste medalje."

Anamarija Lampič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

In kaj ji danes več pomeni?

Pred prvenstvom je 25-letna slovenska tekmovalka razlagala, da je mali kristalni globus pomeni več kot medalja svetovnega prvenstva. In kaj je povedala danes, ko ima posamično medaljo s svetovnega prvenstva zares v roki?

"Ne vem, ne morem se odločiti (smeh, op. p.). Vseeno mislim, da je mali kristalni globus nekaj posebnega. To je skupek vseh tekem. Letos sicer še nisem zmagala, bila sem druga in tretja. Bila sem najboljša od vseh in to mi veliko pomeni. Svetovno prvenstvo je en dan v vsej sezoni, ko moraš biti osredotočen in 'napumpan' do konca. Vse se mora sestaviti. Danes se je izšlo. Lahko se tudi ne bi, saj sem v polfinalu morala spremljati drugo ekipo. Preprosto sem verjela, da sem sposobna za finale. Bila sem skoraj 95-odstotno prepričana, da bo druga skupina počasnejša.

"Lahko bi bil pravi kaos" Razmere na progi so bile na šprintu zares težke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razmere na progi so bile na šprintu zares težke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že pred dnevi se je veliko govorilo o spomladanskih razmerah. Tudi Petra Majdič, naša nekdanja vrhunska smučarska tekačica, je dejala, da je tudi sama zelo redko tekmovala v takih razmerah. Anamarija se tako ekstremnih razmer še ne spominja.

"Da je bilo tako vroče in da se je toliko vdiralo … Danes sicer ne toliko kot v prejšnjih dneh. Dobro, da so progo solili in štart prestavili na zgodnejšo uro. V nasprotnem primeru mislim, da bi bil kaos. Videlo se je, da so se od četrtfinala do polfinala razmere poslabšale. Ne, v takšnih razmerah še nisem štartala, mi je pa Valentina (serviserka v slovenski ekipi, op. p.) povedala, da so bile takšne razmere v Sočiju. No, mene tam ni bilo."

"Brez njih ne bi bilo nič. Oni so tisti pravi zmagovalci. " | Foto: Reuters "Brez njih ne bi bilo nič. Oni so tisti pravi zmagovalci. " Foto: Reuters

Serviserji na progi že ob 3.30

Zelo pomembno vlogo pri uspehih igrajo tudi serviserji in vsa spremljevalna ekipa, ki v slovenski ekipi diha kot eno, in so vedno skriti očem javnosti. Oni so bili na dan tekme že ob pol štirih zjutraj na progi. Njihovo predanost zelo ceni tudi naša bronasta junakinja. "Brez njih ne bi bilo nič. Oni so tisti pravi zmagovalci. Danes so bili do treh popoldne na progi. To je težka služba. Vseskozi testirajo, zunaj so na snegu. Trudijo se po najboljših močeh, testirajo maže, testirajo smuči …"

Za zdaj je jasno, da bo tekačica iz Valburge štartala v nedeljskem ekipnem šprintu, za naprej pa si pušča še odprta vrata. "Zdaj bom sproščena. Danes bomo zagotovo odprli šampanjec, da proslavimo. Jutri nas že čaka trening, testirati moramo smuči in se osredotočati na nedeljo," je ob koncu povedala Lampičeva.

Anamarija Lampič
Sportal Nežna in osredotočena bo morala biti
Anamarija Lampič
Sportal Tik pred začetkom SP izjemna novica za Lampičevo
Ne spreglejte