Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2011,
15.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Lovše Katja Višnar Vesna Fabjan Marko Gracer

Četrtek, 27. 10. 2011, 15.28

7 let, 12 mesecev

Začetek dobe po Petri Majdič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljše slovenske smučarke tekačice so zaključile temeljni del priprav pred začetkom nove sezone svetovnega pokala. Ta se bo prvič po mnogih letih začela brez Petre Majdič.

Slovenska tekaška reprezentanca se je tokrat predstavila novinarjem na Rogli, ki je postala osrednji tekaški center v Sloveniji. Tradicionalna novinarska konferenca je tokrat minila brez hudomušnih pripomb ene največjih tekaških zvezdnic zadnjega desetletja Majdičeve. Poraja se vprašanje, kako bo slovenski smučarski tek videti po upokojitvi zmagovalke 24 tekem svetovnega pokala in serijske zmagovalke šprinterskih preizkušenj. Prve tekme so pred vrati, svetovni pokal se bo začel že 19. novembra v Beitostölnu na Norveškem. Velikega tekmovanja (svetovno prvenstvo ali olimpijske igre, op.p.) v tej sezoni ne bo, tekačice se bodo zato še bolj osredotočile na novoletno turnejo Tour de Ski, Slovenke pa se bodo skušale še posebej izkazati na decembrskih tekmah na Rogli. Moške, uradno ekipo do 23 let, bo vodil prekaljeni slovaški strokovnjak Ivan Hudač. Njihovi cilji se bodo nanašali predvsem na tekme nižje ravni, priložnost pa bodo skušali izkoristiti tudi na kakšni izmed tekem svetovnega pokala.

Lovšetov cilj zagotoviti optimalne pogoje

"Upam, da nas bodo tekačice razveseljevale. Ko sem se peljal na novinarsko konferenco, sem razmišljal, če bo tu Petra Majdič. Ni je. Veseli pa me to, da so njeni uspehi tvorec novega rodu. Vesna Fabjan in Katja Višnar sta že dosegali najboljše rezultate na najvišji ravni. Ponosen sem tudi, da je Ivan Hudač prevzel fante. Prihaja rod, ki veliko obeta. Pomembno je, da Smučarska zveza Slovenije (SZS) in odbor za teke vidita, da Petrini rezultati niso naključje in da zanjo prihaja nov rod. Naša naloga in naloga sponzorjev, ki nam stojijo ob strani, pa je, da uspemo zagotoviti optimalne pogoje, da se šport razvija in da mladi rod lahko normalno trenira. Morda bomo že v tej sezoni priča kakšni zmagi," je strnil predsednik SZS Tomaž Lovše.

Fabjanova si želi zablesteti na Rogli

Prvi violini reprezentance v postavi Mirjam Cosettini, Barbara Jezeršek, Anja Eržen, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta slednji. Na tekmah svetovnega pokala sta že posegali po najvišjih mestih, na odru za zmagovalke se počutita že zelo domače. "Cilji so visoki. Glede na to, da ni večjega tekmovanja v tej sezoni, bo pomembna prav vsaka tekma. Upam, da bom konstantno nastopala celo sezono, najbolj pa si želim čim boljšega rezultata ravno na Rogli," je zatrdila četrta s šprinterske preizkušnje svetovnega prvenstva v Oslu Fabjanova, ki bo spet najbolj nevarna na najkrajših razdaljah. Šprinti najbolj ustrezajo tudi Višnarjevi. "Mislim, da sem bolje pripravljena kot lani. Med pripravami je vse potekalo po načrtih in brez bolezni. Na treningih sem spremenila nekatere stvari. Dodala sem nekaj vzdržljivostnega treninga. Komaj že čakam na prve tekme. Upam, da bo sezona boljša kot lanska," je dejala Višnarjeva, sicer spremljevalka norveškega šprinterskega asa Ole Vigena Hattestada.

V ekipi zdrava konkurenca

Dekleta kot tudi Hudačevi varovanci so v zadnjem času kar nekaj tednov preživeli na ledeniku Dachstein na avstrijskem Štajerskem. Trener Vladimir Korolkjevič je na pripravah poskušal z nekaterimi spremembami, po njegovo na njegove tekačice zelo dobro vpliva tudi konkurenca v ekipi. "Končali smo z bazičnimi treningi. Zdaj prihaja na vrsto še faza neposrednega pripravljanja na prve tekme svetovnega pokala. Ekipa je ostala ista kot lani. Glede na to, da v tej sezoni ne bo velikega tekmovanja, smo poskušali spremeniti določene stvari. Delo ekip potekalo nemoteno, nekaj težav je imela le Vesna Fabjan, ki se še vedno ni povsem pozdravila po po bolezni, ki jo je staknila v minuli sezoni. Pri njej bo potrebno paziti, še posebej, ko bomo trenirali na nižjih temperaturah. Mlade tekmovalke tokrat kažejo precej boljši odnos na treningih kot lani. Naredila se je dobra ekipa šestih tekmovalk, v kateri vlada zdrava konkurenca," je pojasnil Korolkjevič.

Kam na zadnje priprave?

Največjo težavo naši ekipi zdaj predstavljajo visoke temperature po celi Evropi. V začetku prihodnjega tedna je nameravala celotna posadka odpotovati na treninge v Sjusjön na Norveško in se od tam odpraviti na prizorišče tekem svetovnega pokala. Videti je, da bo ta načrt padel v vodo. "Ne vemo še, kje bomo nadaljevali s pripravami. V sredo smo prišli z Dachsteina. Mislili smo, da smo s treningi na ledeniku zaključili, a se bomo morda prisiljeni vrniti nazaj. Snega namreč ni nikjer, niti v Skandinaviji," je potožil vodja panoge smučarski tek pri SZS Marko Gracer.

Svetovni pokal v smučarskih tekih se bo začel 19. novembra v Beitostölnu na Norveškem. Tekme svetovnega pokala na Rogli bodo 17. in 18. decembra. Vrhunec sezone, turneja Tour de Ski, bo na sporedu od 29. decembra do 9. januarja prihodnje leto, svetovni pokal pa se bo zaključil 18. Marca z zadnjo tekmo finala v Falunu na Švedskem.

Ne spreglejte