SiolNET. Sportal Zimski športi
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Skakalci pred začetkom sezone

"Vsi skačemo pod isto zastavo, zato trenja niso dobrodošla"

0,75

termometer

Nova sezona in novi cilji so pred slovenskimi smučarskimi skakalci, ki bodo ta konec tedna odprli vrata zime v Nižnem Tagilu. Glavni trener Robert Hrgota verjame, da so s fanti dobro delali in lahko samozavestno odpotujejo v Rusijo. V največji državi na svetu zaradi rojstva njegovega drugega otroka ne bomo videli Petra Prevca, skakalcem se bo priključil na naslednji postojanki na Finskem.

Peter Prevc Sportal Peter Prevc zaradi rojstva drugorojenca izpušča začetek zime #video

Po sedmih mesecih trdega dela je čas, da se kolesja nove sezone zavrtijo tudi pri smučarskih skakalcih. Pred njimi so natrpani dobri štirje meseci tekem, v katerih praktično ne bo časa za predah. Vrhuncev je ogromno. Prvi bo novoletna turneja, februarja 2022 bodo sledile zimske olimpijske igre v Pekingu, marca bo svetovno prvenstvo v poletih, pa tudi norveška turneja RAW Air, za konec pa še tradicionalno Planica z Letalnico bratov Gorišek.

Fotogalerija s treninga v Planici (Foto: Grega Valančič/Sportida)

1 / 47
2 / 47
3 / 47
4 / 47
5 / 47
6 / 47
7 / 47
8 / 47
9 / 47
10 / 47
11 / 47
12 / 47
13 / 47
14 / 47
15 / 47
16 / 47
17 / 47
18 / 47
19 / 47
20 / 47
21 / 47
22 / 47
23 / 47
24 / 47
25 / 47
26 / 47
27 / 47
28 / 47
29 / 47
30 / 47
31 / 47
32 / 47
33 / 47
34 / 47
35 / 47
36 / 47
37 / 47
38 / 47
39 / 47
40 / 47
41 / 47
42 / 47
43 / 47
44 / 47
45 / 47
46 / 47
47 / 47

Slovenska reprezentanca za prvi tekmi v Nižnem Tagilu

Anže Lanišek, Timi Zajc, Cene Prevc, Domen Prevc, Lovro Kos, Tilen Bartol

In kako so pripravljeni slovenski skakalci? V poletnem obdobju je bil najbolj konstanten Anže Lanišek, ki je bil naš najboljši mož že v pretekli zimi in se je med drugim veselil tudi bronaste medalje na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Dobre skoke kaže tudi zdaj, a na srečo ni osamljeni jezdec: "Notranja konkurenca in notranji boj sta vedno dobrodošla. Anžetu se približujejo Timi (Timi Zajc, op. a.), Cene (Cene Prevc, op. a.) in Lovro (Lovro Kos, op. a.). Tudi Peter (Peter Prevc, op. a.), ampak bo prvi tekmi izpustil. Ti štirje malce odstopajo, so močni. Mislim, da smo lahko mirni. Na prve tekme gremo samozavestno," je glavni trener Robert Hrgota povzel pripravljenost naših orlov.

Menjava bratov Prevc

Najstarejši od bratov Prevc je bil sprva načrtovan za odhod na prvo postojanko v Nižni Tagil, a je novorojenček na svet prišel nekoliko hitreje, kot sta pričakovala z ženo Mino. Razumljivo ima družina prednost, zato si je v naslednjih dneh vzel čas zanjo.

"Vsi smo veseli tega dogodka. Vsi smo veseli za Petra. Dogovorila sva se, da izpusti Rusijo. Ni pomembnejše stvari kot rojstvo. Svetovni pokal bo že počakal. Vrnil se bo za Kuusamo," je ob tem dejal Hrgota. Ob prej omenjeni četverici (Lanišek, Zajc, Cene Prevc, Kos) bosta na prvi postojanki nastopila še Tilen Bartol in rezervist Domen Prevc, ki je dobil priložnost namesto brata, a se bo Peter ekipi priključil že na naslednji postojanki v Ruki na Finskem, Domen pa bo odpotoval domov.

Domen Prevc je dobil mesto v Nižnem Tagilu namesto brata Petra. Domen Prevc je dobil mesto v Nižnem Tagilu namesto brata Petra. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Letos smo imeli res dobre pogoje doma. Nismo šli v tujino, v miru smo trenirali doma. Zahvalil bi se vsem v Planici in Kranju, da so nam na obeh skakalnicah v rekordnem času pripravili ledeno smučino. Zato smo lahko opravili res veliko kakovostnih skokov. Priprava je že pol uspeha. Zadovoljni smo s pripravljalnim obdobjem in upam, da to prenesemo na skakalnice," poudarja prvi mož stroke.

Medalje, medalje, medalje

Zadovoljen je tudi s sodelovanjem reprezentanc A in B, iz zadnje prihajata Kos in Cene Prevc: "Z Igorjem (Igor Medved, trener B-reprezentance, op. p.) sva dogovorjena in smo zelo dobro delali. Tudi treninge na ledeni smučini smo imeli skupaj. Vesel sem, da sta obe ekipi v dobrih odnosih, da ni trenj – je tekmovalnost, a ne med ekipama, kar bi bilo nesmiselno. Vsi vendarle skačemo pod isto zastavo. Konkurenca mora biti zdrava."

Anže Lanišek bi dobre skoke rad nadaljeval tudi v prihajajoči sezoni. Anže Lanišek bi dobre skoke rad nadaljeval tudi v prihajajoči sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida

V novi sezoni ima Hrgota postavljene visoke cilje. Osrednji vrhunec so zimske olimpijske igre, kjer si želi osvojiti medaljo. Dve sta cilj tudi na poletih v Vikersundu: "Na novoletni turneji želimo imeti enega med šest in deset. Na olimpijskih igrah je največja želja ekipna medalja, sploh glede na lansko slabo sezono, kar zadeva ekipne tekme. Pogoreli smo. Pri poletih vemo, kam spadamo. Za konec je še Planica in tudi tam so naš cilj stopničke."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin