Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
24. 2. 2013,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Katja Višnar Vesna Fabjan

Nedelja, 24. 2. 2013, 14.48

8 let

Višnarjeva s Fabjanovo le za mesto slabše kot skupaj z Majdičevo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipni šprint v ženski konkurenci je postregel s presenečenjem. Zlato ni romalo na Norveško, ampak v ZDA. Slovenki Katja Višnar in Vesna Fabjan sta pritekli do odličnega šestega mesta.

Norvežanke res niso nastopile v najmočnejši zasedbi – manjkala je svetovna prvakinja v šprintu Marit Bjoergen -, a sta bili Skandinavki v polfinalu suvereni, v finalu pa imeli nesrečo. Ingvild Flugstad Oestberg je namreč v njenem zadnjem krogu padla in izgubila stik z vodilnimi. Izjemno pa sta v zaključku tekli Američanki Jessica Diggins in Kikkan Randall, ki sta si pritekli zlato medaljo. Drugo mesto sta osvojili Švedinji, tretje pa Finki.

Slovenski predstavnici Katja Višnar in Vesna Fabjan sta v polfinalu tekli v drugi skupini in zaključili kot četrti. V veliki finale sta se uvrstili kot srečni poraženki. Nekaj težav sta imeli s smučmi, vendar je bila v finalu zgodba nato drugačna. Smuči so tekle obema zelo dobro. Dali sta maksimum in osvojili šesto mesto, kar je le mesto slabše kot na zadnjem prvenstvu, na katerem je v ekipnem šprintu tekla slovenska šampionka Petra Majdič. "Zadovoljni smo z nastopom. Cilj je bil finale. Uvrstitev med šest je za to generacijo in za punci kar velik uspeh. V polfinalu smo imeli malce slabše smuči in smo se nekoliko bali, da ne bi prišli skozi. Za finalni tek smo zamenjali strukturo, tako da sta se enakovredno borili in dali maksimum. Morda to še ni to, kar bi pričakovali v popolnosti. Mogoče se pri Vesni pričakuje malce več, Katja pa me je presenetila. Tekla je podobno kot na posamičnem šprintu. Vesna je pokazala, da prihaja nazaj, kar je spodbudno," je nastop pokomentiral trener Marko Gracer.

Zadovoljna je bila z nastopom tudi Vesna Fabjan, ki je danes tekla v svoji disciplini – prosta tehnika. Pravi, da sta šli s Katjo preko svojih zmožnosti: "Tekma je bila težka. V finalu nisva razmišljali. Obe sva morali biti osredotočeni na svojo nalogo. Vedeli sva, da se ne na začetku ne smeva zaleteti v klanec. Škoda edino, ker sta bili Italijanki malce spredaj, saj sta bili dosegljivi."

V moški konkurenci je šprint znova ostal v ruski domeni. Nikita Kriukov se je po veliki zmagi na posamičnem šprintu veselil tudi ekipnega zlata. Tekel je skupaj v paru z Aleksejem Petukhovom. Kriukov je bil v ciljnem šprintu najbolj močan in za slabe pol sekunde premagal Šveda Emila Joenssona, bronasta pa sta bila Kazahstanca. Slovenska tekmovalca sta svoje tekmovanje končala po polfinalu. Žal je Boštjan Klavžar padel v prvem krogu, kar je takoj pomenilo konec sanj o nekoliko boljši uvrstitvi. Skupaj z Rokom Tršanom sta na koncu osvojila 24. mesto.

Ne spreglejte