Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Marko Gracer smučarski tek Vesna Fabjan

Četrtek, 19. 10. 2017, 9.55

6 let, 6 mesecev

Še dober mesec do začetka sezone smučarskih tekov

Vesna Fabjan: Upam na mirno sezono brez motečih dejavnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Vesna Fabjan | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Olimpijsko kolajno že imam, ne čutim nobenega dodatnega pritiska, da bi me olimpijske igre obremenjevale. Veselim se jih kot vsakih do zdaj," pred novo zimsko sezono, ki zanjo prinaša četrte olimpijske igre, razmišlja smučarska tekačica Vesna Fabjan. Ob tem upa, da ne bo nepotrebnih motečih dejavnikov, ki izvirajo iz trenerskih zapletov.

Smučarji tekači bodo po poletnih in jesenskih pripravah v novo tekmovalno obdobje vstopili zadnji teden novembra, ko se bo tekaška smetana zbrala na Finskem v Rukki. Olimpijska sezona bo nekaj posebnega tudi za Vesno Fabjan, a bronasta tekačica z zadnjih olimpijskih iger v šprintu v prosti tehniki na sezono gleda širše.  

"Dolgo sem že v tem športu, te olimpijske igre bodo zame že četrte, olimpijsko medaljo imam, tako da ne čutim nobenega dodatnega pritiska. Ne razmišljam preveč o njih in se ne obremenjujem. Lahko rečem, da se jih veselim kot vsakih do zdaj, vsake so nekaj posebnega. Je pa res, da bodo pomembne tekme v svetovnem pokalu že prej, veselim se domače tekme v Planici, tako da niso na sporedu le olimpijske igre. Najprej bo treba do njih sploh priti. Začeti je treba od začetka, tempirati formo, že pred tem narediti kakšen dober rezultat. To bo zelo pomembno," je o izzivih nove sezone v začetku oktobra na Pokljuki razlagala zgovorna Fabjanova.

Pogreša oktobrske tekme

Če so smučarski skakalci svojo formo lahko preverili na poletnem Grand Prixu in na Kontinentalnem pokalu, bodo tekači morali na tekme še malo počakati.

"Kakšna je pripravljenost, bomo videli v sredini novembra, saj gremo prav zato tudi na tekme Fis … Videli bomo, kaj bodo te tekme prinesle, in se na podlagi rezultatov sproti odločali, katerih tekem se udeležiti in katere izpustiti." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Kakšna je pripravljenost, bomo videli v sredini novembra, saj gremo prav zato tudi na tekme Fis … Videli bomo, kaj bodo te tekme prinesle, in se na podlagi rezultatov sproti odločali, katerih tekem se udeležiti in katere izpustiti." Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Tudi mi smo pred leti začenjali svetovni pokal že konec oktobra in kar malo pogrešam tiste tekme v Düsseldorfu (zadnjič so jih izvedli pred desetletjem, op. a.). Bile so dober pokazatelj, kje smo, po njih smo imeli še en mesec do naslednje in smo lahko kaj popravili. Zdaj pa, ko se enkrat tekme začnejo, se vrstijo druga za drugo, tako da je potem težko karkoli popravljati. Kakšna je pripravljenost, bomo videli sredi novembra, saj gremo prav zato tudi na tekme Fis … Videli bomo, kaj bodo te prinesle, in se na podlagi rezultatov sproti odločali, katerih tekem se udeležiti in katere izpustiti."

Želi si miru

Fabjanova trenira ločeno od ženske reprezentance, pod vodstvom Marka Gracerja. | Foto: Nebojša Tejič/STA Fabjanova trenira ločeno od ženske reprezentance, pod vodstvom Marka Gracerja. Foto: Nebojša Tejič/STA

Besničanka si ob ugodnih rezultatih želi predvsem miru, ki ga je pred lansko sezono skazila zamenjava v trenerskem štabu. V vodstvu reprezentance so se takrat odločili za zamenjavo glavnega trenerja. Marka Gracerja je na njegovem položaju zamenjal Italijan Stefano Saracco, ki še vedno bedi nad žensko A-reprezentanco.

Fabjanova je imela glede tega pomisleke. Želela si je še naprej delati po starem programu oziroma z nekdanjim smučarjem tekačem in dolgoletnim trenerjem Gracerjem, razmišljala je celo o koncu kariere, a so se strasti pozneje umirile in nadaljevala je treninge pod njegovim vodstvom.

"Zadovoljna bi bila predvsem s tem, da bi bila sezona mirna in da ne bi bilo nepotrebnih motečih dejavnikov. Če jih ne bo, verjamem, da bodo prišli tudi rezultati in da bo počutje dobro." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zadovoljna bi bila predvsem s tem, da bi bila sezona mirna in da ne bi bilo nepotrebnih motečih dejavnikov. Če jih ne bo, verjamem, da bodo prišli tudi rezultati in da bo počutje dobro." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Še danes trenira pod Gracerjevo taktirko, pod katero deluje moška B-reprezentanca, a zapletov še ni konec, saj bi se lahko zgodilo, da Gracer na tekmovališču ne bo smel prisostvovati.

"Zadovoljna bi bila predvsem s tem, da bi bila sezona mirna in da ne bi bilo nepotrebnih motečih dejavnikov. Če jih ne bo, verjamem, da bodo prišli tudi rezultati in da bo počutje dobro. To je zame najbolj pomembno," o željah pravi 32-letnica in potrdi, da je trenutno še kar nekaj vprašanj, ki jih je treba rešiti, da med sezono to ne bodo moteči dejavniki.

"To je problematika, ki se vleče od lanske sezone. Gre za delovanje ekipe, ker se pripravljam ločeno od reprezentance. Treba bo razrešiti, kako delovati na tekmah. To so najbolj ključna vprašanja, ki jih moramo urediti, da bom šla lahko z mirno glavo na štart, na tekmo, ne da bom imela težave še tik pred tekmo."

Sezona smučarskih tekov se bo začela 24. novembra na Finskem. | Foto: Sezona smučarskih tekov se bo začela 24. novembra na Finskem.

Le s pravo komunikacijo

Zaveda se, da se zaplet lahko uredi le s komunikacijo. "Prava komunikacija v pravem trenutku je edini način, da stvari rešiš, a treba bo pokazati voljo. In ta mora biti z obeh strani, ne le z ene. S pogovorom je mogoče rešiti marsikaj," meni Fabjanova, na vprašanje, ali je interes le na njeni strani, pa odgovarja: " Ne vem (smeh, op. a.). Je pa jasno, da vse skupaj malo predolgo traja, ampak upam in želim, da bodo te stvari do sezone rešene."

Ta se bo začela 24. novembra v finski Rukki. V Sloveniji, natančneje v Planici, se bo karavana ustavila 20. in 21. januarja.

Ne spreglejte