Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2017,
11.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Kontinentalni pokal Peter Slatnar

Četrtek, 12. 10. 2017, 11.11

6 let, 6 mesecev

Najboljši Slovenec poletnega Grand Prixa

Anže Lanišek: Na poletnih rezultatih lahko gradim samozavest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Anže Lanišek | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Zagotovo je bilo to najuspešnejše poletje. Verjamem, da lahko pozimi stopim še korak bližje najboljšim, kot sem bil lansko leto, in se poskušam tudi takrat uvrstiti na stopničke," razmišlja najboljši slovenski skakalec poletne sezone Anže Lanišek, ki so ga na zadnjih dveh tekmah spremljale težave in mu načele občutke. Upa, da se pravi občutki v prihodnjih tednih spet vrnejo.

Za Anžetom Laniškom je najboljše poletje do zdaj. V Grand Prixu, v katerem so mnogi premišljeno izbirali tekme in jih nemalo izpustili, je v skupnem seštevku končal na drugem mestu. Pred njim je bil le nepremagljivi Poljak Dawid Kubacki, ki je suvereno opravil s konkurenco.

"Zagotovo je bilo to najuspešnejše poletje. Že s prvim treningom sem pokazal določeno raven skakanja. To sem poskušal le še stopnjevati in prenesti na tekme. V Courchevelu sem se še malo lovil, v Hakubi sem že dosegel dobra rezultata (peto in tretje mesto, op. a.), v Čajkovskem pa sem dočakal konec tedna, kot sem si ga dolgo želel in pričakoval (v okrnjeni konkurenci je dvakrat zmagal, op. a.). Tega sem zelo vesel," pripoveduje Lanišek, ki je na zadnjo postajo poletne velike nagrade odpotoval kot vodilni skakalec.

Težave načele občutke

Na zadnjih dveh postajah so se nabirale težave in načele občutke, ki jih bo poskušal vrniti v prihodnjih tednih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na zadnjih dveh postajah so se nabirale težave in načele občutke, ki jih bo poskušal vrniti v prihodnjih tednih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Skakanje v rumeni majici je prvič okusil v Hinzenbachu, kjer so se težave kopičile ena za drugo. Ob bolezni, ki je odnesla nekaj moči, a v njej ne išče izgovorov, je prišel še padec v kvalifikacijah.

"Prehlad, vročina mi je malo pobrala moči, telo je bilo nekoliko v krču, kar se je videlo v moji tehniki skoka, padec pa je bil pika na i. Vse skupaj se je nabiralo, seštevalo, tako da so se občutki malo podrli, a nič zato, imamo še nekaj tednov priprav, tako da je še vse odprto," se je na eno zadnjih tekem poletne sezone, po kateri je zdrsnil na drugo mesto, ozrl 21-letnik.

Tudi pozimi korak bližje najboljšim

Kot pravi, ga to, da mu ni uspelo zadržati vodstva, ni razočaralo, poljskemu serijskemu zmagovalcu je pošteno čestital.

"Kubacki je celotno poletje skakal vrhunsko. Je trenutno najboljši. Bomo pa videli, kaj bo pozimi. Razočaranja tako ni bilo. Poletje sem oddelal tako, kot sem si zaželel. Škoda je le, da so se mi ravno na zadnjih dveh tekmah malo podrli občutki." A ne želi gledati le zadnjih dveh tekem, pač pa širšo sliko, ki mu lahko pomaga tudi pozimi: "Na poletnih rezultatih lahko gradim samozavest. Verjamem, da lahko pozimi stopim še korak bližje, kot sem bil lani, in se poskušam tudi tam uvrstiti na stopničke."

Poletna sezona mu je okrepila samozavest. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Poletna sezona mu je okrepila samozavest. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida



Rumena majica prinaša odgovornost

"To je bila nova izkušnja. Vesel sem, da je prišla poleti. Upam, da bo ta trenutek prišel tudi pozimi. Pritiska ni bilo veliko, a preprosto imaš neko odgovornost do te majice. Da oblečeš to majico, je nekaj največjega, kar lahko poleti dosežeš. Vse oči so nato uprte vate in poskušaš narediti, kar se da največ."

Upa, da bo zima za slovensko ekipo boljša

Lanišek je eden redkih iz A-reprezentance, ki so lahko zadovoljni s poletnim delom sezone. "Po eni strani je dober občutek, po drugi pa spet ne, saj si želim, da bi bili kot ekipa najmočnejši, da bi bili med boljšimi nacijami, da bi posegli po skupni zmagi. Zato tudi upam, da se bomo vsi skupaj sestavili in v zimo prišli najbolje pripravljeni," ne skriva želje, da bi mu sledili tudi preostali reprezentanti.

Želi si, da bi mu sledili tudi preostali reprezentanti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Želi si, da bi mu sledili tudi preostali reprezentanti. Foto: Urban Urbanc/Sportida



Zdravje, dobri skoki in oprema

Med njegovimi željami pred začetkom zimske sezone, do katere je še dober mesec dni, je tudi to, "da bi bil zdrav, v zadnjih tednih prikazal dobre skoke v pripravah in da bi dobro testiral opremo, da najdemo prave materiale".

Nova sezona, v kateri bo nastopal s Slatnarjevimi smučmi, prinaša več vrhuncev. Za mnoge bodo največji olimpijske igre v Pjongčangu, kjer je Lanišek februarja skočil na četrto in 14. mesto.

Zimska sezona se bo začela 16. novembra v Wisli. | Foto: Vid Ponikvar Zimska sezona se bo začela 16. novembra v Wisli. Foto: Vid Ponikvar

"V Pjongčangu sem se zelo dobro počutil. Upam, da v letošnji sezoni pridem do tja in da se bom dobro počutil tudi takrat. Skakalnica? Mislim, da je malo bolj položen nalet, tako da ni pomembna le tehnika, ampak do izraza pride tudi eksplozivnost," o olimpijskem prizorišču razmišlja Domžalčan.

Ta je trenutno na kondicijskih pripravah na Tenerifih, že kaj kmalu pa sledijo skakalne priprave v Planici, pa nato Oberstdorfu … Svetovni pokal se bo začel 16. novembra v Wisli.

Ne spreglejte