SiolNET. Sportal Zimski športi
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V kvalifikacije tudi najboljša desterica v skupnem seštevku

Pri FIS odločili: V kvalifikacije tudi pozimi vsi skakalci

2,10

termometer

Stefan Kraft
Foto: Grega Valančič/Sportida

Mednarodna smučarska organizacija (FIS) je po poletni sezoni smučarskih skokov, v kateri so morali skozi kvalifikacijsko sito prav vsi tekmovalci brez izjeme (pred tem je bilo najboljših deset v skupnem seštevku neposredno uvrščenih na tekmo), na kongresu odločila, da bo pravilo veljalo tudi v zimskem tekmovalnem obdobju.

Od nove zimske sezone svetovnega pokala, ki se bo sredi novembra začela v Wisli, bodo morali v kvalifikacije prav vsi skakalci. Spomnimo, do zdaj je veljalo, da je bilo najboljših deset v skupnem seštevku neposredno uvrščenih na tekmo. Zdaj temu ne bo več tako, saj bodo tudi najboljši morali prestati kvalifikacijsko sito, so na jesenskem zasedanju v Zürichu odločili pri Fis.

Nič več neposredno uvrščenih na tekmo

Nekateri najboljši so včasih izpuščali kvalifikacije in se v tistem času raje spočili, a v prihodnje bodo morali biti tudi sami pripravljeni na kvalifikacijski skok.

Predvsem bo pravilo do izraza prišlo na novoletni turneji štirih skakalnic, ko so tisti z največ točkami pogosto preskočili kvalifikacijski del in se nato v paru pomerili z najboljšim iz kvalifikacij (praviloma še enim od najboljših skakalcev). Tako je bilo med slabšimi skakalci vse manj prostora, da se prebijejo med pet srečnih poražencev.

Na skakalnicah se bo na tekmo uvrstilo 50 najboljših v kvalifikacijah, na letalnicah pa 40.

Peter Prevc meni, da bo novo pravilo prineslo minimalno spremembo. Peter Prevc meni, da bo novo pravilo prineslo minimalno spremembo. Foto: Anže Malovrh, STA

Peter Prevc: Minimalna sprememba

"Mislim, da bo to minimalna sprememba, ki prav veliko ne bo prinesla. Morda je kdo, ki je ves čas zmagoval, izpuščal kvalifikacije zaradi počitka, zdaj jih ne bo mogel. Drugače je večinoma vsak, ki je bil med najboljšimi desetimi, v kvalifikacijah skočil med 40, tako da prav velike razlike ne bo," nam je med poletnim delom sezone, ko se še ni vedelo, ali bo pravilo obveljalo tudi pozimi, o spremembah dejal Peter Prevc.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 104
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin