Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
18.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

smučarski skoki Goran Janus grand prix

Petek, 6. 10. 2017, 18.14

6 let, 6 mesecev

Glavni trener A-reprezentance

Goran Janus: O ciljih bomo govorili pred zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Goran Janus | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Z rezultati zadnjih postaj grand prixa ne morem biti zadovoljen, a to je za nami, gledati moramo naprej. Pomembne so kvote, ki so jih skakalci priskakali. Čas, ki ostaja do zimske sezone, nas drži pokonci, saj se v skokih lahko stvari zelo hitro obrnejo," si preobrat na bolje želi glavni trener A-reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus.

Smučarskoskakalna karavana je v torek v Klingenthalu končala sezono poletne velike nagrade, ki jo je s petimi zmagami prepričljivo dobil neporaženi Poljak Dawid Kubacki. Drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo Anžetu Lanišku.

Ta je v okrnjeni konkurenci z dvema zmagama v Čajkovskem in tretjim mestom v Hakubi priskakal vse tri uvrstitve Slovenije na zmagovalni oder grand prixa, zagotovo pa si želi, da bi mu sledil še kdo iz ekipe. Anže Semenič, sploh edini Slovenec, ki je v torek dosegel točke, je sicer končal na skupnem 11. mestu, preostali pa so bili daleč zadaj. Številni so zaradi iskanja pravih občutkov raje kot na tekmo poleti zavili na trening.

Gledati moramo naprej, predvsem so pomembne kvote

Glavni trener A-reprezentance Goran Janus v sredo na predstavitvi zimskih športnikov ni želel preveč podrobno analizirati preteklosti. Bolj kot to so pomembne kvote in prihodnost. Anže Lanišek je bil ena od redkih svetlih izjem slovenske ekipe v poletni sezoni. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Anže Lanišek je bil ena od redkih svetlih izjem slovenske ekipe v poletni sezoni. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Z rezultati v Hinzenbachu in Klingenthalu (prizorišči zadnjih dveh tekem grand prixa, op. a.) ne morem biti zadovoljen, pričakoval sem več, pa pustimo vetrovne razmere, ki so bile … Poskušali smo obdržati rumeno majico, a je ta trenutek Kubacki številka ena v skokih in je zasluženo zmagal. Poletna velika nagrada je bila dolga, od 16. julija se je zamenjalo veliko fantov. To je za nami, gledati moramo naprej. Zima je tista, ki bo pokazala, kako in kaj. Za nas pa so predvsem zelo pomembne kvote, ki so jih skakalci priskakali."

Slovenci imajo v svetovnem pokalu zagotovljenih šest mest v vsej zimi, sedmo, ki so si ga priborili v celinskem pokalu, pa je v njihovih rokah do novoletne turneje.



O bratih Prevc, Tepešu …

"Upam, da se bo trend po tem poletju pri Petru začel obračati na bolje." | Foto: Matej Podgoršek "Upam, da se bo trend po tem poletju pri Petru začel obračati na bolje." Foto: Matej Podgoršek

Za Petrom Prevcem je spremenljivo poletno obdobje, v katerem mu ni šlo po željah. Kot sam pravi, je bilo preveč nihanj, največje težave pa mu povzroča glava, ki "jo bo treba spraviti v red". Najboljši slovenski skakalec lanske zime Domen Prevc je poleti treniral z mladinsko reprezentanco, skakal pa v celinskem pokalu. Juriju Tepešu v poletnem obdobju prav tako ni šlo, kot si je želel.

"Za to, da bo tudi glava bolje, so potrebni treningi. Pri Petru je bilo lansko poletje nekako na ravni zimske sezone 2015/2016 (poleti je bil 6. na grand prixu, op. a.), pozimi pa mu ni šlo. Upam, da se bo trend po tem poletju pri Petru začel obračati na bolje. Domen redno trenira, ves september je bil tudi v celinskem pokalu. Počasi se pridružuje naši ekipi, delamo skladno z mlado ekipo. Pri Juriju pa je tako, da če stvari ne gredo, je bolje, da ne hodiš na poletne tekme in si raje doma na treningih. Treba se bo zelo hitro obrniti in vse spraviti na višjo raven."



Domača bitka, Tenerifi, Planica in ledena smučina

Zimska sezona se bo začela 16. novembra v Wisli. Slovenske skakalce v teh šestih tednih čaka še kar nekaj priprav. Že konec tedna interni boji za domačega prvaka, nato pa kondicijski treningi v toplih krajih …

"Najprej v nedeljo državno prvenstvo, potem gremo na kondicijske priprave na Tenerife, kjer bodo fantje lahko malo odmislili same skoke, nato pa sledijo tehnični treningi v Planici in ledena smučina konec oktobra v Oberstdorfu. Prav ta čas, ki nam ostaja, je tisto, kar nas drži pokonci, saj se v skokih lahko stvari zelo hitro obrnejo. Vemo, da nas čaka še kar nekaj dela. Delali bomo na tem, da bo šlo na bolje. Veliko tekem, veliko potovanj, veliko vrhuncev nas čaka pozimi, vse to bo treba zdržati," je Janus opisal načrt priprav, po katerih upa, da se bo krivulja obrnila navzgor.

Bo zima v slovenski tabori prinesla več zadovoljstva? | Foto: Vid Ponikvar Bo zima v slovenski tabori prinesla več zadovoljstva? Foto: Vid Ponikvar

O ciljih čez čas

Zima bo res izjemno pestra. Ne le zaradi februarskih olimpijskih iger, prinaša tudi svetovno prvenstvo v poletih, tu so še tradicionalna novoletna turneja pa lani rojena surova severnjaška turneja in Planica, ki naznanja konec sezone.

Kakšni so Janusovi cilji za olimpijsko sezono? "Želim si predvsem to, da v zimo startamo dobro, da bomo zadovoljni že z začetkom. Da vidiš, da tisto, kar si delal poleti, dobro deluje in da se lahko mirno sprehajaš iz enega konca tedna v drugega," pravi slovenski selektor, ki o konkretnih rezultatskih ciljih še ni pripravljen govoriti: "O ciljih za zdaj še ne bi, o njih bomo govorili pred zimsko sezono."

Ne spreglejte