Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Dawid Kubacki Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki

Četrtek, 5. 10. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

O poletnih težavah in pričakovanjih

Peter Prevc: Upam, da sem že dosegel svoj minimum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Peter Prevc | Foto Anže Malovrh, STA

Foto: Anže Malovrh, STA

"Pričakoval sem boljši poletni del, želel sem si več, po drugi strani pa sem že malo navajen, da se stvari ne izidejo, kot sem pričakoval," s potekom poletne sezone ni povsem zadovoljen najboljši smučarski skakalec zimske sezone 2015/16.

Petru Prevcu v tem pripravljalnem obdobju še zdaleč ni šlo vse po željah. Kot pravi, je bilo tako na treningih kot tekmah, preveč nihanj, ki jih želi odpraviti. Nastopil je na štirih tekmah poletne velike nagrade, točke osvojil na treh (16., 26. in 17. mesto) in končal na 47. mestu v skupnem seštevku.

"Pričakoval sem boljši poletni del, želel sem si več, po drugi strani sem pa že malo navajen, da se stvari ne izidejo po pričakovanjih. Razočaranje ni veliko, sem pa veliko analiziral. Vem, zakaj je do tega prihajalo, zdaj se poskušam tudi iz tega rešiti," je na sredini predstaviti zimskih športnikov sedmi sili razlagal 25-letni skakalec.

Treba jo bo spraviti v red

Kot glavno težavo za pomanjkanje konstantnosti izpostavlja mentalni del: "Natreniran sem, fizično sem pripravljen, je pa glava tista, ki mi dela težave. Treba jo bo spraviti v red, da se nekako vse skupaj sprosti, da bolje zadiham in da stvari na skakalnici končno spet stečejo."

"Glabo bo treba spraviti v red, da se vse skupaj sprosti, da bolje zadiham in da stvari na skakalnici končno spet stečejo." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Glabo bo treba spraviti v red, da se vse skupaj sprosti, da bolje zadiham in da stvari na skakalnici končno spet stečejo." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Že poleti je dejal, da si po treningih poskuša vzeti malo več časa, da premisli, kaj je bilo dobro, kaj ne toliko, na kaj mora biti bolj pozoren, kaj mu krade energijo. Ko to razčisti, pa se želi zatopiti v kakšno drugo stvar, da niso v glavi vedno samo skoki. Mu prijem, kako odmisliti skoke, dobro uspeva? "Ko smo doma, zelo dobro, ko smo na tekmah malo manj. Takrat se zvečer uležeš in imaš v glavi tekmo, ki bo naslednji dan, sprašuješ se, kako boš popravil stvari, večkrat si vizualiziraš stvari …"

Klingenthal je bil odraz celotnega poletja

V njegovih predstavah je preveč nihanj. | Foto: Bojan Puhek V njegovih predstavah je preveč nihanj. Foto: Bojan Puhek

Zadnja tekma Grand Prixa je bila v torek v Klingenthalu, kjer je Prevc s četrto daljav in drugo oceno zablestel v poskusni seriji. Ko je šlo za res, pa se mu prvi seriji ni posrečilo. Ostal je brez finala, brez točk. Dva ekstrema.

"V Klingenthalu smo videli, kaj vse se lahko zgodi na tekmi. To je bil odraz celotnega mojega poletja. En trening zelo dober, kakšni treningi nato niso šli. Vse je zelo nihalo, preveč nihalo, tako da se bo treba zelo v toke vzet. Malenkost je na razplet vplival tudi veter, kar se je videlo tudi pri tistih, ki so skakali bolj na koncu in so tudi visoko pristali," pravi skakalec iz Dolenje vasi in priznava, da je bil skok iz poskusne serije njegov najboljši: "To je bil moj maksimum, minimum pa tudi upam, da sem že dosegel."

Kubackega sploh ni videl

Dawida Kubackega v poletni sezoni ni premagal nihče. | Foto: Reuters Dawida Kubackega v poletni sezoni ni premagal nihče. Foto: Reuters

V letošnji poletni veliki nagradi so dominirali Poljaki, še najbolj med temi Dawid Kubacki. 27-letnik je zmagal na vseh petih tekmah, na katerih je nastopil, in suvereni osvojil končno prvo mesto. 147 točk za njim je končal drugi Anže Lanišek.

Konkurenco je spremljal tudi Prevc: "Kubacki je bil tako visoko, da ga sploh nisem videl. On je tisti, ki je to poletje povsem izstopal. Deklasiral je vse. Se je pa tudi Žaba (Anže Lanišek, op. a.) na Japonskem in v Čajkovskem, kjer Kubackega ni bilo, zelo vmešal. To je dober podatek, da naša ekipa ne dela tako slabo, so pa Poljaki najmočnejši. Krepko to sezono. Verjetno bodo tudi pozimi zelo močni."

Biti prvi na vasi mu ne pomeni veliko

Zmaga na prihajajočem državnem prvenstvu mu ne bi veliko pomenila. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zmaga na prihajajočem državnem prvenstvu mu ne bi veliko pomenila. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prevc upa, da bo lahko gradil na torkovem skoku iz poskusne serije. Priložnost za to bo že konec tedna na državnem prvenstvu v Kranju, po katerem se bo skakalna reprezentanca umaknila na kondicijske priprave.

"Močno upam, da se bo dober skok v petek na skakalnici vrnil in da se bo potem začelo graditi na klančini na poti navzgor. Zmaga na državnem prvenstvu mi sicer ne bi pomenila veliko, saj sem lani tudi zmagal, pa se mi potem ni ne vem kako dobro izšlo. Bil bi prvi na vasi, a to niso vsi moji cilji. Po državnem prvenstvu gremo na kondicijske priprave. Že kar dolgo smo zelo pogosto na skakalnici, tako da se bo dobro malo umakniti in z razdalje oceniti, kako naprej."



Rad bi čim prej do materiala

V novo sezono z novim proizvajalcem smuči - Fischer. | Foto: Siol.net/ A. P. K. V novo sezono z novim proizvajalcem smuči - Fischer. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Pred sezono se je odločil zamenjati proizvajalca smuči in se s Slatnarjevih preselil na Fischerjeve, kjer do materiala pride hitreje. "Odločitev je bila težka. S Slatnarjem dolgo sodelujem, všeč so mi njegove ideje, ki jih še vedno podpiram in upam, da mi bo še kdaj rekel, če mu kaj pomagam razviti, a ocenil sem, da je to pravi korak. Pričakovanja so predvsem, da je material tak, kot si ga želim, da manj časa razvijam in iščem eno stvar, da se prej dokopljem do materiala, ki ga iščem. Denar pri tem ni bil motivacija, saj bi imel drugače drugega proizvajalca."

Skakalnica v Wisli mu ni všeč

Do začetka nove sezone svetovnega pokala, ki ob olimpijskih igrah prinaša pe svetovni prvenstvo v poletih, je še šest tednov. Skakalna karavana bo zimsko sezono začela 16. novembra v Wisli, kjer bosta na sporedu ekipna in posamična tekma. Prizorišče, na katerem je nedolgo nazaj trenirala naša odprava, mu ne ustreza najbolj.

Slovenska skakalna karavana se čez nekaj dni odpravlja na kondicijske priprave. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenska skakalna karavana se čez nekaj dni odpravlja na kondicijske priprave. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Na pripravah v Wisli mi skakalnica ni bila všeč. Tudi vreme bo jesensko, tekma pa zimska … Bo pa zagotovo vzdušje z navijači pravo," razmišlja Prevc in verjame, da je v prihodnjih tednih še dovolj časa za kakšen zasuk na bolje.

Ne spreglejte