Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

1

Natisni članek

Peter Slatnar Domen Prevc

Torek, 10. 10. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Najboljši Slovenec lanske zime o prihodnosti

Domen Prevc: Uživati in s prizorišča odhajati z nasmeškom na obrazu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

1

Domen Prevc | Foto Anže Malovrh, STA

Foto: Anže Malovrh, STA

"Pomembno je, da bom užival v tekmah, saj to pomeni, da skačem dobro, in da bom z nasmeškom odhajal s prizorišč," pred nadaljnjimi pripravami in začetkom zimske sezone pravi smučarski skakalec Domen Prevc, ki z opremo še ni povsem zadovoljen.

O najboljšem slovenskem smučarskem skakalcu pretekle zime Domnu Prevcu (končal je na šestem mestu v skupnem seštevku) med poletjem ni bilo veliko govora. Poletnih priprav namreč ni preživel med A-reprezentanti, ki vselej žanjejo največ pozornosti, temveč v mladi A-reprezentanci, ki jo kot glavni trener vodi Gorazd Bertoncelj.

"Trenirati z mlado reprezentanco mi je všeč, saj imam v njej veliko družbe, tako da je tudi ves trenažni proces lažji. Priprave so bile normalne, nekatere spremembe smo uvedli in se malo drugače lotili letošnje sezone. A prav velikih sprememb ne sme biti, saj za treninge to ni preveč dobro. Za zdaj mislim, da gre dobro, forma je bolj stabilna. Počasi jo stopnjujemo. Želimo si, da bo forma, ko bo prišla zima, res stabilna. Da ne bo spet takšnih nihanj kot lani in da bomo vso sezono dobro opravili," so želje najstnika, ki je junija dopolnil 18 let.

"Z napačno opremo, ponošenimi smučmi, slabim skokom do stopničk ..."

Najmlajši od bratov Prevc je poleti nastopil na šestih tekmah celinskega pokala (uvrstitve 8., 14., 11., 13., 3., 12.) in končal na skupno 15. mestu. Najbolje mu je šlo prav na zadnji postaji konec septembra v Klingenthalu, kjer je skočil na zmagovalni oder.

"Kakšen trening opravim res zelo dobro, kakšen skok zelo odstopa, potem pa zamenjamo skakalnico in se mi podre ritem, tako da se spet iščem." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Kakšen trening opravim res zelo dobro, kakšen skok zelo odstopa, potem pa zamenjamo skakalnico in se mi podre ritem, tako da se spet iščem." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Zadovoljen sem s tem, da lahko vzamem napačno opremo, zrabljene smuči in s slabimi skoki končam na tretjem mestu. To je še vedno odličen rezultat, saj je konkurenca poleti na celinskem pokalu še vedno zelo močna. S tega vidika sem zelo zadovoljen, tako da se veselim sezone," meni 18-letnik in se ob tem dobro zaveda, da rezerve še vedno obstajajo: "Kakšen trening opravim res zelo dobro, kakšen skok zelo odstopa, potem pa zamenjamo skakalnico in se mi podre ritem, tako da se spet iščem."



Največji napredek pri psihični pripravi

Psihično je pripravljen bolje kot lani. | Foto: Grega Valančič/Sportida Psihično je pripravljen bolje kot lani. Foto: Grega Valančič/Sportida Lansko zimsko sezono je začel z zmago, bil celo vodilni v skupnem seštevku, presenetil je množice, a sebe ne. Kot pravi, je pred sezono dobro vedel, kje je, kako skače, v javnosti pa se o tem ni veliko govorilo. Kako pa je v primerjavi z lanskim oktobrskim časom pripravljen trenutno?

"Fizična priprava je dobra, sem pa tudi starejši, zrasel sem … Treningi seveda prinesejo boljšo fizično pripravljenost, a največji napredek je, vsaj tako se mi zdi, predvsem pri psihični pripravi, psihični plati, tako da bomo res lahko pripravljeni na zimo."

Vikersund, Planica, OI ...

Ta prinaša kar nekaj vrhuncev. Za številne bodo najpomembnejše februarske olimpijske igre v Pjongčangu, ne gre pa spregledati niti januarskega svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu, norveške skakalne turneje Raw Air, Planice … Kako gleda na olimpijsko sezono?

"Moje prvo prizorišče je Vikersund, potem Planica, šele potem so olimpijske igre." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Moje prvo prizorišče je Vikersund, potem Planica, šele potem so olimpijske igre." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Jaz delujem tako, da na prizorišču poskušam čim bolj uživati, tako da je moje prvo prizorišče Vikersund, potem Planica, potem so šele nekako olimpijske igre. Poskušal bom uživati, se sprostiti in dati vse od sebe." Prav uživanje v skokih izpostavlja kot enega od pomembnejših ciljev: "Tako kot lani mi je pomembno, da bom užival v tekmah, to pomeni, da potem tudi dobro skačem in da z nasmeškom odidem s prizorišča."



S smučmi še ni zadovoljen, ostaja pa zvest Slatnarju

Do začetka svetovnega pokala v Wisli je še dober mesec (16. november). Kaj Prevca čaka do takrat?

"Predvsem bo treba v tem času še marsikaj preizkusiti. Najprej bomo ves teden na fizičnih pripravah, nato pa sledita dva tedna skakalnih priprav v Planici, Oberstdorfu, Ramsauu. Tam bomo preizkušali različno opremo v različnih pogojih, na različnih skakalnicah, da bomo prišli do tega, kar potrebujemo, potem pa se bodo počasi začeli posebni prijemi za začetek zimske sezone," načrte priprav razkrije skakalec iz Dolenje vasi, ki še išče pravo opremo. Z opremo za zdaj še ni povsem zadovoljen, a zaupa v to, da bo dobil smuči, kakršne si želi. | Foto: Sportida Z opremo za zdaj še ni povsem zadovoljen, a zaupa v to, da bo dobil smuči, kakršne si želi. Foto: Sportida

"Za zdaj še nisem povsem zadovoljen z njo, ampak moramo še testirati nove smuči. Še naprej se bom držal Slatnarja, saj mi bo vedno znal narediti takšne smuči, kot si jih želim. Kar zadeva mene, je to zelo velika prednost pri Slatnarju, saj se lahko po svojem okusu dogovoriš, kaj želiš imeti," še pravi mladenič, ki bi z veseljem preizkusil tudi nove Slatnarjeve karbonske čevelj, a za zdaj te priložnosti še ni imel.

Ne spreglejte