Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
16. 6. 2015,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vesna Fabjan

Torek, 16. 6. 2015, 10.30

7 let, 12 mesecev

Vesna Fabjan: Nisem več stara 20 let

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naša najboljša tekačica na smučeh Vesna Fabjan se že vneto pripravlja na novo sezono. Slovenska šprinterka pravi, da na treningih še vedno pogosto tipa utrip srca.

Bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan je imela lani precej zdravstvenih težav, saj je morala iti kar dvakrat na operacijo srca. Kot kaže, so zdravstvene težave odpravljene, saj že nekaj časa trenira po običajnem programu. Vesna, ki je po poklicu šprinterka, je imela lani po olimpijskih igrah veliko dodatnih obveznosti, a kot pravi, jih zdaj veliko lažje prenaša.

"V tem obdobju treninga lahko rečem, da sem precej manj utrujena. Res je, da sem imela lani precej obveznosti. Seveda imam obveznosti tudi v letošnjem letu, vendar jih veliko bolje prenašam. To se pozna in predvidevam, da se bo jeseni še bolj poznalo, ko bo za mano še več treninga. Lani sem imela ravno jeseni največ težav. Bolj ko se je bližala sezona, bolj sem bila utrujena. Upam, da je tega konec in da bom lahko dobro opravila trening," je uvodoma povedala naša tekačica, ki na treningih še vedno redno spremlja ritem svojega srca. "Nisem več stara 20 let in v teh letih potrebujem nekoliko več počitka kot mlajše tekmovalke. Danes vem, kaj so glavne pasti pri treningu, in na to moram biti pozorna. Zelo bom morala paziti pri treningu na ledeniku, da ne bom pretiravala, saj vemo, da je ledenik glede tega lahko zelo zahrbten. Precej bolj sem previdna in osredotočena na tisto, kar moram delati," je povedala 30-letna Fabjanova.

Vajena je prevzemati odgovornost

Za nekaj časa se je od reprezentance poslovila lani naša najboljša tekmovalka Katja Višnar. Blejka namreč pričakuje svojega prvega otroka. To pomeni, da bo na tekmovalki iz Besnice še večji pritisk kot sicer. Kot sama pravi, je tega že vajena. S svojimi izkušnjami pa pomaga tudi mlajšim tekmovalkam, saj bodo morale enkrat tudi one prevzeti odgovornost. "Odgovornost sem čutila že v prejšnjih letih. Že za OI v Sočiju so vse upe polagali name, tako da sem že vajena takšnih stvari. Zavedam se, da bom precej bolj na udaru glede rezultatov. Mlajše tekmovalke so morda zaradi tega nekoliko razbremenjene. Konec koncev v takšnem položaju lahko tudi presenetijo. Vedeti je treba, da smo lani praktično vse osvajale točke svetovnega pokala. Z veseljem prevzamem to odgovornost, če bodo dekleta zaradi tega bolj sproščeno tekmovala, ali če jim lahko na ta račun uspe dober rezultat," nam je razkrila Vesna, ki je v svetovnem pokalu šestkrat stala na stopničkah.

Zaveda se, da bo v Planici zelo velik pritisk

Letos tekači na smučeh nimajo nobenega večjega tekmovanja. Kljub temu pa naši tekmovalki ne manjka motiva, saj bo januarja v Planici tekma svetovnega pokala. "Lahko rečem, da je to idealen scenarij, saj prihodnje leto ni nekega vrhunca sezone. Vrhunec sezone za tekmovalce bo verjetno novoletna turneja (Tour de Ski), moj glavni cilj pa bo tekma v Planici. Motivacija je tako velika kot za OI v Sočiju. Tekmovati v Planici, ki je moj drugi dom, je še toliko lepše. Zavedam se, da bo pritisk zelo velik, vendar se že zdaj pripravljam na to. Ne smem pregoreti v želji za velikim rezultatom. Najlepša stvar za športnika je, da lahko tekmuje doma."

Pri testiranju jo čaka še veliko dela

Po olimpijski medalji ima Vesna na voljo veliko več parov smuči kot pred tem. Vendar pa so to vse prej kot sladke skrbi, saj jo zaradi tega čaka še več dela. "Že lani sem dobila precej smuči. Glede na to, da precejšnji del sezone nisem tekmovala, mi še ni uspelo testirati vseh. Glede tega me čaka še precej dela, ampak k sreči mi pri tem pomagajo tudi serviserji. Trudimo se, da dobimo res optimalne pare smuči, vendar so smuči različne za vsako temperaturo snega. Težko dobiš za vse razmere vrhunske smuči. Vsi tekmovalci imajo težave s tem, zato je treba še toliko več testirati," je sklenila slovenska tekmovalka na smučeh.

Ne spreglejte