Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
18. 2. 2015,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vesna Fabjan

Sreda, 18. 2. 2015, 15.41

8 let

Vesna Fabjan: Ne bi rekla, da gre za umazane igre

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska tekačica na smučeh Vesna Fabjan je bila že na petih svetovnih prvenstvih in zelo dobro ve, kaj je ključnega pomena na takšnih tekmovanjih, konec koncev je veliko odvisno tudi od sreče.

Bronasta olimpijka Vesna Fabjan še nima medalje s svetovnega prvenstva. Njena najboljša uvrstitev je četrto mesto iz leta 2011 v Lillehammerju. 29-letna Fabjanova, ki bo letošnje svetovno prvenstvo zaradi zdravstvenih težav izpustila, je že večkrat tekmovala v Falunu. Proga za šprint je tokrat drugačna, tako da naša tekmovalka pričakuje zanimivo tekmo. Že v četrtek bo v šprintu nastopila Katja Višnar, ki meri na visoka mesta.

"Progo so nekoliko spremenili oziroma podaljšali, kar pomeni da sta zdaj dva zelo strma vzpona. Takšnih vzponov pri nas praktično ni. Tudi spusti in zavoji so zelo zahtevni. Lahko rečem, da bo zelo zahtevna tekma. Napovedano je dokaj toplo vreme in vprašanje je, kakšen bo sneg. Že proga je težka, vse skupaj pa lahko otežijo še pogoji. Vse skupaj bo lahko velika loterija," je uvodoma povedala Vesna.

Svetovno prvenstvo je zgodba zase

Vesna je že na začetku sezone pripovedovala, da so vsi z začudenjem spremljali norveške tekmovalke, kako dominirajo na tekmah, z Marit Bjoergen na čelu. Norvežanke so tudi na svetovnem prvenstvu glavne favoritinje, a Vesna poudarja, da je vsako veliko tekmovanje zgodba zase. Marsikatera tekmovalka na največjih tekmovanjih popolnoma odpove. "Norvežanke poberejo praktično vse medalje. Včasih se vmes vrine kakšna Švedinja. Ne smemo pozabiti, da je jim je na svetovnem pokalu na Finskem tudi Katja prekrižala načrte. Svetovno prvenstvo je zgodba zase. Gre za večjo tekmo in je nekako vrhunec sezone, kjer je zelo pomembna tudi psihična priprava," nam je zaupala Fabjanova, ki je prvič na svetovnem prvenstvu tekmovala že leta 2005 v Oberstdorfu.

Čeprav so skozi sezono večinoma dominirale norveške tekmovalke, Vesna meni, da Katja Višnar ni brez možnosti za visoko uvrstitev. Kot pravi, je pri klasični tehniki veliko odvisno tudi od smuči. "Če bo imela dober dan, je vse mogoče. Jasno je, da bodo imeli v servisu ogromno dela. Manjši minus je morda to, da je slovenska ekipa manjša in nima toliko serviserjev kot kakšne večje reprezentance. Smo pa zaradi naše majhnosti toliko bolj povezani in serviserji se bodo še toliko bolj potrudili, da bodo pripravili dobre smuči," je povedala naša šprinterka, ki pravi, da je pri šprintu veliko odvisno od sreče, predvsem pa se moraš pripraviti in vedeti, kje so glavne pasti na progi.

Želim si, da bodo dekleta čim bolj sproščena

Poleg Višnarjeve so na svetovno prvenstvo odpotovale še Alenka Čebašek, Nika Razinger, Lea Einfalt in Anamarija Lampič. Kar za nekaj tekmovalk je to prvo svetovno prvenstvo. "Želim si, da bodo dekleta čim bolj sproščena. Vsi vemo, da se največ pričakuje od Katje, saj je klasični šprint njena glavna disciplina. Je pa tudi Anamarija Lampič letos v šprintu pokazala, da ima potencial, še posebej v klasičnem slogu. Tudi ona ima lepe možnosti za lep rezultat. Pomembno je, da ne bo čutila pritiska velikega tekmovanja. Če si na štartu sproščen, lahko iz tega veliko potegneš. Predvsem pa si bo Anamarija s tem svetovnim prvenstvom pridobila izkušnje."

Prav pri šprintih smo velikokrat priča padcem in zapletom na progi. Kot nam je povedala dvakratna zmagovalka svetovnega pokala, se to zgodi v žaru boja za boljši položaj na progi. "Ne bi rekla, da gre za kakšno namerno ali umazano igro. Vsaka si želi najboljšo linijo in položaj in ob tem kdo tudi pade. Imaš dve dolgi smuči in palice … Vsak pa si želi vožnjo odpeljati najbolje," je še sklenila tekmovalka iz Spodnje Besnice, ki bo tokrat tekme spremljala prek televizije in ob tem stiskala pesti za svoje kolegice iz reprezentance.

Ne spreglejte