Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 1. 2018,
14.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Natisni članek

Meta Hrovat Tina Robnik Ana Bucik Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Drev

Sobota, 27. 1. 2018, 14.10

6 let, 2 meseca

Lenzerheide, veleslalom, ženske

Izjemni obeti pred Južno Korejo: Meta Hrovat tretja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Meta Hrovat | Foto Reuters

Foto: Reuters

Meta Hrovat je poskrbela za nove stopničke svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na veleslalomu v Lenzerheideju je zaostala le za Francozinjo Tesso Worley in Nemko Viktorio Rebensburg. Veliki slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Ana Drev. Tina Robnik je bila 14., Ana Bucik pa 26.

Hrovatova je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila z drugim časom finalne vožnje in s 14. izhodiščem po prvi vožnji. Je šele druga Slovenka s stopničkami na veleslalomih v Lenzerheideju, kjer je 17. marca 2013 zmagala Tina Maze. Zadnja Slovenka, ki je na veleslalomih osvojila stopničke, je bila pred dvema letoma Drevova z drugim mestom na Zlati lisici v Mariboru.

"Na stopničke nisem pomislila, ker se mi je to zdelo noro in nemogoče"

Meta Hrovat | Foto: Sportida Foto: Sportida "Proga je bila zelo zahtevna, a že večkrat sem rekla, da mi načeloma to zelo ustreza, in tako je bilo tudi danes. Bila je težka proga, a nisem popustila, rekla sem si, da bom prišla do konca in se borila. Drugače je bila lepa proga," je po prvih stopničkah v karieri najprej povedala 19-letna Gorenjka in nadaljevala: "S prvo vožnjo sem bila zadovoljna, a ne čisto, vedela sem, da lahko gre bolje. Nad 14. mestom sem bila presenečena, saj sem imela slabši občutek. A v drugo sem si že na ogledu rekla, da bom zdaj pokazala vožnjo, kot jo znam, in uspelo mi je. Krasen znak je, ko prideš dol v 'zelenem'. Vedela pa sem, da so bile v vožnji še rezerve. Vesela sem bila, ko sem prevzela vodstvo, še zdaleč pa nisem mislila, da bo to dovolj za stopničke."

Na vprašanje, kdaj je prvič pomislila na oder za zmagovalke, je odgovorila: "Dokler nisem bila na tretjem mestu, nisem pomislila na to, ker se mi je to zdelo noro in nemogoče. Potem nisem čisto dojemala, kaj se dogaja okoli mene. Šele takrat, ko so punce prišle do mene, sem se začela zavedati, da sem res na tretjem mestu. Še zdaj premlevam, kaj se je sploh zgodilo."

Nato je opisala še občutke na stopničkah, kjer sta ji družbo delali mojstrici veleslaloma Tessa Worley in Viktoria Rebensburg: "Nisem bila ravno domača na odru, tako da sta mi pomagali in me usmerjali. Zanimiv občutek je bil, ko vidiš, kako punce vse to počnejo po rutini, kako se tega učiš iz tekme v tekmo in navajaš na to. Bil je res dober občutek."

Deveta Slovenka z veleslalomskimi stopničkami

Članica smučarskega kluba iz Kranjske Gore je velik talent kazala že pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju, ko je bila tretja na veleslalomu. Zdaj je po Tini Maze, Ani Drev, Špeli Pretnar, Mojci Suhadolc, Urški Hrovat, Nataši Bokal, Mateji Svet in Katarini Zajc postala deveta Slovenka s stopničkami na veleslalomski tekmi svetovnega pokala.

Da je vsestranska smučarka, je dokazala lani na mladinskem svetovnem prvenstvu v Aareju z drugim mestom v alpski kombinaciji in četrtim na slalomu. V tej sezoni je dokazala, da se ni ustrašila starejše in izkušenejše konkurence ter da je sposobna poseči po vrhunskih dosežkih.

Pred letošnjim Lenzerheidejem je bila v svetovnem pokalu ob koncu lanskega leta že v Lienzu članica najboljše deseterice, ko je veleslalom končala na osmem mestu. V Kranjski Gori je bila na svojem hribu 13., veleslalom na Kronplatzu pa je končala na 15. mestu.

Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po štartu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja. | Foto: Reuters Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po štartu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja. Foto: Reuters

Na drugi progi odločno zagrizla v strmino

Hrovatova je zelo dobro s številko 28 na štartu nastopila že na prvi progi, ko je imela še po zadnjem merjenju osmi vmesni čas. Na koncu je zaostala 2,08 sekunde za Worleyjevo. Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po štartu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja. Prevzela je mesto vodilne, ki ga je izpustila iz rok šele ob nastopu najboljših dveh iz prve vožnje, ki ju je rešila visoka prednost. A prvih stopničk ji nihče več ni mogel vzeti.

Shiffrinova šele sedma

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Američanka Mikaela Shiffrin, je vpisala zanjo skromno sedmo mesto, za Worleyjevo je zaostala 1,97 sekunde, za Hrovatovo pa 14 stotink. Lenzerheide je prinesel tudi novo vodilno v veleslalomskem seštevku. To je Rebensburgova, ki ima na vrhu 502 točki, druga je Worleyjeva (470), tretja Shiffrinova (421).

Ana Drev je s petim mestom vpisala najboljši izid v sezoni.  | Foto: Reuters Ana Drev je s petim mestom vpisala najboljši izid v sezoni. Foto: Reuters

Tri Slovenke med najboljših 15

Kar tri Slovenke so v prvi petnajsterici v posebnem seštevku discipline. Drevova (176) na devetem mestu ter Hrovatova (145) in Robnikova (144) na 12. in 13.

Znova, še drugič po Kronplatzu, so točke osvojile vse štiri slovenske predstavnice na štartu, kar tri Slovenke pa so še drugič v tej sezoni po Lienzu veleslalom končale v prvi petnajsterici.

Drevova je s petim mestom - po prvi vožnji je bila 11. - vpisala najboljši izid v sezoni. V finalu je napredovala tudi Robnikova, ki je s 17. mesta skočila na 14. Kar nekaj časa sta bili Slovenki Hrovatova in Drevova vodilni.

Bucikova, ki se je v petek na alpski kombinaciji s tretjim mestom veselila svojih prvih stopničk, je zahtevno preizkušnjo končala na 25. mestu, kar so njene tretje veleslalomske točke v karieri.

Šlo je za zadnji ženski veleslalom pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Drugo vožnjo, ki je prinesla sijajne slovenske olimpijske obete, je postavil glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Rebensburgova je dobila tri veleslalome v tej sezoni, predzadnjega na Kronplatzu ter uvodna v Söldnu in Killingtonu. Shiffrinova je zmagala v Courchevelu in Kranjski Gori, Italijanka Federica Brignone je bila najhitrejša v Lienzu, Worleyjeva pa danes v Švici.

Izidi:

1. Tessa Worley (Fra) 2:10,81

2. Viktoria Rebensburg (Nem) + 0,07

3. Meta Hrovat (Slo) 1,45

4. Simone Wild (Švi) 1,49

5. Ana Drev (Slo) 1,59

6. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1,84

7. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1,97

8. Petra Vlhova (Slk) 2,09

9. Federica Brignone (Ita) 2,13

. Bernadette Schild (Avt) 2,13

...

14. Tina Robnik (Slo) 2,38

25. Ana Bucik (Slo) 5,61


Svetovni pokal, skupno (27/39):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1513

2. Viktoria Rebensburg (Nem) 714

3. Wendy Holdener (Švi) 702

4. Tina Weirather (Lie) 601

5. Petra Vlhova (Slk) 594

6. Lara Gut (Švi) 592

7. Ragnhild Mowinckel (Nor) 579

8. Sofia Goggia (Ita) 570

9. Federica Brignone (Ita) 567

10. Michelle Gisin (Švi) 540

...

35. Ana Drev (Slo) 176

38. Ana Bucik (Slo) 152

42. Meta Hrovat (Slo) 145

43. Tina Robnik (Slo) 144

53. Maruša Ferk (Slo) 96


Veleslalom (7):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 502

2. Tessa Worley (Fra) 470

3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 421

4. Federica Brignone (Ita) 274

5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 271

6. Stephanie Brunner (Avt) 249

7. Manuela Mölgg (Ita) 216

8. Wendy Holdener (Švi) 185

9. Ana Drev (Slo) 176

10. Sara Hector (Šve) 152

...

12. Meta Hrovat (Slo) 145

13. Tina Robnik (Slo) 144

40. Ana Bucik (Slo) 10

Ne spreglejte