Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
13.46

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Valerio Ghirardi Andrea Massi

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 13.46

3 leta, 5 mesecev

Včasih je trenerska odlika tudi molk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Moja naloga je, da sem tiho in pomagam pri drobnih podrobnostih," o delu v taboru Tine Maze pripoveduje italijanski trener Valerio Ghirardi.

"Škoda. Tina je bila dobro pripravljena, proga pa je bila prav tako v dobrem stanju. Toda proti naravi se ni dalo boriti, ne v soboto in ne v nedeljo," je ob slovesu od Bad Kleinkirchheima, kjer je vihar Feliks odpihnil sobotno tekmo, nedeljsko pa je sprva preprečevala premehka podlaga, nato pa jo je znova odpovedal veter, dejal Valerio Ghirardi, italijanski trener v štabu Tine Maze, za katero pravi, da je premagala manjšo krizo. "Njena kondicijska pripravljenost ni sporna. Toda niz tekem, poti in predvsem stalno menjavanje disciplin so je na mentalni ravni nekoliko načeli. Zdaj je znova pripravljena," poudarja izkušeni povratnik v karavano svetovnega pokala.

Iz paraolimpijske reprezentance k olimpijski prvakinji

Čarovnik smukaških linij, kot so ga pred leti zaradi odličnega dela na ogledu prog poimenovali v Italiji, je bil želja Andree Massija že pred leti, a zaradi pogodbenih obveznosti in moralnih zavez do sodelavcev ni želel sprejeti izziva. V zadnjih letih je deloval v italijanski paraolimpijski reprezentanci, vseeno pa ima tudi bogato smučarsko biografijo v svetovnem pokalu. Deloval je v Španiji, največji pečat pa je pustil v domovini, kjer je bil trener ženske ekipe za hitri disciplini. Najbolj ga je zaznamovalo sodelovanje z nekdanjo svetovno prvakinjo Isolde Kostner.

Zdaj se je odlično znašel v ekipi Tine Maze, kjer so na mestu Massijevega trenerskega pomočnika pred njim delovali že Jure Hafner, Livio Magoni, Walter Ronconi in Mauro Pini. "Šele zdaj vidim, kako sem pogrešal smučarski svet. Tu imam veliko prijateljev in znancev. Predvsem pa sem vesel, da lahko delam s tako izjemno tekmovalko. Seveda je to velikanski izziv," pravi 52-letni trener.

Ko s tišino pove vse

Čeprav so Italijani v skorajda vseh stereotipskih predstavah upodobljeni kot izjemno zgovorni ljudje, pa Ghirardi tega ne potrjuje. Tudi ob delu s Tino se ne poteguje za vlogo moža z zadnjo besedo, molk pa označuje za eno od odlik trenerskega dela. "Ne zmotim se prav veliko, če rečem, da moram biti v delu s Tino tiho ter se oglasiti, ko je to najbolj treba. Gre za izdelano smučarko, ki ne potrebuje stalnih usmeritev. Ključnega pomena je, da v procesu dela iščem drobne podrobnosti in tam najdem rešitve," pravi Ghirardi in kot enega od ključnih Tininih izzivov navaja stalno osredotočenost in stremljenje k vrhu ob menjavah disciplin.

"Nastopati v vseh disciplinah ni preprosto, a še nekako gre. Nekaj povsem drugega pa je biti ob tem tudi v igri za zmago. Prav to postavlja Tino v vlogo takšne šampionke. Gre za močno tekmovalko, ki želi zmagati na vsaki tekmi. Saj ste jo videli v Zagrebu, ko je bila peta, a nezadovoljna. Zakaj? To ni bilo dovolj dobro zanjo. Želi zmagovati. Dejstvo pa je, da dolga sezona prinaša nihanja. Zato je 'slabši' rezultat treba sprejeti in se osredotočiti na naslednjo tekmo. Prav zaradi tega obžalujem, da sta tekmi ob koncu tedna odpadli, saj je Tina znova sveža," dodaja izkušeni smučarski maček.

Ne spreglejte