Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
21.58

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Valerio Ghirardi Sölden Andrea Massi Tina Maze

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 21.58

3 leta, 5 mesecev

V službi Tine Maze 24 ur na dan, a za bogato plačilo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Valerio Ghirardi se je kot trener v štabu Tine Maze lani v velikem slogu vrnil v karavano svetovnega pokala, v novi zimi pa se predaja kanadskemu izzivu.

"Ko sem se v Söldnu znova srečal s Tino Maze, so me prevevali prav posebni občutki. Sezone, ki sem jo prebil v njeni tekmovalni ekipi, namreč ne bom nikoli pozabil. Ne le zato, ker sem se na ta način vrnil na najvišjo raven alpskega smučanja, temveč tudi ali pa kar predvsem zaradi neprecenljive izkušnje ob delu s tako izjemno smučarko. Bilo je zelo zahtevno, a tudi navdihujoče," pravi italijanski smučarski strokovnjak Valerio Ghirardi, v tekmovalni sezoni 2014/15 trener v Team to aMaze, zdaj pa član trenerskega štaba kanadske reprezentance, specializiran za hitri disciplini.

Veliki globus je izgubila v Mariboru

Geronimo, kot sta italijanskega mojstra smukaških linij poimenovala najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze in nad indijansko kulturo navdušeni vodja ekipe Andrea Massi, priznava, da se je v poletnih mesecih v mislih večkrat vračal v preteklo zimo. Ta je prinesla novo, morda tudi zadnje poglavje Tinine izjemne kariere, v katerem je postala dvakratna svetovna prvakinja in se v svetovnem pokalu trikrat zavihtela na najvišjo stopničko. Za piko na i je manjkal le še veliki kristalni globus, ki ga je na koncu v Avstrijo odnesla Anna Fenninger.

A čeprav je Mazejevi zaključne udarce zadala v finalu v Meribelu, pa je Ghirardi še vedno prepričan, da je Črnjanka skupno zmaga izgubila že pred tem, predvsem na tradicionalni Zlati lisici v Mariboru, kjer je dvakrat pristala v snegu. "Škoda, sezona bi se res lahko končala drugače. Todi izgubljen boj proti Anni ne sme skaziti podobe celotne sezone. Tina je bila odlična, boj z Avstrijko pa prava promocija za šport," pravi 53-letni Italijan, ki je pred leti zaslovel kot trener Isolde Kostner. Ob tem priznava, da je potreboval kar nekaj časa, preden si je povsem opomogel po stresni sezoni.

Glavnega plačila ni v pogodbi

"Če delaš s tako veliko šampionko, moraš biti pripravljen na stresne trenutke. Gre za delo, ki ni časovno omejeno. V njeni službi moraš biti 24 ur na dan, a pri tem nisi osamljen. Podobno velja tudi za vse preostale člane ekipe, ki ob ustrezni ravni motivacije dihajo kot eno," pripoveduje Ghirardi in dodaja, da je bil za svoje delo bogato nagrajen, čeprav glavno plačilo, to so čustveni trenutki ob velikih uspehih, ni bilo opredeljeno v pogodbi.

Nikoli ne reci nikoli

O Tinini prihodnosti nima jasno oblikovanega mnenja, na vprašanja o morebitni obuditvi sodelovanja po odgovarja s puhlico "nikoli ne reci nikoli". Njegove misli so namreč trenutno povsem osredotočene na kanadsko izbrano vrsto."Imamo kar nekaj obetavnih deklet. Res je, da smo večinoma vadili samostojno, torej ločeno od preostalih reprezentanc, zato je težko govoriti o konkurenčnosti. To bodo pokazale šele tekme," pravi novopečeni član kanadske ekipe, v kateri med drugim deluje tudi Valter Ronconi, prav tako nekdanji Tinin trener, ki pa se mu v ekipo dobitnice velikega globusa v olimpijski sezoni ni uspelo vključiti.

Ne spreglejte