Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
28. 1. 2018,
20.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

Zakopane zmaga intervju Anže Semenič

Nedelja, 28. 1. 2018, 20.25

6 let, 2 meseca

Intervju: Anže Semenič

V sedmih dneh doživel dva šoka, ki so jima sledili veseli tresljaji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Zakopane smučarski skoki | Foto Sportida

Foto: Sportida

Kot dvanajsti slovenski skakalec se je Anže Semenič zapisal med nesmrtne. V Zakopanah je namreč skočil do svoje zgodovinske zmage v svetovnem pokalu. "Teh sedmih dni ne bom pozabil nikoli. Komaj sem malce dal tisto medaljo na stranski tir, že je sledil nov šok. Dva šoka v enem tednu, ampak so to veseli tresljaji," je Tržičan dal vedeti, da je po osvojeni srebrni ekipni medalji na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu že naslednjo nedeljo sledila nova eksplozija navdušenja.

Zgodovinska zmaga Semeniča, med junaki tudi Peter Prevc

Anže Semenič ni značilen skakalec, saj v višino meri kar 187 cm in v izteku skakalnice odstopa od kolegov in tekmecev. A je to lahko v zraku prednost, ker je površina večja, vendar le ob predpostavki, kot poudarja tudi sam, da je odskok pravi. Po naravi je zelo miren, v nedeljo, 28. januarja, pa te mirnosti upravičeno ni mogel več zadržati. Zmaga na posamični tekmi v Zakopanah mu je dvignila adrenalin. Pred številnimi poljskimi navijači se je veselil kot pred slovenskimi v Planici. Uspeh bo jemal kot spodbudo. Ostaja na realnih tleh in pričakovanj čez noč ne bo spremenil tako, kot je s korekcijami svoje skoke, ki so ga ponesle na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.


Kako ste doživeli krstno posamično zmago v svetovnem pokalu? Veselje slovenske reprezentance na čelu z osrednjim junakom Anžetom Semeničem in tretjim Petrom Prevcem. | Foto: Sportida Veselje slovenske reprezentance na čelu z osrednjim junakom Anžetom Semeničem in tretjim Petrom Prevcem. Foto: Sportida
Malo sem še v šoku, a poskušam vse čim bolje doživeti. V življenju še nisem bil tako vesel kot danes v Zakopanah. Ko sem v drugi seriji pristal, sem mislil, da bom uvrščen med najboljših deset, kar je bil ne nazadnje cilj po prvi seriji. Ko se je vse skupaj odvijalo tako, da je kazalo, da bom postal zmagovalec, je bilo vse slajše.

V izteku skakalnice v Zakopanah ste se po zmagi povsem sprostili in visoko dvignili pest. In to pred številnimi poljskimi navijači. Kulisa za zmago je bila pravšnja.
Enkratno je bilo. V karieri sem že tako hodil po izteku, ko smo zmagali na ekipni tekmi na letalnici v Planici. Podobno je bilo, vendar povsem drugače kot pred domačimi navijači. Poskušal sem uživati. Ne vem, kolikokrat bom še. Preprosto sem užival in vesel sem, da mi je to uspelo tu v Zakopanah.

V Zakopanah je v pravem času razprl krila. | Foto: Vid Ponikvar V Zakopanah je v pravem času razprl krila. Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc in Žiga Jelar sta vas takoj posadila na ramena in se z vami veselila pred vsemi poljskimi navijači …
Fantoma sem se zahvalil. Onadva sta dala idejo, da grem v iztek. Sprva smo se veselili tam, kjer se preoblačimo. Zelo sem bil vesel, da sta se tega spomnila.

Kaj vam ta zmaga sploh pomeni?
Potrditev, da lahko dobro skačem tudi na normalnih skakalnicah. Da sem lahko med najboljšimi. Povrhu vsega pa je to potrditev, da pravilno delam.

V enem tednu se vam je veliko zgodilo. Najprej srebrna medalja na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu in zdaj še zmaga v svetovnem pokalu v Zakopanah …
Teh sedem dni ne bom pozabil nikoli. Komaj sem malenkostno dal tisto medaljo na stranski tir, že je sledil nov šok. Dva šoka v enem tednu. Ampak to so veseli tresljaji.

Semenič se je že razveselil ekipne zmage. Uspeh je proslavil v Planici pred številnimi slovenskimi navijači. | Foto: Vid Ponikvar Semenič se je že razveselil ekipne zmage. Uspeh je proslavil v Planici pred številnimi slovenskimi navijači. Foto: Vid Ponikvar Sicer pa so bile razmere v zraku težke. Videli smo, kako je nekatere odlične skakalce na čelu s Kamilom Stochom kar posrkalo. Kako ste vi vse skupaj čutili v zraku?
Tekma je bil res težka, ker je bil veter takšen, a sem bil vesel, da se je meni tokrat vse združilo Da sem v pravem trenutku dobil prave razmere. A moraš kljub temu opraviti tudi dva dobra skoka. In meni sta tokrat uspela.

Kaj ste doživljali ob poslušanju Zdravljice?
Nekoliko se mi je naježila koža. V Planici sem imel podobno izkušnjo. A je bilo tam boljše, ker smo bili pred slovenskimi navijači. Je pa res, da je tu igrala le meni v čast.

Ali vam je Peter Prevc, ki vam je s tretjim mestom delal družbo na zmagovalnem odru, kot izkušen skakalec s številnimi uspehi kaj dejal?
Pero je bil vesel zame, jaz pa zanj, ker je bil tretji. To so bile dvojne stopničke. Nič posebnega ni rekel. Hotel je, da doživim vse skupaj po svoje. Mi je pa pomagal pri proceduri po podelitvi, ko me je usmerjal, do katerih novinarjev moram stopiti.

Tržičan ima razlog za nasmeh. | Foto: Tržičan ima razlog za nasmeh. In kako so tuji mediji videli vašo zmago?
Spraševali so me predvsem, kaj je bilo bolje kot včeraj, ko nisem dobro skakal. A je mogoče v skokih čez noč veliko spremeniti. Tako na bolje kot na slabše. Zdaj moram ostati zbran. Danes lahko vse skupaj še malce podoživimo, potem pa je treba na vse skupaj pozabiti in iti na nove tekme z novim zagonom.

Kaj pa glavni trener Goran Janus?
Goran mi je čestital in dejal, naj uživam.

Ali je ta uspeh pritisk ali spodbuda? Vendarle se olimpijske igre nezadržno približujejo …
Zmaga ni pritisk. Vse skupaj dojemam kot veliko spodbudo. Mislim, da mi bo lažje. Gledam proti naslednji postojanki, ki bo Willingen. Upam, da se bom prej ujel s tamkajšnjo skakalnico kot s to v Zakopanah.

Ali se bodo cilji zaradi zmage kaj spremenili?
V Willingenu bom zadovoljen, če se bom uvrstil dvakrat do 15. ali 20. mesta.

Ne spreglejte