Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
15. 3. 2016,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc Anders Fannemel Letalnica bratov Gorišek Vikersund

Torek, 15. 3. 2016, 11.57

6 let, 6 mesecev

V Planici se da poleteti do rekordne znamke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko beseda nanese na letalnice, ljubitelji dolgih poletov nemudoma pomislijo na rekordne daljave. Letalnica bratov Gorišek je pripravljena na junaka, vendar se bo moglo iziti veliko dejavnikov.

Tako skakalci kakor tudi poznavalci skokov so v ponedeljek dobili nagrado, saj bodo na Letalnici bratov Gorišek nadomeščali odpadlo tekmo iz Titisee-Neustadta v Nemčiji. Na sporedu bo že v četrtek, vse od takrat pa bo Planica pokala po šivih, kajti v severozahodni del Slovenije bo prišlo ogromno skakalnih navdušencev.

In ti si bodo ob koncu tekem na vrhu želeli videti slovenske skakalce na čelu s Petrom Prevcem, ki je pri nas poskrbel za skakalno evforijo, skrita želja vseh pa bo, da bodo priča morebitnemu novemu svetovnemu rekordu. Ta je v lasti Vikersunda, kjer je Norvežan Anders Fannemel poletel 251,5 metra.

Planica je primat izgubila pred petimi leti, ko je norveški skakalec Johan Remen Evensen v Vikersundu doskočil pri 243 metrih. Pred tem je bila Letalnica bratov Gorišek 24 let rekorderka, tudi na njej pa je bil pod najboljšo znamko podpisan Norvežan. Björn Einar Romören je leta 2005 poletel 239 metrov.

Novi rekorder prenovljene letalnice v dolini pod Poncami je lani postal Peter Prevc, ki je z vetrom v hrbet pristal pri kar 248,5 metra.

Možno je poleteti 253, 254 metrov

"Če kdo prihaja v Planico zaradi rekorda, bo morda razočaran. Za rekord morajo biti izpolnjeni vsi pogoji. Skakalec mora biti v vrhunski dnevni formi, zaletišče mora biti nizko, kot pravi Peter Prevc, v spodnjem delu pri 225 metrih pa mora skakalca zagrabiti še majhna sapica. Peter je lani pri 248,5 metra naredil telemark, vendar je imel veter v hrbet. Ob prejšnjih pogojih, ki sem jih naštel, se da svetovni rekord prestaviti kam nižje," razlaga Jelko Gros, ki bo imel v Planici funkcijo vodje tekmovanja.

Letalnica je dobro pripravljena, kot pravi, pa se v Planici da poleteti tudi okoli 253 ali 254 metrov.

"Najbolj idealno je, da je v Planici temperatura ozračja med 7 in 10 stopinjami Celzija. Potrebujemo le veter z 0,5 metra na sekundo, da se zrak zbudi. Planiška dolina od Tamarja navzdol deluje tako, da zjutraj brije navzgor, nato se obrne navzdol. In to, kar se zaradi ogrevanja obrne navzdol, je idealno. Če pa se nad Jalovcem podre kakšen oblak, potem tekma v približno 15 minutah odpade," je o vremenskih vplivih še povedal Gros.

In ker je vremenska napoved za Planico prav takšna, da bo temperatura ozračja med 7 in 10 stopinjami, lahko zlasti za četrtek, soboto in nedeljo, ko bodo tekme dopoldne, v drugi seriji, ko se ozračje segreje, pričakujemo prave razmere za polete.

Ne spreglejte