Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 12. 2012,
10.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Vikersund rekord letalnica

Četrtek, 6. 12. 2012, 10.27

7 let, 12 mesecev

V Planici bo možno skočiti kar 270 metrov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvoboj za prevlado v poletih se bo od leta 2014 znova nadaljeval med Vikersundom in Planico. Letalnica bratov Gorišek bo takrat nared za rekordne znamke do 250 metrov.

Z nazivom najbolj mogočna letalnica se lahko v tem trenutku pohvali letalnica Vikersundbakken. Norvežani si lastijo rekord 246,5 metra, ki ga je postavil ravno domači skakalec Johan Remen Evensen. A bo ta znamka kmalu ogrožena, in to ne le na Norveškem, temveč tudi v slovenski Planici. Letalnica bratov Gorišek bo namreč v prihodnjem letu deležna prenove in leta 2014 se bo od planiškega rekorda najverjetneje poslovil Norvežan Bjorn Einar Romören (239 metrov).

"Smo v fazi projektiranja. Profil letalnice je narejen. Od Mednarodne smučarske zveze FIS smo dobili soglasje. Vse stvari so sprejeli, malce jo moramo le razširiti v točki K – torej pri 200 metrih. Široka mora biti 36, zdaj pa je 34,6 metra. To smo že vrisali in počakati moramo le še na to potrditev," je o načrtih sprva dejal slovenski inženir in projektant skakalnic Janez Gorišek ter nadaljeval: "Zdaj delamo izvedbeni projekt, od tribun, sodniškega stolpa do prenove naleta zgoraj, ki bo v prihodnje v betonski konstrukciji. Upam, da bo do spomladi vse narejeno in se bo šlo nato v izgradnjo. Poleti bi tako začeli delati in končali do jeseni."

Tekmovanje koristno tako za Planico kot Vikersund

Leta 2014 bo letalnica v dolini pod Poncami dovoljevala polete, dolge do 250 metrov, manevrskega prostora za nadgradnjo pa bo še dovolj. "Višinska razlika je zdaj 135 metrov. Prej je bila 130. Naša letalnica bo enaka kot v Vikersundu, vendar bo imela elemente, zaradi katerih se jo bo dalo povečevati. In to tekmovanje med Planico in Vikersundom bo dobrodošlo za obe prizorišči," pravi Gorišek, ki je skupaj s sinom pomagal projektirati letalnico v Vikersundu in tudi skakalnico v turškem Erzurumu.

In kako dolge polete bi lahko letalnica bratov Gorišek v prihodnosti dovoljevala? "Za optimalno letenje bo leta 2014 možno skočiti okoli 250 metrov. Do zdaj je šlo do 240 metrov, vendar zelo na tesno. Deset metrov bo letalnica večja, vendar bo možno skočiti še kakšen meter dlje. Norvežani imajo rekord pri 246,5 metra, kar pomeni, da imamo malo manevrskega prostora. Njihova prednost je, ker je letalnica na nadmorski višini morja in je zato razlika v zračnem tlaku. Imajo boljši vzgon. Na Norveškem so pogoji za 10 odstotkov boljši kot v Planici, ki pa ima prednost v termiki. Končna dolžina poletov v Planici bi lahko bila ob naslednjih nadgradnjah okoli 270 metrov. Več ta objekt ne bi mogel prenesti. Treba bo predvsem paziti na varnost poletov in ne na dolžino. Ko se bo obvladoval veter, bo lažje," je še odgovoril Gorišek. Kdaj se bo lahko letelo 270 metrov, pa je odvisno od pravil FIS in ureditve vetrnih koridorjev ob letalnicah, da bi bilo sploh varno leteti tako daleč.

Ne spreglejte