Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Gorišek Sebastjan Gorišek poleti rekord Vikersund Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc Anders Fannemel

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 9.03

7 let, 12 mesecev

V Planici bo mogoče leteti 275 metrov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Vikersundu je bilo v zadnjih dneh govora o novih svetovnih rekordih, osrednja junaka pa sta bila Peter Prevc in Anders Fannemel. Zdaj je na vrsti Letalnica bratov Gorišek, da pokaže svoje čare.

Slovenski skakalec Peter Prevc je postal prvi človek, ki je poletel do znamke 250 metrov. Kot prvemu junaku mu je uspel ta podvig in v soboto v Vikersundu je spisal posebno poglavje v skakalni zgodovini. Vsi so se mu klanjali in se z njim veselili. Prav posebno zadovoljstvo sta čutila Janez Gorišek in njegov sin Sebastjan. Skonstruirala sta moderno letalnico na Norveškem. Ko je nov svetovni rekord postavil še Slovenec, jima je zaigralo srce. "Oče je spustil solzo. Bilo je nepopisno veselje. Tudi vodja tekmovanja Ole Gunnar Fidjestøl je jokal kot otrok. Pomembno je, da je vse izpadlo varno. Vse, kar smo govorili, se je uresničilo," je razlagal Sebastjan.

Po rekordu Petra Prevca ju je doletela posebna čast

Po dosežku Prevca ju je pričakalo posebno priznanje: "Norvežani so naju sprejeli v klub 250. Z očetom sva postala častna člana številke 250."

To številko je že naslednji dan preletel domači matador Anders Fannemel, ki je pristal pri 251,5 metra. Sicer je dlje poletel še Rus Dimitrij Vasilijev, vendar mu pri daljavi 254 ni uspelo pristati.

"Nisem pričakoval, da bo ta konec tedna tako daleč letelo, a se je vse poklopilo. Naenkrat je prišel pravi veter in Prevc ter Fannemel sta to izkoristila. Drugo so pa naredili organizatorji, da je bila letalnica odlično pripravljena," pravi Gorišek.

Planica bo vrnila udarec

Zdaj se vsa pozornost seli k Planici, kjer bo čez mesec dni spet govora o svetovnem rekordu. Letalnica bratov Gorišek bo končno zasijala v polni luči. Prenova se je zavlekla in lani ni pričakala najboljših skakalcev. Zato pa jih bo letos in kot pravi Gorišek, bo pripravljena na velike podvige: "V Planici bo ob tako ugodnih pogojih mogoče poleteti tako daleč. Ob takšnem vzgonu bomo vrnili udarec. Vreme nam bo moralo le služiti. V Planici odpiramo novo ero."

Seveda se ob tem začnejo porajati vprašanja, do kam bi lahko najboljši skakalci sploh poleteli. Planica ima z Letalnico bratov Gorišek za prihodnost še ogromno manevrskega prostora. Saj se spomnite, kako je bila pred leti magična znamka 200, zdaj pa že govorimo o številkah 250 in več.

"Ker je letalnica v Planici tako grajena, se jo bo dalo postopoma brez velikih stroškov povečevati. Omogočala bo polete do 275 metrov. To je uresničljivo, vendar je odvisno od pravil FIS (mednarodna smučarska organizacija), kdaj jih bodo spremenili. Veliko bi že naredili, če bi višinsko razliko spremenili s 135 na 137 m. Če dajo še pet metrov več, bi bili že blizu prej omenjeni številki. Zelo pomembno je, da se gre korak za korakom in da je varno. Tu gre za postopni razvoj skakalcev in opreme, mi pa se z letalnicami prilagajamo," je za Sportal še povedal Sebastjan, ki bo z očetom konec marca v Planici upal, da bo svetovni rekord po letu 2011 spet v lasti Planice in slovenskega skakalca.

Je pa jasno, da bo najdaljša znamka v Planici prihodnji mesec presežena. Za zdaj je v lasti Norvežana Björna Einarja Romörena, ki je leta 2005 poletel 239 metrov.

Ne spreglejte