Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
19. 7. 2019,
15.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

svetovni pokal Martin Čater

Petek, 19. 7. 2019, 15.00

4 leta, 9 mesecev

MARTIN ČATER

V Ilkinem slogu: poškodba ne bo potuha

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Martin Čater | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pet mesecev in pol po poškodbi slovenski specialist za hitri disciplini Martin Čater čaka na skorajšnjo zeleno luč za vrnitev na smuči, ob tem pa zagotavlja, da se v novi zimi ne želi videti v vlogi rekonvalescenta.

"No, ja. Vse ob svojem času. Če sem iskren, v tem poletnem času prav prija kakšen skok v morje. Vem, da bom na snegu preživel še veliko dni," se je ob puhličastem vprašanju o tem, ali je že lačen snega, nasmehnil Martin Čater. Vseeno ne skriva zadovoljstva ob tem, da je 160 dni po tem, ko si je na uradnem treningu smuka svetovnega prvenstva v Aareju strgal križno vez in poškodoval meniskus levega kolena, pripravljen na prve zavoje na snegu. Če mu bo zdravnik prihodnji teden prižgal zeleno luč, se bo nato z reprezentančnimi sotekmovalci že 27. julija podal na trening na ledenik Stelvio.

Martin Čater | Foto: Sportida Foto: Sportida Pot v Čile ni vprašljiva

Prvi smučarski dnevi bodo sicer namenjeni predvsem lovljenju občutkov med prostim smučanjem. Prepričan pa je o tem, da se bo že med klasičnimi poletnimi pripravami v Čilu lahko približeval lastnim mejam. Takrat se bo preizkusil tudi na kakšni tekmi južnoameriškega pokala. "Poslušal bom svoje telo. Vem, da bom potreboval nekaj časa, da spet postanem domač na smučeh. Nato pa ne bo več opravičil," razmišlja 26-letni Celjan, za katerim je po rehabilitaciji že zajeten sklop kondicijskih priprav. Dobršen del jih je opravil tudi v družbi reprezentančnih sotekmovalcev.

Minimalne omejitve

"Trenutno stanje je dobro. Tudi rehabilitacija je bila uspešna. Je pa dejstvo, da sem, v primerjavi z reprezentančnimi sotekmovalci, na ravni kondicijske pripravljenosti v manjšem zaostanku. To poskušam nadoknaditi. Potem ko sem si pretekli teden privoščil krajši morski oddih, zdaj znova motivirano delam naprej. Omejitve pri delu so bile v zadnjem obdobju že povsem minimalne. Loteval sem se tudi hitrejših tekov, poskokov in vseh drugih vaj. Le še vsake toliko me kaj 'špikne' v kolenu," zadovoljno poudarja Čater, ki je le tri tedne pred poškodbo z osmim mestom v Wengnu prišel do rezultata sezone in smukaškega dosežka kariere.

Martin Čater | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Brez potuhe

Prav misel na dobre rezultate ga pogosto žene pri večjih naporih. "V nobenem trenutku si zaradi poškodb nisem dajal potuhe. Jasno, moral sem slediti načrtu. A zdaj ne želim biti ujetnik sezone vračanja. Ne, glavo želim pripraviti tako, da si bom zaupal. Želim tekmovati brez pomislekov in strahov. Želim nadaljevati tam, kjer sem ostal. Navsezadnje sem v svoji karieri že marsikaj prestal, zato je čas, da nekaj tudi pokažem," pravi Čater, ki se je na ta način oklenil besed rojakinje Ilke Štuhec ob njeni poškodbi leta 2017. Ob vračanju je tedaj poudarila, da ne želi "biti uboga povratnica po poškodbi".

Brez sprememb

Ker je izpustil pomladno smučanje, ni testiral opreme. Miri pa ga lahko misel na to, da je že pred poškodbo tekmoval z novimi Stöcklijevimi nastavitvami, zato opreme ne bo menjal. Tudi delovno okolje, v katero se bo vrnil, bo skorajda nespremenjeno. Šef ekipe namreč ostaja Peter Pen, novinec pa je trener Grega Koštomaj. "To me pomirja. Vsak od trenerjev ali pomočnikov ima svojo nalogo. Vem, kaj lahko od koga pričakujem. Verjamem, da mi bo to prineslo želeni napredek," poletni pogovor zaključuje Savinjčan, pred katerega je tudi trener Pen postavil višje cilje. V načrtu dela je namreč ob njegovem imenu zapisal uvrstitev med najboljših 15 na smukaški listi svetovnega pokala in do 20. mesta na WCSL v superveleslalomu.

Marcel Hirscher
Sportal Štirje tedni Hirscherjeve negotovosti
Klemen Kosi
Sportal Z luknjo v spominu, a mislijo na krvavi padec in revanšo
Sportal Novi čevlji, nova energija, stara pravila
Sportal Ob vzdihljajih in znoju: Čudovito življenje, ki bi si ga lahko le želel
Ne spreglejte