Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
18.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

biatlon tek na smučeh Peter Dokl Boštjan Lekan

Petek, 28. 8. 2015, 18.52

3 leta, 2 meseca

V biatlonu postane zelo resno hitro, morda celo prehitro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Biatlon je disciplina, sestavljena iz dveh zelo različnih športov, smučarskega teka in streljanja. Prvi je temelj, drugo pa velik izziv. Otroci so v tekmovanja vpeti precej hitro.

"Biatlon sestavljata dve disciplini in temelj je tek na smučeh. To je zagotovo eden od športov, ki blagodejno vpliva na razvoj otroka," pravi Matjaž Pavovec, predsednik smučarskega kluba Ihan, ki je vzgojil tri aktualne biatlonske reprezentante, Tejo Gregorin, Klemna Bauerja in Petra Dokla, od tam je tudi Boštjan Lekan, nekdanji tekmovalec, danes pa trener reprezentance B.

Temelj je smučarski tek, streljanje pa nadgradnja

Tako kot večina vzdržljivostnih športov, če ne že šport na splošno, tudi smučarski tek zahteva marljivost in vztrajnost, a stvar postane še posebej zanimiva, ko se mu priključi streljanje. "Gre za celovito doživetje. Tek je dober za telo, zdravje, nadgradnja tega pa je biatlon. Ta doda zanimivost, ki otroka lahko še malo bolj vzpodbudi k treningu," pojasnjuje Pavovec. Tek na smučeh je tudi v Sloveniji priljubljena oblika zimske rekreacije. "Ta šport je še kar zahteven in je v velikem razmahu, na raznoraznih rekreativnih prireditvah, na primer na Rogli ali v Ratečah, kar mrgoli smučarjev tekačev," pravi naš sogovornik, a klub biatlonk in biatloncev je pri nas precej ekskluziven.

Streljati začnejo otroci pri osmih, devetih letih

Razlog za to ekskluzivnost je tudi narava biatlona, ki vendarle zahteva specifično infrastrukturo. Strelišč ob progah za smučarski tek pač ni v izobilju in tudi orožje ni ravno tisto, na kar bi starši pomislili, ko poizvedujejo, v kateri šport usmeriti svojega otroka. Strelski del biatlona pride na vrsto, šele ko otroci dodobra osvojijo tekaške prvine, pravi Pavovec: "Tam pri osmih, devetih letih se začne s prvim streljanjem. Prvi stik imajo otroci s posebnim zračnim orožjem, prirejenim prav za biatlon, ki je podobno malokalibrskemu orožju. Seveda ob primerni varnosti."

Pri letih, ko se nadobudni športniki spoznavajo s strelskimi veščinami, se tudi ločijo od tekačev. Dualnosti biatlona, ki zahteva visoke obrate v teku in umirjenost na strelišču, skoraj ni mogoče poustvariti v zgodnejših fazah treninga. "Ko opravijo prve resne treninge, se začne izvajati tako imenovani kompleksni trening s streljanjem. Le tako lahko pridobiš te veščine, seveda ob pravi korekciji trenerjev."

"V Sloveniji se zelo resno zagrize morda celo nekoliko prezgodaj"

Teka na smučeh se lahko lotijo otroci že zelo zgodaj, če se pri osmih, devetih letih odločijo za biatlonsko nadgradnjo, pa se stvari začnejo odvijati hitro. Ko spoznajo še temelje streljanja, lahko pri desetih letih že tekmujejo na pokalu Slovenije, ki po navadi obsega deset do 12 tekem v sezoni.

Ko pa postanejo tekmovalci, stvari zelo hitro postanejo precej resne. "V Sloveniji se zelo resno zagrize morda celo nekoliko prezgodaj. Skandinavske države poskušajo nekako do 15. leta držati v okviru zabave. Ker je tam večja baza, si to lahko lažje privoščijo, pri nas pa je pri 12-letnikih na tekmah že kar resno. Ko pride biatlonec v mladinsko kategorijo in začne streljati z malokalibrskim orožjem, je že zelo resno – z udeležbo na mednarodnih tekmah." V delu leta, ko snega ni, biatlonci vzdržujejo pripravljenost z različnimi drugimi športi, tekom, pohodništvom, kolesarjenjem, a vse to je le priprava na tekmovanja. Tudi poletna na tekaških rolkah. Zaradi resnosti športa je tudi osip velik, le redki, ki so se sprva navdušili nad zahtevnim športom, se prebijejo v višje kategorije. Biatlon pač ni šala, zahteva resnost in predanost.

Ne spreglejte