Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 12. 2019,
13.55

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Miha Šimenc Anita Klemenčič Vesna Fabjan Katja Višnar Anamarija Lampič Anamarija Lampič Tour de Ski Therese Johaug

Natisni članek

Sobota, 28. 12. 2019, 13.55

4 leta, 7 mesecev

Tour de Ski, Lenzerheide, 10 km (ž) + 15 km (m)

Johaugova in Ustjugov zmagala v Lenzerheideju, Lampičeva 17.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je začela novoletno turnejo s solidno uvrstitvijo na 10 km. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Anamarija Lampič je začela novoletno turnejo s solidno uvrstitvijo na 10 km.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Norvežanka Therese Johaug je zmagala na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Lenzerheideju na 10 km v prosti tehniki s skupinskim startom. Na prvi tekmi 14. novoletne turneje je bil na 15 km prosto s skupinskim startom najboljši Rus Sergej Ustjugov. Najboljša Slovenka Anamarija Lampič je bila 17. (+50,0).

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič rešuje slovensko čast

V ženskem delu tekmovanja je bila druga Norvežanka Heidi Weng, ki je zaostala 12,3 sekunde, tretja pa Švedinja Ebba Anndersson (+12,9), med tekači pa je bil drugi Johannes Hoesflot Klaebo, lanski zmagovalec turneje iz Norveške, tretji pa Rus Aleksander Boljšunov, oba sta zaostala štiri sekunde.

Anita Klemenčič je bila 64. (+ 3:34,4), Katja Višnar 65. (3:42,4), Vesna Fabjan pa 71. (3:58,0) med 74 uvrščenimi.

Miha Šimenc, edini slovenski predstavnik na 15 km, je bil 79. (+3:02,0 med 86 uvrščenimi).

Lampičeva ima zopet težave s hrbtom

"Sem zelo zadovoljna. V zadnjem krogu je bila pred mano skupinica tekmovalk, ki sem jo ujela, a je na žalost nisem mogla prehiteti, a tako pač je. Tekem bo še veliko in bo še čas za to. Proga mi je ustrezala in rezultat je tukaj. V zadnjem krogu sem ujela skupinico, porabila sem precej energijo, upala sem, da se bom na spustu malo odpočila in da bom v drugi polovici kroga držala njihov tempo in napadala. Ni mi uspelo, v zaključku sem imela čisto trde noge, dve tekmovalki sta me še prehiteli, sicer pa bi bila 15.," je po 17. mestu razmišljala Lampičeva, ki se od četrtka znova ubada z bolečinami v hrbtu, potem ko so masaže že oblažile bolečino, a le te so ob prihodu v Švico znova postale intenzivnejše.

Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg, lanska zmagovalka turneje, je bila po težavah s težo na svoji prvi tekmi v svetovnem pokalu v tej zimi četrta, s 13,1 sekunde zaostanka za vodilno v skupnem seštevku pokala in desetkratno svetovno prvakinjo Johaugovo.

Enaintridesetletna Johaugova je znova dotolkla tekmice in s tem postala glavna favoritinja za skupno zmago na prestižni novoletni turneji.

Therese Johaug: "Moja taktika je bila, da v prvem krogu ne tečem najhitreje, nato pa v drugem pospešim in delovala je. Zelo sem vesela." 

V moški konkurenci bolj izenačeno

Na moški tekmi pa je bilo veliko bolj izenačeno. Le Ustjugov, zmagovalec turneje izpred dveh sezon, si je slab kilometer pred ciljem s silovitim pospeškom pritekel dovolj prednosti za zmago, ki je ni mogel v zaključku nihče ogroziti, a je prva deseterica prišla v cilj v razmaku desetih sekund ali manj.

Kar dolgo pa je trajalo, da sta bila znana drugi in tretji na tekmi, po fotofinišu je bil boljši Klaebo, ki je tako kot Johaugova povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala.

Tour de ski se bo nadaljeval v nedeljo, ko bosta prav tako v Lenzerheideju na programu sprinta.

Turneja bo v sezoni, ko ni olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva, vrhunec tekaške sezone. Po Lenzerheideju se bodo nato tekači merili še v Dobbiacu na tekmah na razdaljah in v zasledovanju (torek in sreda), zaključek pa bo znova v dolini Fiemme.

V petek bodo tekme v skupinskem startu klasično na 10 in 15 km, v soboto sprint, v nedeljo pa vzpon na Alpe Cermis, ki ima cilj na nadmorski višini 3650 metrov.

Prvič bodo nanj tekli s skupinskim startom in ne v zasledovanju kot v preteklosti. Vse do konca bo turnejo nadaljevala le Lampičeva, drugi slovenski reprezentanti bodo končali že v nedeljo, še pred odhodom v Dobbiaco.

Rezultati, ženske:

 

Rezultati, moški:

 

 

Ne spreglejte