Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
7. 2. 2021,
13.08

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

14

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Eva Urevc

Nedelja, 7. 2. 2021, 13.08

3 leta, 2 meseca

Ulricehamn, ekipni šprint

Zgodovinska zmaga Urevčeve in Lampičeve v ekipnem šprintu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

14

Anamarija Lampič, Eva Urevc | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Slovenski smučarski tekačici Eva Urevc in Anamarija Lampič sta zmagali na ekipni sprinterski tekmi za svetovni pokal v Ulricehamnu na Švedskem. To je sploh prva slovenska zmaga v ekipnem šprintu. Drugo mesto sta osvojili Švedinji Maja Dahlqvist in Linn Svahn, tretje pa Švicarki Laurien van deer Graaff in Nadine Fähndrich.

Eva Urevc je imela v prvi predaji imela težave pri predaji in je celo padla. K sreči pa to na koncu ni vplivalo na končni rezultat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eva Urevc je imela v prvi predaji imela težave pri predaji in je celo padla. K sreči pa to na koncu ni vplivalo na končni rezultat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po sobotnem petem in sedmem mestu v posamičnem šprintu sta naši tekačici na smučeh v ekipnem šprintu dokazali, da spadata v sam svetovni vrh. To sta pokazali tudi v nedeljo, potem ko sta pokorili vso konkurenco in se veselili sploh prve slovenske zmage v ekipnem šprintu. Letos imata iz ekipnega šprinta v Dresdnu že tretje mesto.

Anamarija Lampič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dobro taktika, potem je Lampičeva pokazala, česa je sposobna

Končno mi je uspelo! Ne samo premagati Linn, ampak tudi vse ostale! Končno sem v finalu dobila občutek, kot sem ga iskala cel vikend. Tudi taktično sva tekli zelo dobro, bili sva v stiku, nisva šli naprej. Ostali sva v ozadju v zaveterju, kar je bilo danes tudi zelo pomembno, ker je bilo kar precej vetra," je povedala Lampičeva, Urevčeva pa je še dodala: "Najina taktika je bila, da držim stik in predam v stiku. Ana je na koncu lahko pokazala česa je sposobna in sva zmagali!"

V prvi predaji padec Urevčeve

Naši tekmovalki sta se vseskozi vozili v ospredju. Nekaj težav sta imeli na prvi predaji, ko je Eva Urevc padla. Vseeno ji je uspelo, da se je dotaknila Anamarije, ta pa je lahko brez težav nadaljevala v svoj prvi krog. Naslednje predaje Slovenk so minile brez težav.

Anamarija Lampič je bila v šprintu najmočnejša. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Anamarija Lampič je bila v šprintu najmočnejša. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl V zadnjem krogu je šlo na nož

V zadnjem krogu smo gledali pravi boj za najvišja mesta. Lampičeva je bila sprva na četrtem mestu, a se je zelo kmalu prebila na drugo mesto. V zadnjih metrih kroga je bila v ospredju velika gneča. Na vrsto je prišel na vrsto ciljni šprint, kjer je bila najmočnejša Lampičeva in je v cilju zmagoslavno dvignila roke.

Veliko veselje po zgodovinski zmagi slovenskih deklet. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veliko veselje po zgodovinski zmagi slovenskih deklet. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred dvema letoma že srebro na SP

Današnja zmaga je enkratna napoved za letošnje svetovno prvenstvo, ki bo konec februarja v Oberstdorfu. Tam bo prav tako na sporedu ekipni šprint. Spomnimo, da sta Anamarija Lampič in Katja Višnar leta 2019 v Seefeldu osvojili drugo mesto. Bosta letos Lampičeva in Urevčeva naredili še korak naprej?

Janez Lampič in Vili Črv sta bila v svoji polfinalni skupini 11., 22,84 sekunde za prvo francosko ekipo, in sta ostala brez finala najboljše deseterice. Italijana Francesco De Fabiani in Federico Pellegrino sta za 1,1 sekunde v finalu ugnala prvo švicarsko postavo.

Svetovni pokal se bo nadaljeval 20. in 21. februarja v Novem Mestu na Češkem, nato bo do 7. marca sledilo SP.

* Izidi, ekipni sprint:
- ženske:

 1. Eva Urevc/Anamarija Lampič (Slo)                  19:40,18
 2. Maja Dahlqvist/Linn Svahn (Šve 1)                    +0,18
 3. Laurien van der Graaff/Nadine Faehndrich (Švi)        0,25
...
- moški:
 1. Francesco De Fabiani/Federico Pellegrino (Ita 1)  18:29,00
 2. Roman Furger/Jovian Hediger (Švi 1)                  +1,10
 3. Karl-Johan Westberg/Johan Haeggstroem (Šve 2)         1,61
- izpadla v kvalifikacijah:
22. Janez Lampič/Vili Črv (Slo)
Eva Urevc
Sportal Eva Urevc do petega mesta, Lampičeva izpadla v polfinalu
Ne spreglejte