SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: Planica kandidat za SP 2019

2

termometer

Smučarska zveza Slovenije je potrdila, da je oddala potrebno dokumentacijo na Mednarodno smučarsko zvezo (FIS) v zvezi s kandidaturo Planice za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2019.

Ker je vlada republike Slovenije dala soglasje za kandidaturo Planice, je bila odpravljena še zadnja ovira za formalno dejanje prijave. Smučarska krovna zveza na sončni strani Alp je poleg zahtevanih dokumentov vplačala tudi kotizacijo v višini 112.500 švicarskih frankov (92.250,92 evrov) in pojasnila, da gre za nižji znesek kot pri prvi kandidaturi, ki je na Daljnem vzhodu doživela vse prej kot razveseljiv razplet. FIS je pri drugi zaporedni kandidaturi upoštevala popust v višini 25 odstotkov. Generalna sekretarka FIS Sarah Lewis je že sporočila, da je kandidatura vložena v skladu s pravili. S tem je Planica postala tudi formalno kandidat za izvedbo tega prestižnega svetovnega športnega dogodka. Člani predsedstva FIS bodo o prireditelju odločali na kongresu, ki bo od 1. do 6. junija 2014 v Barceloni. "Kljub temu, da nam prvič ni uspelo se borimo naprej. Imamo realne možnosti, da organizacijo svetovnega prvenstva leta 2019 dobimo," je ob oddaji kandidature dejal predsednik SZS Primož Ulaga.

Oglasila sta se tudi ambasadorja kandidature Petra Majdič in Franci Petek. "Smo upanje za vse majhne države, ki v mednarodni smučarski družini pripravljajo tekmovanja na najvišji ravni. Že pri prvi kandidaturi, ko smo prišli do finala smo dokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi. Zdaj čutim, da je prišel čas za Planico," je dejala nekdanja slovenska nordijska princeska, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih pa je dodal: "Za razvoj Planice in novega nordijskega centra je edina logična posledica organizacija tako velikega tekmovanja. Z izkušnjami, ki smo si jih pridobili v preteklih desetletjih smo že dokazali, da lahko pripravimo tako velike mednarodne športne dogodke."

Za zdaj je protikandidat Oberstdorf, skoraj zagotovo pa se bodo v to bitko vključile poljske Zakopane ter morda še kdo drug.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin